Вараждин – еднодневна разходка от Загреб

За еднодневната ни разходка от Загреб избираме Вараждин – най-вече заради рефрен от една от любимите ни оперети „Графиня Марица“. „Ела във Вараждин, там рози всеки ден цъфтят, ухае на жасмин и твой е този свят. Ела във Вараждин, просторът е небесносин, животът пъстър е като дъга.“

Как да стигнем от Загреб до Вараждин?

Ползваме автобус, тъй като според Omio – приложението, в което търся възможности за придвижване, влакове Загреб – Вараждин няма. Не съм сигурна дали е непременно вярно, но и нямаме време да проверим, за това взимаме Bolt до автогарата (15 минути за ~7 лв) и от там си купуваме билети. Не са евтини – 25 лв на човек в посока, но пък и пътят не е малко – около два часа.

Пеем „Графиня Марица“, разглеждаме и обсъждаме къщите и пейзажа и времето минава неусетно.

Историята на Вараждин

Вараждин е известен като Малката Виена, както и Трнава, и предлага красива барокова архитектура, богато усещане за история и очарователни калдъръмени улички, които сякаш са създадени за любители на пешеходния туризъм.

Построен на река Драва, Вараждин е бил столица на Хърватия в средата на 18 век; през 1776 г. пожар унищожава голяма част от града, и така административните структури са преместени обратно в Загреб. Днес Вараждин е популярна туристическа дестинация в североизточна Хърватия и една от предпочитаните локации за еднодневна екскурзия от Загреб.

Замъкът

Красивият замък на Вараждин е известен като „Стари град“, защото някога целият град се е помещавал зад здравите му отбранителни стени.

Каменната конструкция датира от 12-ти век, но през 16-ти век е трансформирана в сграда със стени, ров и подвижен мост. Още по-късно крепостта се превръща в благородническа резиденция, красив бароков замък. Замъкът е отлично запазен и там днес се помещава Градския музей на Вараждин.

Ние го разглеждаме и снимаме отвън, правим пълен кръг, изпяваме му рефрена от „Графиня Марица“ и продължаваме разходката си.

По улиците на града

Подобно на посещенията ни до други европейски градове, едно от най-приятните занимания е просто да поскитаме из улиците на историческия център, да попием атмосферата и – в този случай – да разгледаме коледните базари.

Изглед от замъка към града. Виждате ли ни?

Цветни фасади, красива архитектура, исторически сгради, малки магазинчета за ръчно създадени съкровища и антики, галерии, впечатляващи капаци на шахти.

Централният площад

Една от най-привлекателните части на Вараждин е централният площад в историческото ядро. Официалното име на площада е площад Крал Томислав, но местните го наричат Корзо.

Кметството на Вараждин заема голяма част от площада – ние дори опитахме да влезем, вземайки го за църква или библиотека, но видяхме, че приемните часове са в друго време – щеше да е забавно да поговорим с Вараждинските управници. От другата страна е катедралата. Кметството и катедралата са обрамчени от барокови и рококо сгради с прекрасни детайли.

Местни специалитети

На централния площад има и много ресторанти и кафенета. Ние започваме вараждинското си приключение в Grofica Marica Kavana с горещо кафе и една фантазия с богат яйчен крем препоръчана ни от сервитьора.

Много градове в Словения, Хърватия и Унгария имат свои собствени версии на тортата с яйчен крем и многослойно бутер тесто. Вараждинската версия е с разбити белтъци и тънък слой шоколад.

Кебапчетата в Banus Grill са дребни, сочни, перфектно овкусени и добре изпечени. Сервират ги с топъл хрупкав хляб, каймак и айвар. Перфектният обяд.

Разхождайки се, минаваме и покрай пазар, на който локални производители са изложили стоката си и купуваме хърватски мандарини. Малки, ароматни, свежи и без семки. Съжаляваме, че не ги внасят в България.

В заключение

Ако обичате градове с атмосфера, ако обичате история, култура, изкуство и архитектура, ако обичате вкусната храна и разходки по калдъръмени улички, ще се влюбите във Вараждин.


Вашият коментар