Еднодневна разходка до Модена

След впечатляващата Равена решаваме да отделим един ден на Модена. Тъй като това е последният ни ден в Болоня, освобождаваме апартамента сутринта, оставяме раниците си на гарата срещу ~€24 и срещу още €9 на човек в двете посоки за половин час сме в Модена.

Старият град е живописен с характерните за областта Емилия Романа тесни павирани улици и пастелни сгради с големи железни врати.

Модена има богата културна история и през римската епоха е била изключително важна поради централното си местоположение – през нея са минавали няколко римски пътя. Днес, част от историята на града е свързана с производството на известни италиански спортни автомобили като Ferrari, Lamborghini, Pagani и Maserati, към които ние нямаме никакъв интерес и за това избираме любимата ни комбинация от архитектурен и кулинарен туризъм.

Катедралата на Модена

Построена в романски стил, катедралата на Модена е впечатляващ акцент на историческия център на града. Разположена на Пиаца Гранде и Пиаца дела Торе, църквата е завършена през 1319 г. Определена за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Предната фасада включва три големи дървени врати и огромен кръгъл витраж, а главния вход е пазен от статуи на два лъва.

Във вътрешността се откроява тухлената зидария, а произведенията на изкуството над главния олтар са обковани със злато и изобразяват страстите Христови.

Кулата Ghirlandina

До катедралата се намира кулата Гирландина, която действа като камбанария.

Висока 86 м кулата е най-високата структура в Модена и е една от иконите на града, която може да се види от километри наоколо. Построена през 1179 г., кулата е трябвало да се конкурира с различните древни кули на Болоня.

Архитектурният облик на кулата е много сходен с този на катедралата, използва същите строителни материали и арки и декорация в подобен стил.

Подобно на кулата в Болня, има възможност за фантастична гледка към града и околностите; ние пропускаме това изкачване.

Piazza Grande или Големият площад

Намира се до катедралата в центъра на стария исторически град. Павиран е със старинни кръгли камъни, а околните сгради се отличават с множество арки и красиви цветове.

Голямата богато украсена часовникова доминира пейзажа, а голямото разнообразие от кафенета и ресторанти му придава модерна завършеност и уют.

Пазарът Албинели

Покритият базар функционира повече от век и предлага гледки и ухания, които биха се понравили на всеки гастроном.

Търговците са изложили примамливо изглеждащи пресни плодове и зеленчуци, сирена, вина, различни видове местна паста, месо, риба, сладкиши, подправки и дори трюфели.

Статуята на Лучано Павароти

Един от най-великите оперни тенори на всички времена, Лучано Павароти се радва на слава, която достига далеч отвъд Италия. Неговият мощен глас, със специфичен тембър, както и лъчезарната му личност го правят символ на италианската култура в целия свят.

Роден в Модена на 12 октомври 1935 г., Павароти наследява страстта си към пеенето от баща си, любител на операта и аматьорски тенор. Животът му е завинаги преплетен с родния му град и увековечен с тази симпатична статуя.

Разходка в историческия център и обяд

Безцелното скитане по очарователни малки улички в търсене на съкровища и атмосфера са любими преживявания, когато посещаваме нов град.

Така си харесваме и място за обяд, където опитваме сочни и ароматни талятеле рагу:

Кремообразно ризото с цвекло и лешници:

И типична чиния за обяд в Модена – агнешки шишчета, овкусен печен нахут, броколи и жито.

Паркът на Модена

След вкусния обяд, почиваме сред фино поддържаните тревни площи, красивите цветни лехи и езерцето на Giardini Pubblici.

Tempio Monumentale San Giuseppe

Преди да вземем влака за Болоня, обръщаме внимание и на Сан Джузепе. Храмът е построен като паметник на 7237-те загинали моденски войници през Първата световна война. Имената на загиналите са изписани с позлатени букви по стените на криптата.

Модена е очарователен град с компактен исторически център, великолепна катедрала и запомняща се кухня. Идеалната еднодневна разходка ако сте отседнали в Болоня.

 

1 коментар

  1. Много благодаря за стегнатата и изключително полезна информация. Ние ще бъдем от 4-10.03.2024 в Болония и аз разглеждам, къде още освен във Флоренция и Равена да отидем. Реших и с ваша помощ, това да е Модена, Ако имате и още съвети, може да ми пишете на имейл,


Вашият коментар