Очарованието на Бад Хомбург

Бях в командировка в Бад Хомбург през Януари 2014 и имах по няколко часа в деня, в който пристигнах и в деня, в който летях обратно, за да разгледам. Спах в хотел Маритим, чиято локация е перфектна – в центъра на спа местността, с бърз достъп до главната улица с магазините и стария град.

Ето това е централната част на СПА хотелите и локациите, което беше и моята отправна точка.

Бад Хомбург Германия HotelFinder.bg

Интересното за Бад Хомбург е, че той е нещо като предградие на Франкфурт, където живеят богатите и съответно предлага тишина, спокойствие, зеленина и чист въздух. В миналото е бил посещаван от известни личности като Робърт Луи Стивънсън  (1850), Достоевски (1870) и Оскар Уайлд (1892), които са били привлечени от комбинацията от процедурите със здравословен и ободряващ ефект, възможността за забавления и автентичния дух на града.

Разходката до стария град е приятна и живописна.

Бад Хомбург Германия HotelFinder.bg

Бад Хомбург Германия HotelFinder.bg

Сградите от двете страни на пазара и плодаща към него изглеждат като реликви от Средновековието, но са били построени през 1907 г. заедно с пазара.

Бад Хомбург Германия HotelFinder.bg

Бад Хомбург Германия HotelFinder.bg

Основната католическа църква, Св. Мария, е впечатляваща сграда в нео-готически стил.

Бад Хомбург Германия HotelFinder.bg

 

Бад Хомбург Германия HotelFinder.bg

Олтарът е украсен с венец от остри сводести прозорци. В допълнение на резбования олтар, има и три ценни произведения на изкуството – Пиета от Рейн, която датира от около 1380 г. дъбово разпятие от около 1450 и късно готическо разпятие от около 1500г.

Бад Хомбург Германия HotelFinder.bg

Вечеряхме с колегите в типична за тази част на Германия – Есен, кръчма: Schreinerei Pfeiffer, която е построена на мястото на дърводелска работилница. Собствениците са решили да запазят част от дърводелските пособия и инструменти и да ги използват за маси или декорация. Това създава интересна и автентична обстановка. Добре, че имахме резервация, защото мястото беше пълно с големи, шумни компании, семейства с деца и професионалисти  с костюми излезли да пият по бира след работа.

Опитахме предястието с музика, което изглеждаше по този начин и представляваше истинско (и много миризливо) козе сирене, задушен лук и хлебче с масло и кимион. Правиш хапка от всички съставки, ни обясниха, и консумираш заедно. Къде е музиката, попитахме? Музиката идвала от стомаха ти на следващия ден, отново ни обясниха, разбира се, след като вече бяхме опитали.

Бад Хомбург Германия HotelFinder.bg

За основно си поръчах класика – шницел по виенски (там беше по Есенски) с прочутия Франкфуртски зелен сос, който се приготвя от зелени подправки, сварени яйца и нещо млечно – кисело мляко или сметана. И шницелът и сосът и комбинацията бяха много вкусни. Бирата се лееше като вода, нещо, от което аз не можах да се възползвам, тъй като, едно че не обичам особено бира и второ, че леко се разболявах, за това пийвах чай, докато колегите ми се черпеха.

Бад Хомбург Германия HotelFinder.bg

Горещо препоръчвам Бад Хомбург за разходка, семейна и романтична почивка и нямам търпение да се върна пак .

2 коментара

  1. Ех, тази Германия..Където и да отиде човек, винаги е хубаво. Супер разказ, Теди. И шницел ми се дояде. Следващият път сме заедно


Вашият коментар