Лондон за 3 дни – ден 1

Представям ви нова рубрика в HotelFinder – напътствия за това как да разгледаме интересни градове в различни точки от света, за 3 дни. Рубриката ще води видната пътешественичка и моя братовчедка Зорница. Започваме с (изненада!) Лондон, разбира се.

Лондон Ден 1: от Зорница Лилова

От години пътувам водена от идеята, че за да разгледаш и опознаеш един град са необходими не повече от 3 дни. Нашето семейство обича да обикаля света. Даже често казвам на приятели, че ако имаме достатъчно пари за следващата ваканция, значи изкарваме добре. Също така сме абсолютни туристи – ходим по популярни дестинации и посещаваме забележителностите, пред които винаги има опашки. Ако търсите как да се скриете от хората със селфи стиковете и ви влече авантюрата на неотъпканите пътеки, по-скоро няма да го намерите в тази рубрика.

Започвам с Лондон, защото го познавам най-добре. Със съпругът ми сме живели там в различни периоди – аз на училище, той по работа. Посещавала съм го и туристически много пъти преди и след това. Лондон е едно от изключенията на правилото за трите дни, ако наистина искате да видите всичко. Това е напълно разбираемо като център на Британската империя, която някога е била толкова обширна, че слънцето никога не залязвало над територията й. Лондон е огромен по мащаб и население, и като модерен град, непрекъснато се променя.

Ето моят маршрут, за да добиете добри основни впечатления.

Ден 1:

Линия на метрото Пикадили ви води до спирка Грийн парк. Разходката през парка е кратка и приятна и ви отвежда право пред Бъкингамския дворец! Ако намерите място, снимайте се пред паметника на Кралица Виктория, най-дълго управлявалия монарх от 1066 г. насам. Може би чак при десетото си посещение в Лондон гледах смяната на караула. И досега не мога да разбера защо е такава атракция. Част от залите са отворени за посещение през летните месеци, когато кралското семейство е на почивка в Шотландия.  След като се нагледате на двореца, продължавате по Birdcage Walk до Биг Бен и Уестминстърското абатство.

Биг Бен - Лондон за три дни, ден първи HotelFinder търсене и оценка на хотели

И двете сгради са много впечатляващи. В Уестминстър са погребани много от монарсите, там са се състояли и много от кралските сватби. Църквата също е интересна, но има такса и опашка за влизане. Временно е отворен и Биг Бен, ако побързате може да се изкачите по стъпалата чак до върха. Ако сте запалени по втората световна война, тук може да посетите залите, в които Чърчил е работил неуморно. До Биг Бен се пресича реката, по моста Уестминстър. За мен това е най-красивата гледка в Лондон – към Сградите на Парламента. Англо-саксонска готическа архитектура, типична за Лондон. Има нещо магично в тази гледка, особено зимата, когато от реката се издига пара. На другия бряг има забавления за деца – аквариумът и  Окото на Лондон. И двете атракции си заслужават, ако имате време и желание да заплатите таксата.

Сградите на парламента - Лондон за три дни, ден първи HotelFinder търсене и оценка на хотели

Разходете се покрай реката, за да усетите духа на града. Има много възможности да се върнете на отсрещния бряг, препоръчвам ви моста Ватерло. Ще се озовете до Somerset House, още един чудесен пример на лондонската архитектура. От тук по Bow street лесно ще стигнете до Ковънт Гардън, едно от най-колоритните места в града. Тук е интересно през всеки сезон. Винаги има много хора, улични представления, чудесна миризма се носи от магазинчетата и няма как да не ви направи добро впечатление. От там през Leicester Sq и по малките улички, стигаме до още една от най-известните забележителности – площад Трафалгар. Паметникът по средата доминира площада, но се постарайте да го разгледате целия, има и други интересни неща – църквата на Свети Марк, националната галерия, понякога има и временна статуя на един от високите пиадестали.

Завършваме обиколката си на площад Пикадили. Това беше първото място в Лондон, на което попаднах слизайки от метрото. Беше вечер и всичко мигаше и светеше! Тогава много ме впечатли, но сега ми харесва само като отправна точка. Винаги е наблъскано, пък и трябва много да внимаваш да не те оберат.

От тук можете да вземете метрото за вкъщи, но ако ви е останало време и желание, в този район има още много интерестни места. На 3 спирки с Piccadilly line е Британският музей. Няма нужда да ви обяснявам колко е уникална колекцията му, често има и много хубави гостуващи изложби. От там може да продължите до гарата St. Pancras. Аз съм пристрастна, защото живеех до нея, но за мен е подценявана като забележителност. Има готин паметник, бар за шампанско, а в съседсвто е Kings Cross, където феновете на Хари Потър могат да се снимат на платформа 9 ¾.

Мраморната арка - Лондон за три дни, ден първи HotelFinder търсене и оценка на хотели

Ако предпочитате пазаруването пред историческите музеи, тръгнете в друга посока от Пикадили – по Regent Street, после наляво по Oxford street до Мраморната арка. От там може де се разходите из известния Хайд парк. За да го обходите изцяло ви е необходим поне един ден, ето някои от по-интересните точки. Ако случайно попаднете в Хайд парк в неделя сутрин, не пропускайте да минете през Speaker’s Corner. Това олицетворение на свободата на речта ще ви остане спомен завинаги. Има още мемориал на Принцеса Даяна, както и на Принц Албърт, съпруг на Кралица Виктория, която споменах по-горе. Можете да си наемете лодка или водно колело или да изпиете някое питие в едно от многобройните заведения. В единия ъгъл на парка се намира двореца Кензингтън, където живеят Уил и Кейт.

Надявам се да сме били полезни за планиране на разходки в Лондон и очаквайте и напътствията за ден 2 и  ден 3.

2 коментара


Вашият коментар