В Прага за Коледа

Преди Нова година 2018 с Жоро получихме чудесна възможност да отидем в Прага – нашите кумци си бяха предплатили ваканция, на която нямаше да могат да отидат. Аз бях в Прага в началото на годината, както и преди няколко години за концерт на Марк Кнопфлър и не бях много сигурна. Дали пък да не се разходим до град, в който не сме били? Болоня ме изкушаваше отдавна, бях проучила вариантите, но в крайна сметка решихме да се възползваме от предплатения хотел, а и за Жоро Прага щеше да е за първи път.

Оказа се, че Прага по Коледа е още по-великолепна, отколкото си я спомнях. Украсена, блестяща, златна, уханна и гостоприемна. Следват препоръките ни за това къде да се разходите, какво да опитате и как да изкарате времето си в Прага по Коледа.

1. Коледните базари

За разлика от немските и австрийските коледни базари, които започват в началото на декември и приключват на 23ти, пражките продължават да създават настроение до Нова година.

Базари има:

Пред мола Паладин

На стария градски площад – който е най-голям и впечатляващ

В края на търговската улица, на площад Венцеслас

Пред Пражкия замък

Базарите изобилстват с ръчно направени чудеса – дървени, плетени, примамливи, коледни, блестящи и вкусна улична храна – печена пражка шунка, наденички, трделници – типични чешки десерти, на които ще посветя отделна точка, бира, греяно вино и горещ шоколад. На някои от тях има безплатни вечерни представления.

Дори и да не ви привличат стоките, които търговците са изложили, дори да устоите на изкушението да опитате някои от уханните лакомства, дори да не обичате тълпите, съветвам ви да се оставите на коледната атмосфера на Прага да ви превземе, да се слеете с туристите и да се разходите из базарите. Може някое изящно стъклено и ръчно рисувано украшение или ароматът на греяно вино да ви върнат вярата в коледната магия.

2. Коледен концерт

В Прага по Коледа има много възможности да се насладите на класически мелодии в барокови зали или готически църкви. За една разходка до Карловия мост ще съберете толкова брошури, че ще се чудите кой вариант да изберете. Ние се спряхме на Огледалния параклис в разкошната сграда Клементиум, който се отоплява и предлагаше програма с пиано, орган, цигулка и соло изпълнения на Моцарт и Дворжак. Преживяване, което погали всичките ни сетива.

На този орган е свирил Моцарт.

3. Ухания и текстури

Ако сте в Прага по Коледа, непременно опитайте от вкусната и ароматна улична (и не само) храна:

♦  Трделници – коминчета от козуначено тесто, които се пекат на дървени въглища и се хапват или без нищо или с различни готини добавки – шоколад, сметана, ябълкова смес с канела, ванилов крем и т.н. Превъзходни са и цяла Прага ухае на тях: козуначено-канелен аромат.

♦  Пражка шунка – внимавайте като поръчвате, защото обявената цена е за 100 гр и като нищо голямо парче печена шунка може да ви излезе по-скъпо от вечеря в хубав ресторант.

♦ Наденица и хлебче

♦ Греяно вино, бира и грог

♦ Горещ шоколад – най-вкусният горещ шоколад, който съм опитвала – плътен, ароматен и леко горчив. Ще го намерите в кафенетата на Мала Страна като отивате или се връщате от замъка.

4. Църква

Дори да не сте християни или вярващи, влезте в произволна църква и постойте няколко минути, след като я разгледате, без да правите нищо. Още по-добре ако уцелите меса и органът свири. Ще се усетите по-одухотворени и благодарни след това преживяване.

Ние избрахме св. Климент, а св. Николай е очевидният туристически избор – имайте предвид входната такса.

5. Пражкият замък или Храдчани

По Коледа или не, Пражкият замък има чудна притегателна сила и е сред най-посещаваните туристически атракции в Прага. Според книгата на рекордите на Гинес, Пражкият замък е най-големият древен замък в света.

