Национален парк Корнати Хърватия

След наситения първи ден в Задар, втория ден решаваме да посветим на морско приключение и националния парк Корнати.

Разхождайки се по морската алея, виждаме много предложения, които са подобни – разликата е, че някои – освен спирка на популярен плаж предлагат и разходка в малко градче, докато при други втората спирка е в парка.

Разбира се, избираме парка пред градчето и програмата на Арбиана, за която – понеже сме голяма група – ни правят отстъпка.

€55 за възрастен (12+) при стандартна цена €60 и €25 за дете при стандартна цена €30. В цената е включена закуска, обяд, вода през целия ден и вино за обяд. Има бар, който предлага кафе, безалкохолни, бира и понички срещу заплащане. Екскурзията е целодневна – тръгваме в 8:30 и се прибираме към 18, със спирки на плаж Ложена и национален парк Телашчица.

Арбиана е красив дървен кораб с капацитет от 180 човека, но за нашата екскурзия сме може би около 150.

Компанията ни се настанява на кърмата и след като хапваме дунапренения сандвич с шунка и кашкавал за закуска, се наслаждаваме двучасовото пътуване до първата ни спирка.

Докато пътуваме, симпатична екскурзоводка ни разказва повече за парка и за внушителния мост Ждрелац, под който минаваме на път.

Протокът е прокопан по време на австро-унгарското владичество през в края на 19в. Мостът е изграден около 100 години по-късно като едновременно с изграждането на моста проливът е разширен и задълбочен. Последваща реконструкция увеличава височината на Ждрелац до 17м.

Корнати на хърватски означава корона, а архипелагът се състои от 89 необитаеми острова и рифове.

Сгушен в лазурната прегръдка на Адриатическо море, националният парк Корнати е спиращ дъха с впечатляваща природа, история и култура. Местността е била домакин и свидетел на приливи и отливи на цивилизации, всяка от които е оставила  следа върху неравния терен и красивите води.

Римляните са оставили своя отпечатък с рибни басейни, кейове, пристанищни съоръжения и солници. Това са останките запазени до днес.

През късното средновековие островите са били заселени от големи групи селяни, овчари и рибари, както и бежанци, бягащи от турците на континента. През този период пейзажът на Корнати е изправен пред ускорен и безмилостен процес на обезлесяване – хората са секли дървета, за да създават пасища за овцете си. През 1850 г. свиреп горски пожар горял в продължение на четиридесет дни и унищожил и последните останки от някога буйните гори.

Сега на островите са засадени маслинови горички, които нямат нужда от много влага, за да се развиват добре. Технологията на производство на зехтин от тези маслини се прилага само в този район – след като се оберат, маслините се съхраняват в морска вода, която ги консервира по естествен начин и поради това зехтинът има специфичен по-солен вкус.

След около час и половина спираме за първата почивка – плаж Ложена, който се намира в югозападната част на остров Леврнака.

Живописен залив, спираща дъха красота съчетала перлено бяло на каменистия плаж, изумруденото синьо на морската вода и наситеното зелено на ниските храсти.

Подготвени сме за шнорхелинг, купихме маска от Задар (пътуваме само с раници от София и не носим), а децата са с очила. Изследваме подводния свят, чиито рибки приличат на гръцките ни любимци, свикнали с туристи, плуват и танцуват около нас. Времето минава неусетно и тичаме за кораба.

Обядът е приемлив и се състои се от половин печена риба и зелева салата с домати. След час акостираме в природен парк Телашчица (Telasćica), където имаме час и половина за разходки и плуване. Заливът на този парк е най-голямото и безопасно естествено адриатическо пристанище.

Започваме с разходка до гледка към бели отвесни 160 метрови скали, които се спускат на дълбочина от 85м и по изключителен начин контрастират с наситеното синьо на морето, което бушува в основата им. Вечнозелената растителност допълва нереалната красота.

Дивим се, снимаме, катерим се, пак снимаме, правим селфи и се връщаме до соленото езеро Мир, в което се топваме за оставащите ни минути на това вълшебно място.

Отново тичаме до кораба, който изсвирва настойчиво, въпреки че сме закъснели само с 3 минути. Пред очите ни се редуват синьо, изумрудено и бяло, по кожата си усещаме солените пръски на Адриатика, а сърцата ни са пълни с магия, която ще се превърне в незабравими спомени.

1 коментар

  1. Магия, която се превръща в незабравими спомени… Колко хубаво, неземна красота! Благодаря, че сподели, мила Теди!


Вашият коментар