Есенно пътешествие в Белведере

След като надникнахме в живота и делото на Моцарт и Фройд, ще ви разходя в един от символите на Виена – Белведере, което е удобно на 10 минути пеша от хотела ни.

Белведере (на немски: Schloss Belvedere) е бароков дворцов комплекс, построен през 1721-1722 по поръчка на принц Евгений Савойски във Виена.

Състои от 2 сгради. По-малката (на снимката) се нарича „Долно Белведере“ и в залите й могат да се видят скулптури от Средновековието, които ние пропуснахме и се отправихме директно към по-голямата сграда или „Горно Белведере“. Горно Белведере е картинна галерия и в нея може да се види най-богатата колекция от платна на известния австрийски художник Густав Климт. Ако искате да разгледате и двете има комбинирани билети, които струват 20 евро на човек и можете да ги ползвате до 30 дни, след като сте посетили едната сграда.

Разходката между двете сгради е много приятна, паркът е красив и поддържан.

Увлякох се със снимките на горно Белведере, което е много впечатляващо и внушително – с апарат, с телефон, различни ракурси и от различни разстояния. Бяхме точно по обяд и светлината не беше благоприятна.

Гледката от двореца.

Един от 12-те фонтана в градината – всички украсени с фигурите на нимфи и тритони.

Купихме си билети за по 15 евро на човек и вече неизменните – след като ни осмислиха преживяването в музея на Ван Гог (а там са задължителни) – аудио гидове, и се потопихме в атмосферата. Освен Густам Климт, който е черешката на тортата и съответно е последен в обиколката, има и други наслади за окото и душата.

Много ме впечатлиха тези платна – изобразяват петте сетива: зрение, слух, усещане, вкус, мирис. Създадени са от Ханс Макарт в края на 19 век. Някои смятат, че жената на картините е Ева и че картината представляваща вкуса изобразява моментът, в който тя вкусва забранения плод.

Как е видял Манхатън Wilhelm Thöny в началото на 19 в.

Последната картина на Ван Гог преди да се самоубие е изложена в Белведере.

Както и оригиналът на най-известната и разпознаваема картина на Густав Климт – Целувката или Der Kuss.

Платното с формата на точен квадрат изобразява двойка прегърнати мъж и жена, облечени в туники, украсени както в геометричния стил, характерен за съвременното на картината течение „ар нуво“, така и с органичните форми от по-ранното течение на изкуствата и занаятите. Творбата е изпълнена с маслени бои и слоеве златни люспици, което ѝ придава модерно, но и наситено с емоционални спомени излъчване. Смятана е за най-популярната творба на Климт и за символ на виенското ар нувo.

Judith I – друг шедьовър на Климт. Джудит е библейска героиня, която съблазнява и след това обезглавява генерал Холоферн, за да спаси дома си в Бетлия от унищожение. Джудит е  доста популярна фигура от Средновековието нататък и се ползва като пример за добродетелта, която преодолява порока.

Чувствеността, която струи от картината и изражението на задоволство на жената, която току що е обезглавила противника си, шокират Виена.

Част от градината – изображение на месеците. Април за Ади.

Юни за Пете.

Есенна виенска еклектика – многоцветно, художествено, разрошено дърво и строго подрязан едноцветен храст.

 

1 коментар

  1. Благодаря, отново,Теди, за подробния разказ и снимки от забележителности във Виена! Пренесох се там, припомних си подробности и се надявам скоро да отида пак.


Вашият коментар