За да влезете в замъка и да разгледате сградите и св. Витус – впечатляваща готическа църква от 14в., е необходимо да заплатите такса на входа. Ако искате да се изкачите до върха на кулата на св. Витус, се заплаща допълнително.

Гледката от замъка

6. Мала страна

Мала страна можете да разгледате по път за двореца и да се загубите из малките живописни улички, да погледате как работят занаятчиите и да си купите оригинални моливи Кохинор.

7. Стара Прага и Карловският мост

Уличките в старата част на Прага са толкова привлекателни и колоритни, че спокойно можете да си отделите цял ден и да се разходите бавно, да влизате в магазини за ръчно направени дървени изделия, керамика, козметика с бира, чешки кристал и емайлирани и изрисувани съдове.

Стигайки до Карловския мост, ще се насладите на гледката на двореца в на фона на река Вълтава, произведения на художници, бижутери, фотографи и музиканти.

8. Вечерна разходка или защо я наричат „златна“

Отделете си време за вечерна разходка в Прага, когато златните светлини на замъка се отразяват приказно в спокойното тяло на Вълтава, коледната украса блести и омайва, а Петринският хълм прилича на звездно небе.

9. Танцът на астрономическия часовник

Разположен на южната фасада на общината на Прага площада на Старе место (стария град), пражкият часовник е третия астрономически часовник в света и най-старият, който функционира и днес.

Часовникът оживява на всеки кръгъл час под звуците на камбана. Представлението трае по-малко от две минути и въпреки че, както каза една американка от купчината с туристи чакащи първия удар на камбаната – чудя се какво толкова чакаме за един часовник, а дори и ръкопляскаме накрая, има някакъв чар в своеобразния часовников спектакъл и споделянето му с непознати.

10. Петринската кула

До кулата има трамвайче, за което опашките са огромни и ние се качихме пеша. Гледка от пътя.

Висока е 63,5 метра и много прилича на Айфеловата кула. Построена през 1891 г. и е използвана като наблюдателна и предавателна кула, а днес е туристическа атракция.

Двете платформи за наблюдение са достъпни като изкачите около 300,  които се движат около вътрешността на конструкцията. Има и асансьор, който ние ползвахме, и върви по двойна спирална структура, позволяваща на посетителите да пътуват нагоре и надолу едновременно.

Гледките си заслужават!

11. Паметникът на жертвите на комунизмa.

Представлява поредица от статуи в Прага в основата на хълма Петрин.

Показва седем бронзови фигури, спускащи се по стълбите – губят крайници и телата им се разпадат. Символ на това как политическите затворници са били засегнати от комунизма.

12. Националният театър

Красива барокова сграда, която си струва да се разгледа и е известна като алма матер на чешката опера и като национален паметник на чешката история и изкуство.

13. Танцуващата сграда

Танцуващата къща, или Фред и Джинджър, е псевдонимът, даден на сградата проектирана през 1992 г. и завършена през 1996 г.

Много нетрадиционният дизайн е бил спорен, защото къщата се отличава сред бароковите, готическите и арт нуво сгради, с които Прага е известна, и според някои не съответства добре на тези архитектурни стилове. Тогавашният президент, Вацлав Хавел, който живял в продължение на десетилетия в непосредствена близост до обекта, бил горещ поддръжник на проекта, надявайки се, че сградата ще се превърне в център на културна дейност.

Дори да сте били в Прага, дори да я познавате и да си мислите, че няма с какво да ви изненада, пожелавам ви да я посетите по Коледа и да се потопите в атмосферата на базарите, блясъкът на светлините, уханието на прясно изпечен трделник с канела и звуците на органа и цигулката. Магическо е.

1 коментар

  1. Поредния завладяващ разказ! Благодаря ти, мила Теди! Не съм ходила в Прага по Коледа, не съм ходила в Прага, но ми беше много интересно всичко, което видях от многото снимки и научих от подробните обяснения. Омая ме Коледната магия, обхванала Прага и всички забележителности, които си представила, като че ли изглеждаха още по-прекрасни! Благодаря, Теди!


Вашият коментар