Нови Сад – нашите топ 10

Нови Сад ме заинтригува, с коментар на Жоро, че не прилича на сръбски град, а има излъчването и атмосферата на Виена или Любляна, заради крайно западното си местоположение.

Решаваме на връщане от приключението си в Босна и Херцеговина да му отделим един ден и една нощувка и го включваме в плана. Запазвам централен апартамент с гараж, пристигаме ранния следобед от Травник, след като минаваме Босненско-Хърватската граница и след това и Хърватско – Сръбската.

Нови Сад е красиви неоренесансови и готически сгради, цветни фасади, куполи и кули, кокетни пешеходни улици, крепост, вълшебна алея покрай Дунав. Нови Сад е смесица от класическа архитектура и млади хора дошли да учат в университета, културната столица на Сърбия и на Европа за 2021, изключителна храна, зеленина и цветя.

Нови Сад пулсира със собствен ритъм, съчетава младежки ентусиазъм и протяжна вечност като град в близост до вода. Град, в който с удоволствие бихме се върнали.

Ето и нашите топ 10 за Нови Сад

1. Църквата „Името на Мария“ или Катедралата

Римокатолическа енорийска църква посветена на празника на Светото име на Дева Мария. Това е най-голямата църква в Нови Сад и се намира в центъра на града на площада на свободата.

Църквата е трикорабна сграда с неоготически сводове. Има двадесет витража и орган с 24 тръби.

На външен вид поразително наподобява св. Стефан във Виена, дори керемидите са подобни. В последствие проверявам и се оказва, че и за двете сгради е използвана специален вид керамика:  Zsolnay.

2. Кметството

Копие на кметството в Грац, сградата в Нови Сад е в неоренесансов стил и е построена през 1895 г. по проект на архитекта Джердже Молнар, а скулпторът Юлия Аника е украсила фасадата с алегорични фигури.

3. Площадът на Свободата

Красиви барокови и неоготически сгради, ярки цветове, кметството и катедралата, сърби и туристи излезли на разходка, цветни фасади, цветя и глъч. Площадът на Свободата е сърцето на града, място за срещи и отправна точка за турове и обиколки.

Площадът също се нарича площад Svetozar Miletić, а в средата има статуя на Милетич от 19 в. Кмет на Нови Сад по това време и постоянен трън в очите на Австро-Унгарската империя.

4. Дворецът на епископите (Vladicanski Dvor)

Романтично-сецесионна сграда, разположена в пешеходна зона в центъра на Нови Сад. Всъщност оригиналната сграда е разрушена по време на Унгарската революция през 1849 г., а сградата, която можем да видим днес, е възстановена през 1901.

И декорациите на двореца – по подобие на тези на катедралата, са направени с известните керамични плочки Zsolnay.

Паметникът е посветен на сръбския поет Йован Змай.

5. Православната църква св. Георги

Намира се до Епископския дворец. Висока необарокова камбанария и интериор изящно украсен с витражи.

6. Матица српска

Най-старата езикова и културно-научна сръбска национална институция. Основана през 1826 г. в Пеща от сръбския хабсбургски законодател Йован Хаджич и други членове на Сръбската революция и Националното възраждане. Основните ѝ цели са възстановяване и насърчаване на сръбската национална и културна идентичност в областта на изкуството.

Днес в сградата се издават книги и списания, организират се представяния на книги, научни симпозиуми и лекции и концерти на класическа музика.

7. Петроварадинската крепост

Стратегическа сграда край Дунава, Петроварадин е бил в ръцете на османците в продължение на 150 години, преди да бъде отнет от тях от Хабсбургската империя по време на Великата турска война. По-голямата част от тази сграда е все още запазена, от ъгловите укрепления до системата от катакомби и противообсадни тунели под земята. От града се открива прекрасна гледка към крепостта, особено по залез слънце.

8. Улица Дунавска

Няма по-добра отправна точка за разходка из града. Улица Дунавска е частично пешеходна и е дом на величествени имения и градски къщи.

Почти всички сгради са построени в средата на 19-ти век. Боядисани в пастелни нюанси, в тях се помещават ресторанти, книжарници, бутици и кафенета, колички с пуканки и сладолед.

Много от старите сгради на Дунавска са защитени паметници на културата.

9. Дунавски парк и разходка покрай Дунав

Едно от най-приятните занимания в Нови Сад е разходката покрай реката и зеленината на Дунавския парк по път. Средата на април е и всичко се е раззеленило, разцъфтяло и ухае приказно.

Алеите покрай Дунав са живописни и добре поддържани и примамват за дълги разходки, преходи с велосипеди и спорт на открито. Привечер е и срещаме семейства и групи приятели с колела и кънки.

Паметникът на снимката е известен като „Семейството“,  мемориал в чест на 3000-4000 цивилни сърби, роми и евреи, които са загубили живота си в клането, извършено от унгарските войски в които са окупирали Нови Сад през 1942 г. Бронзовите плочи, разказват историята на злощастното събитие и изреждат имената на всички несправедливо убити хора.

10. Брънч в Кафетерия

Не сме били в Сърбия ако не сме се отбили в Кафетерия. В Нови Сад има две, ние избираме централната и се наслаждаваме на вкусна храна и ароматно кафе преди да потеглим към последната ни спирка преди България – Ниш.

В Ниш се разхождаме покрай Нишава и слънцето ни се усмихва при залез на любимото място с френски дух. Вечеряме на едно от най-популярните места, включително и сред българите, в града кафана Мезе.


Вашият коментар