Севиля за четири дни – ден 1

Ще я наричам Севия като испанците, въпреки че на български е Севиля. Ще ми простите, надявам се, но след като бях там, вече не мога да й кажа по друг начин. Както и на биледосите и паеята.

Преди Севия съм била в Барселона и Валенсия. След Севия бях в Мадрид. Барселона е колоритна и има море, Ла Рамбла и пеещи фонтани, но и Гауди, който се оказа – не ми е по вкуса. Валенсия е прекрасна с красивия си парк, впечатляващия аквариум и атмосфертата на стария град. Разбира се и с паея валенсиана с бяло месо и зелен боб. Най-запомнящото се от Мадрид са парковете и невероятната кухна в Ла Латина. Но Севия, Севия ми завладя сърцето. Намести се удобно между Рим, Атина, Тоскана, Валенсия, Париж и Лондон. И остана.

Имахме 4 дни в града и четирите бяха много наситени и емоционални.

Кацнахме рано в Мадрид и след това за 2.5 часа с този влак стрела пристигнахме, бързо и удобно. Настанихме се в аirbnb-то и веднага излязохме на задължителната опознавателна разходка в старата част на града, която беше на 10-15 минути пеша.

Влак стрела Мадрид Севия HotelFinder търсене и оценка на хотели

Старият е град е плетеница от малки, живописни улици, красиви сгради и колоритни магазинчета. Атмосферата е много подобна на атинската Плака.

Севия стария град HotelFinder търсене и оценка на хотели

Шалове и блузи от 100% коприна. Аз се сдобих и с шал и с блуза. Купени в различни дни, за да не става прекалено.

Севия стария град HotelFinder търсене и оценка на хотели

La Giralda. Кулата на Севилската катедрала. Първоначално е била минаре и когато испанците превзели Севия през 1248, джамията била преобразувана в катедрала, а минарето – в кула. La Giralda е регистрирана като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКO.

Севия La Giralda HotelFinder търсене и оценка на хотели

Малко се обсебих от La Giralda, подобно на Айфеловата кула.

  • Ще я виждате доста често по снимките
  • Качихме се до върха й
  • И за капак си купих мини сувенирно копие, което сега гордо ми краси спалнята

Катедралата на Севия и кулата.

Севия катедралата и La Giralda HotelFinder търсене и оценка на хотели

Разхождайки се, си набелязвахме места за хапване и почивка. Като това, например, където седнахме втората вечер.

Севия стария град HotelFinder търсене и оценка на хотели

А за първата, заложихме на доста туристическо място, в центъра на всичко случващо се. Ресторант Las Escobas. Много централно място и като цяло – вкусно. Тортията и каламарите бяха чудни, оризът го върнахме и добре че. Сангрията ставаше.

Сангрия, тортия, калмари Севия HotelFinder търсене и оценка на хотели

Очаквайте втория ни пълен ден в Севиля – ще ви покажа и разкажа за Plaza de Espana, Torre del Oro, какво е тапас и защо са задължителни, както и осветената La Giralda.


Вашият коментар