Топ 10 забележителности в Рим – II част

След обзорът на другите ми девет любими места в Рим, в който ви разказах за Навона и фонтана ди Треви, спряхме се на ватиканските музеи, разходихме се покрай Тибър и хапнахме вкусно в Трастевере, е ред на първото място. Базиликата св. Петър.

1. Св. Петър (San Pietro)

Пиетро има специално място в сърцето ми не само, заради Петето и татко Петър, а и заради великолепието си от всички ракурси и часове на деня. Впечатляваща отвън, отвътре, по светло, на здрачаване, по тъмно, с красива гледка към града от купола си.

Базиликата Св. Петър е проектирана основно от Донато Браманте, Микеланджело, Карло Мадерно и Джовани Лоренцо Бернини. Изграждането на настоящата базилика е започнато през 1506 г. и завършва на през 1162 г. – строили са я цели 120 години!

Свети Петър е най-известната творба на възрожденска архитектура и най-голямата църква в света, смятана е за за един от най-свещените католически храмове.

Според католическата традиция там е погребан Свети Петър, един от Христовите апостоли, а също и първият папа. Предполага се, че гробницата на свети Петър е точно под олтара на базиликата. Поради тази причина, много папи са били погребвани в Свети Петър.

Папският олтар в средата на църквата е увенчан с известният позлатен бронзов балдахин, проектиран от младия Бернини между 1624 и 1632. Той е висок 29 м и е поръчан от папа Urban VIII Barberini, за да запълни празното място под купола и да създаде възходящо движение.

Бронзът, който е използван за балдахин вероятно е взет от Пантеона, и това вероятно създава поговорката: „quod non fecerut barbari fecerunt Barberini“ (това, което варварите не са успели да направят, Барберини е довършил“)

Балдахинът има четири огромни, спираловидни колони, великолепно нагънати и украсени с маслинови и лаврови клони. Куполът е изключително елегантен, увенчан със статуи на всеки ъгъл. Златният гълъб върху свода представлява Светия Дух.

Под тази структура е гроба на Свети Петър, където според легендите апостолът е бил погребан и това прави базиликата един от най-почитаните храмове в християнството. Последните археологически доказателства изглежда потвърждават валидността на това твърдение.

Над балдахина е величествения купол. На основата му е изписано със златни латински букви: „Ти си Петър и на този камък, аз ще изградя църквата си и ще ти дам ключовете за небесното царство.“

Най-известната статуя в св. Петър е Пиетата на Микеланджело. Той я извайва от бял мраморен блок, когато все още не е навършил 25 години.

Пиетата изобразява божията майка, която носи безжизненото тяло на сина си в скута си. Няма реалистични рани, нито безнадеждна мъка, а сдържана и божествена тъга. Микеланджело е създал Мария съвсем млада, най-вероятно въплъщавайки в нейно лице собствената си майка, която умира, когато той е на 5 години.

Пиетата е единствената творба на Микеланджело подписана собственоръчно: на лентата, която минава през гръдта на божията майка е издълбано: „Michangelo Bonarotus Floren. Faciebat“ Според историята, Микеланджело е направил това, след като никой не повярвал че толкова млад художник може да създаде толкова съвършена творба.

След вътрешността на базиликата, купете си билети по 8 евро на човек (!) за асансьорът, който да ви отведе на половината път до върха на купола. Стълбите са общо 550, като последните 350 се изкачват пеша. Накрая е доста извито и клаустрофобично, но гледката отгоре си заслужава.

Музеи Ватикани от високо.

Площадът св. Петър от птичи поглед и в цялата му прелест. Тук се виждат (в гръб) 13те статуи на фасадата високи 5.50 м.: Христос, Св Йоан Кръстител и 11те апостоли (статуите на св. Петър и Павел са в подножието на стъпалата).

Проектиран и построен от Бернини между 1656 и 1667, по време на папа Александър VII (1655-1667). Площадът е съставен от две обособени части:  трапецовидна и елипсовидна.

Мерките на площада са впечатляващи: дълбочина 320 м, диаметърът 240 м, 284 колони, в редица от по 4 и 88 пиластри. Около 1670 година, учениците на Бернини създали 140 статуи на светци, високи 3,20 м по парапета над колоните.

От двете страни на обелиска в средата на площада са двата големи фонтана построени от Бернини (1675) и Мадерно (1614). В подножието на стълбището пред базиликата са статуите на Свети Петър и Свети Павел.

Освен гледката към площада, друг плюс е и възможността да се види грандиозният купол с толкова познат силует на базиликата отблизо.

 

Планиран и проектиран от Микеланджело и завършен от Джакомо дела Порта, който увеличава височината със 7м. в сравнение с първоначалния план.  Куполът е висок почти 137м и е символ на града.

И последен, но не по важност, начин да се насладите на Св. Петър е като похапвате сладолед с изглед.

А кои са вашите любими места в Рим?


Вашият коментар