Бали – водопадът Tegenungan и Бали сафари

След въведението в балийското ни приключениеразходката ни в гората на маймуните, царския дворец и Сарасвати,  оризовите тераси Тегалаланг и езерото и планината Батур, храмa със светената вода и слонската пещера, тръгваме на път от вътрешността на острова към плажовете.

Освободихме прекрасното хотелче в Убуд, след като няколко маймуни от гората на маймуните (която беше много близо до хотела ни) бяха влезли в стаята ни и откраднали (!) чисто новата пола, която си бях купила предишната вечер – видяхме ги на покрива на една от сградите, докато закусвахме! Добре, че всичките ми бижута бяха на мен. Преди да се настаним в Нуса Дуа, разгледахме още няколко интересни места. Първа спирка – водопадът Tegenungan.

Прелестен детайл по път за водопада.

Снимката не представя водопада подобаващо – наживо беше много впечатляващ.

С прическата, която ми направиха в едно масажно студио в Убуд, докато Жоро се наслаждаваше на масаж на краката – половин час за 35000 рупии или по-малко от 5 лв.

Жоро и пръските на водопада.

Още една композиция в близост до водопада, която според мен обобщава добре екзистенциалната мъдрост на източните народи: Светена вода. Ще ви подмлади (ако вярвате).

След водопада отидохме в Бали Сафари парк, където изкарахме по-голямата част от деня си. Първоначалният ми план беше да отидем във ферма за слонове, да се запознаем с тях и да яздим, но след като гледах видео в деня преди да заминем колко нехуманно ги дресират, реших да бойкотираме и за това сменихме с Бали Сафари парк, което беше феноменално изживяване.

Купихме си билети за ~130 лв на човек, които включват разходки в парка и сафарито, обяд и шоута. Заслужава си всеки лев. Посетихме Bali Agung Show, на което ни прибраха телефоните на входа, за да не снимаме и за това ще се опитам да пресъздам какво усетихме. 1 час наслада за всички сетива – вълнуваща история, декори, костюми, танци, премерено участие на животни. Невероятно! Историята разказва за балийски принц, който взима китайска принцеса за съпруга, но свещеникът не одобрява съюза им, не ги благославя и те нямат деца. Принцът отива на битка, където среща богинята на водата – Dewi Danu, с която има син. След като съпругата му го намира, богинята се ядосва и ги вкаменява и оставя синът си да управлява.

След шоуто, гледахме образователна програма за слончетата. А след това се качихме на автобусче, с което направихме сафари обиколката.

Животните не са в клетки – имат някакви (невидими за нас заграждения), за да може лъвовете да не изядат зебрите, например. Ние минавахме с автобусчето през местата, където те живеят и ги разглеждахме и снимахме от прозорците.

Тези жирафи ни станаха любимци.

Очаквайте и следващата ни разходка, която ще посветим на спиращите дъха храмове на югозападната страна на острова – Uluwatu и Tanah Lot.


Вашият коментар