Севиля за четири дни – ден 3

След вторият ден, в който видяхме Plaza de Espana, парка Мария Луиза, златната кула и осветената катедрала, третият ден започнахме с разходка до св. Петър. Тъй като баща ми и синът ни се казват Петър, търсим катедрали или църкви св. Петър във всеки нов за нас европейски град.

Св. Петър в Севиля HotelFinder търсене и оценка на хотели

След това се разходихме до площада и църквата Сан Салвадор.

Сан Салвадор Севиля HotelFinder търсене и оценка на хотели

И точно по обяд, на най-голямата жега, стигнахме до основната ни цел за деня – арената за борба с бикове. Още от ранните ми тийнейджърски години, когато открих Хемингуей, имам една романтична и обвита в ореол представа за тези класически испански игри. Познавайки се, съм сигурна, че не бих издържала корида и гледката на убити животни за забавление на зрителите, а и Жоро категорично отказа, а и коридата е само в неделя, а ние нямахме неделя в Севия, така че всичко сочеше, че няма да се гледа на живо. Исках, обаче, да видя арената. Да усетя атмосферата. Да науча повече за изкуството. Да се опитам да погледна през призмата на професионален тореадор.

Най-старата действаща арена в Испания е в Севия, като строителството на сегашното съоръжение започва през 1749.

Арена за борба с бикове Севиля HotelFinder търсене и оценка на хотели

Красива! Пленителна по особен начин. Жестока. Напоена с кръв и изкуство.

Арена за борба с бикове Севиля HotelFinder търсене и оценка на хотели

 Ложите на сянка са с най-скъпите места. Цените на билетите стигат до 150 евро.

Арена за борба с бикове Севиля HotelFinder търсене и оценка на хотели

След като разгледахме арената, отидохме и до музея на бикоборството. Това са двамата най-известни матадори или бикоборци.

Арена за борба с бикове Севиля HotelFinder търсене и оценка на хотели

Този от ляво, Josellito, е от такова семейство – и дядо му и баща му и брат му са били матадори. Той започва да се състезава на 12 – това в дъното е костюмът му. Убива го бик на 25. Този от дясно е приятелят на Хемингуей, Juan Belmonte. Участвал е в 109 (!) битки и по време на кариерата си е получил 24 сериозни рани и множество незначителни.  Хемингуей го включва в две от книгите си: „Смърт в следобедните часове“ и „Също и слънцето изгрява“. Подобно на Хемингуей, Белмонте се самоубива с пистолет.

Всичко това, испанската екскурзоводка разказа с лекота, все едно нищо особено не се е случило, примесена с национална гордост и тъга по отминалите славни времена на коридата. На въпросът дали има спасени бикове от коридите, също с особена гордост отговори – цели 3. Обясни с топлота в гласа си как всъщност биковете отглеждани за корида са щастливци, защото живеят година повече, отколкото събратята си отглеждани за месо, и то в прекрасни ферми с тучна зеленина и особени грижи.

Арена за борба с бикове Севиля HotelFinder търсене и оценка на хотели

След тура на арената за борба с бикове, обядо-вечеряхме в Postiguillo, където главите на биковете също са на почит.

Най-вкусните тапас в Севиля HotelFinder търсене и оценка на хотели

Завършихме вечерта като се насладихме на живо на още едно испанско изкуство – фламенко, в Casa di Flamenco или Къщата на фламенкото.

Фламенкото е изкуство на испанските региони на Андалусия, Естремадура и Мурсия.  Включва пеене, свирене на китара, танц, пляскане и щракане с пръсти или кастанети. Тъй като през цялото време, изпълнителите бяха с тъжно-вглъбени изражения, реших да проверя защо е така и ето какво открих.

Фламенко в къщата на фламенкото Севиля HotelFinder търсене и оценка на хотели

Най-важният компонент от фламенкото е duende. Писатели и поети през годините са обвили duende в магия и загадъчност и са му придали духовно значение, извън човешкото разбиране. Лорка, например, е романтизирал duende-то по следния начин „Duende се появява във фламенко изпълнението, само когато човек усети, че смъртта е възможна.“  Мнозина казват, че duende може да се преживее само в интимна фламенко сесия, където певицата е обладана от тъмните тонове на песента и духът влиза в ума и душата на всеки, който се отваря за него. Duende е странното духовно присъствие, което всеки усеща, но никой не може да обясни.

Фламенко в къщата на фламенкото Севиля HotelFinder търсене и оценка на хотели

В нашето представление, определено имаше duende и цялото преживяване беше мистично и завладяващо.

След наситеността на третия ден с испански изкуства и традиции, очаквайте и пътеписът за последния ни ден в Севия, в който влязохме в царския дворец, в катедралата и се изкачихме до върха на La Giralda. 

1 коментар

  1. Прекрасен разказ, Тедичка, завладяващ. Много ми хареса, благодаря ти. Бих отишла там с удоволствие!


Вашият коментар