Египет – Хургада, особености и подводен свят

Египет не ми е бил мечта, както Бали или Южна Африка, но пирамидите винаги са стояли в списъка с целеви дестинации, макар и не с висок приоритет. Купих си настолен календар за 2022 със снимки от чудесата на света и имах силен отклик за Египет.

Екскурзията

Запазихме организирана екскурзия „Перлите на Кайро и Хургада“ през туристическа агенция Рейма. Според плана описан на сайта, първите два дни и една нощувка са в Кайро, където е включена обиколка на историческия музей и пирамидите, след което се пътува пет часа с автобус до Хургада и там има шест нощувки на морето.

За нас, програмата беше наобратно – летяхме до Хургада и завършихме почивката с тръгване в 2 часа през нощта, последвано от интензивен горещ ден в Кайро. Оказа се, че седмиците се въртят, за да може да е удобно на самолета, който изпълнява чартърния полет, така че ако решите да изберете тази екскурзия – особено ако сте с деца – попитайте кой вариант е планиран за вашите дати. Ние не оставихме това да ни развали вкуса от почивката, но определено вариантът, който описват и продават на сайта е по-оптимален.

Подобно на Доминикана и в Египет няма възможност за по-приключенско пътешествие – настаняването е в огромни петзвездни комплекси и посещенията на исторически забележителности и други активности се случват с организирани екскурзии. Ние ги запазвахме през българските гидове от Абакс, които ни посрещнаха на летището и бяха с нас в хотела. Предимството е, че по този начин имате разказ за местата, които посещавате на български от опитни екскурзоводи, недостатъкът е, че са около 3 пъти (!!) по-скъпи в сравнение със същите закупени от локални агенции – ние това, разбира се, разбрахме в последствие.

Още няколко логистични подсказки преди да се потопим в египетското преживяване:

Полетът е кратък и приятен – около два часа. Ако сте до прозореца, можете да видите Сахара и Нил от високо.

В самолета се предлагат храни и напитки срещу заплащане. Ние пътувахме през април 2022 и в Египет и в България изискваха зелен сертификат или тест, съответно за влизане и излизане от страната.

Има задължителна здравна декларация, която е добре да попълните предварително, но и на летището предлагат копия.

За всички посетители на Египет е необходима туристическа виза, която се заплаща – $25 на човек, на летището и се получава на място.

Валутата е египетска лира, с курс – 1 лира = 10 стотинки. Ние бяхме обменили долари от България, които ползвахме за екскурзиите, бакшиши и сувенири. Навсякъде може да се плаща в долари, евро, на места дори в левове. Не ни се наложи да купуваме лири на място. Имайте предвид, че ако теглите от банкомат, получавате – разбираемо – местна валута.

Има задължителна туроператорска такса от $5 на човек, която екскурзоводите събират в плик в последния ден от почивката.

Носете си слънцезащита с висок фактор и ако планирате да посетите пустинята – шапки с периферии, ефирни шалове, с които да се предпазите от прах и слънчеви очила, които да не са най-хубавите и скъпите, които имате.

Освен задължителните сувенири с пирамиди и камили, можете да потърсите и масла за тяло и коса, с които египтяните са известни, както и ядки и фурми.

Хотелът

За Хургада сме избрали петзвездния комплекс Desert Rose (пустинна роза) и стая с частичен изглед море.

Нашата стая е реновирана, но от готините пловдивски мацки, с които се сприятелихме разбираме, че има и доста неугледни и неподдържани стаи, така че внимавайте с избора на категория. В хотелската част няма нищо петзвездно, но паркът е многозвезден – пищен, зелен, цветен, ароматен и екзотичен. Вечерната разходка сред уханията на ипомея (грамофонче) е едно от най-приятните ни занимания.

Изхранването е all inclusive. Местата за хапване са няколко – основен ресторант, където се сервират закуска, обяд и вечеря, и няколко къта за бърза закуска като пици, бургери и гофрети. Баровете са също няколко, разполагат с еспресо, а единият от тях – и с гледка към морето.

Храната не е впечатляваща, особено закуската – посредствени яйца, пандишпан и имитационни продукти вместо кашкавал и сирене. Ние закусваме с фелафели и зеленчуци, които са чудесни. За обяд и вечеря има и опции за алакарт ресторанти – четири на брой, от които три са включени в цената на all inclusive изхранването – арабски, мексикански и морски, а италианският е срещу допълнително заплащане. Посещаваме и трите – арабският и мексиканският са екстра, от морския очакваме повече.

Плаж и коралов риф

Басейните са три, единият от които се отоплява; има и аква парк. Плажовете са два – изкуствена лагуна, която е винаги гладка и спокойна, със сравнително хубав пясък и шезлонги до морето, където има разноцветни корали и рибки.

От приятели, които са на същата почивка, но са избрали друг хотел, разбираме, че не на всички хотелски плажове има възможност за наблюдение на риби и корали. Ако това е важно за вас, проверете предварително. Ние извадихме късмет.

Подводна фотография

Взели сме маски за шнорхелиране от София и всеки ден, когато не сме на екскурзия извън хотела, прекарваме часове в изследване на подводния свят на червено море. А той е изумителен. Природата е творила с размах, смелост и въображение. Корали с примамливи цветове и форми.

Красиви, ярко-оцветени риби. Самотници. И на стада.

Млечно бял скат на сини точки!

Високи скали. Ниски скали. Разучаваме пътища. Дивим се на открития. Снимаме. Споделяме кой на каква морска сцена е станал свидетел. Не можем да се наситим. Установяваме, че харесваме повече чистотата, хармонията, спокойствието и плавността на морския свят, отколкото лудостите на света, в който живеем.

Обещаваме си да се върнем пак, екипирани и с морски обувки, с които да ни е по-удобно влизането във водата и с децата. Искаме да споделим и с тях великолепието на подводния свят.

Допълнителни екскурзии

Имаме възможност за различни екскурзии и се спираме на две (освен тази до пирамидите, която е по условие) – разходка до Райския остров + шнорхелинг по пътя и пустинно сафари с посещение на бедуинско селище. Луксор ни се струва прекалено изморителен с тръгването в 4 и тъй като нямаме исторически познания и задълбочен интерес, решаваме вместо това да посветим времето и енергията си на новите си подводни приятели. След разходката по морското дъно в Доминикана, знаем че налягането на водата на ни се отразява добре и за това пропускаме и екскурзията с гмуркане.


Вашият коментар