Коледни базари във Виена

Четвърти път във Виена, вече сме обиколили всички забележителности и този път отиваме заради базарите и коледния дух. Общителният шофьор, който ни закара от летището до хотела ни споделя, че във Виена има 26 (!) коледни базара, а базарът пред кметството за трета година поред е обявен за най-красив в Европа. Със Стелето разглеждаме 5, най-важните, и решаваме, че 20% е добро покритие.

1. Отправяме се към св. Стефан и по път спираме на малкия базар разположен в тунела на Ringstrassen galerien – два големи мола свързани с топла връзка. Той ни е на сърце от първото ни посещение във Виена, защото беше първия, на който спряхме. Разглеждаме го на бързо и продължаме към св. Стефан.

2. Базарът около св. Стефан е примамлив, уханен и пищен, особено на фона на внушителната готическа катедрала.

На разположение е от 15/11 до 26/12. Джуджета и фигури на дядо Коледа, ръчно изрисувани украшения за елха, дървени цветя, захаросани ядки, шоколадови меденки, донъти и браунита, печени кестени, печени наденици, червенобузи дечица със захарни пръчки в ръце, родителите им с блеснали очи и порцеланови ботушчета пълни с ароматно греяно вино. Още е началото на декември, а всички са в приповдигнато настроение, разглеждат, избират, купуват, обсъждат, прегръщат се, хапват и пийват.

Продължаваме разходката си по Грабен – търговската улица с по-магазини, на чиято стока можем да се наслаждаваме само отвън.

Тълпите са сериозни, имаме чувствтото, че целият свят е във Виена за Коледа, докато вървим долавяме руска, полска, чешка, българска, немска, английска с американски акцент и стандартна английска реч. Харесваме си една Aida срещу Луи Витон и понеже е препълнена, решаваме, че ще чакаме да се освободят места. Имаме късмет и сядаме на клюкарска маса до прозореца. Поръчваме си любимата захер и капучино и в сладки приказки и разбор на това кой минава, кой какво си е купил от Луи Витон, кой как е облечен, минават 1-2 часа.

3. Минаваме през Art Advent Christmas Market на Karlsplatz на връщане от централните, защото е на път до хотела ни. Отворен е от 12 до 20 часа всеки ден в периода 22/11 – 23/12. Както е видно и от името, фокусът му е върху ръчно направеното изкуство и занаятчийски предмети. Много е красив на фона на бароковата Karlskirche.

Разглеждаме очарователните ръчно направени украшения за елха, бижута и играчки и хапваме типичната наденица с хлебче.

Опитваме и някаква паста с кисело зеле и кайма, която доста местни предпочитат, но определено не е нашето ястие.

4. На следващия ден, на път за базарa на площад Мария Терезия – до Хофбургските дворци, минаваме покрай паметника на Гьоте и Burggarten – градината с паметника на Моцарт.

Наличен от 20/11 до 26/12 и разположен между музея на естествената история и музея на изкуствата, базарът е един от най-величествените.

Коледната атмосфера е в навсякъде – от празнично украсените сергии, през ароматите на печени кестени и месо, вино и канела, до впечатляващата гама от ръчно направени красоти и кулинарни изкушения.

При първото ми посещение във Виена преди 4 години, от този базар си купих 3 коледни свещника, венец и дървени малки елхички за децата, които все още ползваме.

5. Коледният базар при Rathaus или кметството на Виена. Отворен от 15/11, затваря врати на 26/12.

Най-големият и най-красивият в Европа, на фона на внушителните готически кули. Също и най-претъпканият, шумният, цветният, ароматният.

Висока сводеста порта украсена със свещи приема посетители на входа на площада на кметството за виенския коледен свят. 150-те щанда за продажба на традиционния коледен пазар предлагат коледни подаръци, украси, занаятчийски предмети, кулинарни лакомства, сладкарски изделия и затоплящи напитки. Дърветата в парка на кметството и по Рингщрасе излъчват празнично сияние. Специална атракция за влюбените двойки е дървото на сърцата. Посетителите могат да се пързалят на ледена пързалка с площ 3000 м² и както и по многобройни виещи се пътеки през парка. За децата има въртележка, влак за елени и  светлинни инсталации.

Научаваме за различните видове прецели – сладки и солени, не ги опитваме, само разглеждаме. Освежаваме се с ягоди с шоколадова обвивка, стопляме се с най-вкусният гулаш в хлебче, чакаме на дъъъълга опашка за наденички, които изяждаме на пейка на фона на дървото със сърцата.

Коледна Виена е приказно украсена, светеща в златно и червено, жужаща с туристическа глъч, пълна с виенчани излезли да разгледат и да се забавляват.

 

Коледна Виена е пъстра, забързана, ароматна и примамлива. В Коледна Виена е добре да запазите ресторант за вечеря и дори за обяд няколко седмици или – за по-популярните места като Figlmüller – дори няколко месеца, предварително. В Коледна Виена вероятно ще ви се наложи да изчакате, за да седнете и да се стоплите с капучино или да хапнете торта. В Коледна Виена ще има тълпи, шум, бутане, блъскане и състезание. И все пак – Коледна Виена е преживяване, в което да се потопите – с правилната нагласа – поне веднъж в живота.

1 коментар

  1. Благодаря за красивото Коледно пеживяване в прекрасната Виена! Насладихме се на красиви картини и подробно описание на вълнение и емоции! Благодаря, мила Теди!


Вашият коментар