Маджарово и меандрите на Арда

След Белинташ, Дяволският мост, Орлови скали, Скалната арка при Орешари, Дяволският каньон и въженият мост при село Лисиците е ред на

Меандрите на Арда при стар Читак

са едно от най-красивите и впечатляващи места, които сме виждали.

Мястото се намира на южния склон на язовир „Кърджали” по пътя между селата Рибарци и Стар Читак. Там реките Боровица и Арда се събират в едно, образувайки живописна панорамна гледка.

Паркираме, прекрачваме мантинелата, сядаме на удобна плоска скала и се дивим на изкусното майсторство на най-добрият художник и скулптор – Природата. Говорим, снимаме, мълчи и съзерцаваме и един час минава неусетно.

Маджарово

До Маджарово отиваме заради каякинга по Арда. Турът с каяци започва от Маджарово и приключва в Бориславци, от където взимат хората и екипировката с бусове и ги връщат до изходната точка.

В силния летен сезон, разходки с каяци има всеки ден, от ~9:30, но е добре да се обадите и да резервирате предварително. Приключенито започва от паркинга в близост до Природозащитен център Източни Родопи, непосредствено до моста над Арда. Там се прави инструктаж, раздават се защитни водни жилетки и гребла и с ето тази гледка, започва гребането по течението на реката.

Дължината на маршрута е 8 км, около 2-3 часа гребане. Общата продължителност с транспорта на място, инструктажа и почивките е около 4 часа.

Цената през 2020 е 30 лв на човек, като за деца до 14 годишна възраст е на половина. За лятото на 2022 цената е 50 лв на човек. Според нас си заслужава всеки лев.

Каякът е двуместен, аз съм начело, а Жоро като по-силен и опитен е отзад. Разходката е изключително приятна и живописна. Момчето, което ни е водач е с отлични познания за птиците в района, показва и разказва увлекатлно.

Успявам да снимам черен щъркел.

Правим почивка и търсим полускъпоценни камъни.

Толкова сме доволни, че връщаме с децата по-късно през август. Жоро е с Пепи, аз – с Ади.

Тя много се старае, но натоварването е съвсем различно за този, които е отзад в каяка. Въпреки усилията и умората, преживяването е вълшебно и с удоволствие бихме идвали всяка година.


Вашият коментар