Тайланд: Храмовете в Чиангмай

Храмовете в Чианг Май, а по-късно и тези, които видяхме в Банкок докосват освен с архитектура и с особена святост, която е трудно да се предаде. Въпреки, че сме възпитани в различна религия, всички храмове, които посетихме ни подариха чувството за мир, тишина и вътрешен покой. Усещането, че всичко е точно така, както трябва да бъде.

Wat Buppharam

Дали защото ни беше първият, който разгледахме, дали защото беше осветен, тъй като започваше да се стъмва, дали защото нямаше никакви туристи, но ни плени от пръв поглед. И мен и Жоро.

Храмът е построен през 1497 г. В дъното виждате ступата или chedi, както още я наричат – това е най-важната и свещена структура във всеки храм. Първоначално всяка ступа е съдържала мощи на Буда, а по-късно ступите били използвани и за запазване на останките на царе или някой много важен монах. Chedis се срещат в различни форми и вариации, въпреки че обикновено имат конусовидна форма. Най-използваният стил за ступа в Тайланд е формата на камбана.

Bot или Phra Ubosot е главната молитвена зала и една от най-важните структури в храмовия комплекс.

Това е сградата, където монасите се ръкополагат и се използва и за други важни храмови ритуали. Bot-ът е правоъгълно оформена сграда с основен вход на изток. От другата страна на главния вход се издига образ на Буда върху богато украсен пиедестал. Обикновено стените са украсени със стенописи на Рамакиен, тайландската версия на индийския епос Рамаяна или на Ятака, историите, които разказват за предишния живот на Буда.

Храмът в комплекса Wat Buppharam е построен преди около 2 века. Тази структура съдържа великолепни стенописи, изобразяващи сцени от историите за предишния живот на Буда. Тази история, наречена Весантара Ятака, разказва за княз Весантара, който раздава всичко, което притежава, демонстрирайки добродетелта на благотворителността. Основният образ на Буда е поставен във Wat Buppharam преди около 500 години.

Драконите са част от тайландската култура най-малко от 7000 години. Символизират властта, творчеството, небето и щастието. Смята се, че имат власт над водни течения, дъждове, наводнения и бури.

Wat Chiang Man

Най-старият храмов комплекс в Чанг Май. Това е Bot-ът или залата за ръкополагане.

Основният храм от другата страна.

Изображението на Буда, което виждате във вътрешността на храма –  Phra Sila Buddha – е барелефно злато, изваяно от камък, изобразяващо седящ Буда. Изображението най-вероятно е било направено в Шри Ланка преди повече от хиляда години. За високо почитаното изображение се смята, че има силата да носи дъжд и затова играе важна роля по време на фестивала „Сонгкран“ – тайландската нова година.

Ступата на Wat Chiang Man, която се нарича Chedi Chang Lom, и има 16 изображения на слонове, в реален размер, вградени в основата й.  Върхът на ступата е по-малка златна ступа с форма на звънец.

Viharn или wiharn често прилича на главната сграда – Bot. В този храм се провеждат будистки церемонии както с монаси, така и с обикновени хора и вътре се съхраняват образи на Буда. В ранните дни на будизма вихарните са били построявани, за да осигурят подслон за пътуващи монаси по време на дъждовния сезон.

Плодът дуриан в естествената си среда, който има толкова силен мирис, че в хотелите и в градския транспорт е забранено да се консумира като глобата е около 250 лв.

Залата Tripitaka: традиционен термин за будистки писания, разположена в средата на езерото.

В един от малките храмове по път: Wat indrakin sadue muang и видяхме тези надписани и красиви златни листа. Влязохме вътре и емпирично разбрахме за какво служат – оставяш дарение в една кутия, взимаш листо и го надписваш с пожелание за благоденствие за теб и близките ти.

Ето и нашето листо

Wat Phra Singh

Храмът, известен също като „Манастирът на лъвския буда“ или „Храмът на лъвския буда“ е активен храм, който приютява стотици монаси. Във Wat Phra Singh се помещават няколко много почитани и стари изображения на Буда. Храмът датира от 14-ти век, когато Чианг Май е столицата на кралство Ланна и е един от най-добрите примери за класическа архитектура в Северен Тайланд.

Най-голямата сграда в комплекса е Viharn Luang. Образът на Буда, който виждате е много почитан и е наречен Phra Chao Thong Tip.

Монасите обядват, а тримата учители в дъното – медитират.

Най-старата структура в комплекса е  основната ступа, построена през 1345 г. от крал Pha Yu, за да съхрани пепелта на баща си. Ступата има кръгла форма с квадратна основа. Всяка от страните й е украсена със слонове.

След Wat Phra Singh вниманието ни привлече този не толкова известен, но изключително красив храм – Wat Tung Yu. Думата „tung yu“ се появява в древната литература и в старите закони, където означава церемониален чадър, обозначаващ ранг на принц.

Wat Chedi Luang

Името на храмовия комплекс – Wat Chedi Luang означава Храмът на великата ступа. Строителството започва през 1391 г. и продължава почти столетие. Когато ступата била окончателно завършена през 1475 г., достигнала височина от около 85 метра и ширина от 44 метра, което я правело най-голямата структура в Чианг Май.

Bot-ът или залата за ръкополагане.

Всичките четири страни на великата ступа имат големи стълби, оградени от пазители на митичните създания на Нага. На върха на стълбите има ниши, където са поставени образи на Буда. Точно под върха на стълбите има платформа със слонове от камък. Драконите в основата на конструкцията, които ако не сте забравили от първия храм – символизират властта, творчеството, небето и щастието.

Легналият Буда или Pha Buddhasaiyat е стара статуя на Буда. Височината е 1,93 метра, а дължината 8,70 метра.

Viharn – или залата за събирания в комплекса.

Вътрешността на залата. Високият червен таван се поддържа от два реда високи, кръгли колони. Виждате големия изправен образ на Буда, наречен Phra Chao Attarot. Това изображение, показващо Abhaya mudra (вдигната длан обърната към хората, които я гледат), датира от времето, когато е основана Wat Chedi Luang, края на 14 век.

Двата реда колони от предишното описание.

След като разгледахме храмовете в Чианг Май и отделихме време и на други забележителности в градчето и околността, с вътрешен полет се отправяме към следващата ни дестинация – Краби – курортно градче на плажа Ао Нанг.

1 коментар

  1. Величествени, внушаващи респект храмове, много впечатляващи! От какъв ли материал са направени и как са съхранени през вековете.


Вашият коментар