Обзор на плажовете по Южното Черноморие

Миналата 2014 година решихме да разнообразим лятната почивка и взехме къща в с. Варвара през Август месец. Децата бяха на море няколко седмици, с различни придружители, и се получи чудесно. Тъй като къщата ни не беше на пешеходно разстояние от Варварския плаж и винаги ходехме с кола до плажа, имахме възможност да обиколим интересни места за плажуване на Южното черноморие.

Ще ви покажа всеки от плажовете, които посетихме, през нашите очи – семейство с две малки деца (4 и 2 год), и ще дам оценка по няколко основни критерия: чистота и тип на пясъка и на морската вода, широчина на плажната ивица, населеност, морето подходящо ли е за къпане на малки деца: каменисто, плитко. Ще се радвам да споделите вашите впечатления и да изпратите оценки за плажове по Южното черноморие, на които сте били, за да стане обзора по-пълен.

Започваме с Варвара, Корал и Къмпинг Юг.

Плаж ВарвараПлаж Варвара HotelFinder търсене и оценка на хотели

Много красиво, романтично и живописно място. За съжаление, горе-долу с това му се изчерпват предимствата. Половината от плажа е заета с чадъри и пуфове от бара, на който сервират напитки и лека храна (опитах скаридите и бяха много вкусни. Цената им – 4 лв за една скарида, беше малко прекалена).

♦ Тип на плажната ивица – едър пясък и камъни.
♦ Чистота на плажната ивица – сравнително добра.
♦ Чистота на морската вода – през всички дни, в които ние посетихме този плаж, имаше много водорасли. Иначе, самата вода е чиста.
♦ Населеност – уикендите става пренаселено. През седмицата, дори през Август, е сравнително спокойно.
♦ Морето – каменисто, дотолкова, че изобщо не е подходящо за къпане, а само за плуване. В комбинация с водораслите, децата не искаха да припарят.
♦ За кого е подходящ плажа на Варвара – за двойки и компании. Не е подходящ за малки деца и по-възрастни хора, защото до него се стига по много стръмни стълби. Не е подходящ за деца и заради особеностите на морето: сравнително бързо става дълбоко, много е каменисто и обикновено има водорасли.

Плаж Варвара HotelFinder търсене и оценка на хотели

Плаж Варвара HotelFinder търсене и оценка на хотели

Плаж Варвара HotelFinder търсене и оценка на хотели

Плаж Корал

Отидохме с високи очаквания на Корал и (може би заради това) си тръгнахме разочаровани. Колите се паркират на нещото, което било (а някои все още го ползват за) къмпинг. Там е мъсно и неподдържано. От импровизирания паркинг има 5-10 минути пеша до плажната ивица, което ако сте с малки деца, много багаж и опънати нерви след слънчеви бани, ще ви се стори поне час. Плажната ивица е дива и съответно няма платени чадъри, а баровете са далече от „главния вход“.

♦ Тип на плажната ивица – ситен пясък, широка ивица.
♦ Чистота на плажната ивица – доста мръсно.
♦ Чистота на морската вода – водата, както и плажната ивица, беше мръсна. Ние уцелихме и дни с вълни и водорасли, което направи водното преживяване още по-неприятно.
♦ Населеност – ние бяхме в делничен ден и пак имаше доста хора.
♦ Морето – плитко, пясъчно дъно – много подходящо за деца.
♦ За кого е подходящ плаж Корал – отговор c) – не мога да преценя. Предполагам е подходящ за тези, които изпитват носталгия по миналите му славни времена.

Плаж Корал HotelFinder търсене и оценка на хотели

Плаж Корал HotelFinder търсене и оценка на хотели

Плаж Корал HotelFinder търсене и оценка на хотели

Плаж Къмпинг Юг

Наши близки приятели, кръстници на Петето, бяха на почивка в хотел Морско конче и един от дните им отидохме на гости. Останахме очаровани! Перфектно поддържан плаж, има секция с чадъри, които се заплащат от всички, които не са гости на хотела и секция без. Красива гледка. Ситен, жълт пясък и кристална вода. В ресторанта на хотела има обедно меню, което е с добро съотношение цена/качество.

♦ Тип на плажната ивица – ситен, жълт пясък, широка ивица.
♦ Чистота на плажната ивица – чисто и поддържано.
♦ Чистота на морската вода – кристална.
♦ Населеност – там винаги има хора, заради хотела, но някак си не се усещат.
♦ Морето – плитко, пясъчно дъно – много подходящо за деца.
♦ За кого е подходящ плажа на Къмпинг Юг – основно за семейства с деца. Целевата група на хотела е такава и съответно има доста. На двойки и приятелски компании може би няма да им е най-комфортно сред писъци, тичане и пясък по шезлонгите.

Плаж Къмпинг Юг HotelFinder търсене и оценка на хотели

Плаж Къмпинг Юг HotelFinder търсене и оценка на хотели

Очаквайте и продължението на обзора на плажовете на Южното българско черноморие, в което ще споделим впечатление от Нестинарка, Бутамята и Резово.


Вашият коментар