Варна през септември

Септемврийските празници посвещаваме на Варна и околностите. Отсядаме в чудесен апартамент в центъра и се отдаваме на изследване на места за разходки, плаж, брънч, вечери и забави за деца.

Разходки и развлечения

Разходките са, разбира се в морската градина, градския плаж и морската гара. По крайбрежната алея върви влакче: от Морска гара до четвърта буна, което бързо ни става любимо. Цената е 2 лв на човек в посока, като пътници под 8 години се возят безплатно.

На пристанището има отличен лунапарк. Жоро се забавлява с децата, които – разбира се – избират най-страшно изглеждащите атракции. Пепи и Жоро изпробват бънджи, което прилича на космически кораб (около 10 лв на човек), а Ади и Жоро се качват на машина, която се върти на всички посоки и се нарича бустър (15 лв на човек)

Планетариумът е добър избор за деца, които се интересуват от звездите и планетите.

Програмата е с точната дължина и съдържание, така че да им задържи вниманието и интереса. За 40 минути проследяват денонощното и годишно движение на Слънцето, Луната и планетите върху небесната сфера и фигурите на съзвездията. Демонтстрираха ни и въображаеми пътувания в открития Космос. Цената на билетите е 5 лв за възрастен и 3 лв за дете.

Една от вечерите посвещаваме на любимия Балчик и красивата му морска алея.

Обръщаме внимание и на културния афиш и закриваме сезона на открита сцена заедно с варненската бохема и „Хубавата Елена“. На децата (8 и 10) много им харесва и цяла вечер след това си пеем „Аз съм мъж на жена си, мъж на жена си“.

Плаж и водни атракции

По препоръка на варненските ни агенти, ходим на плаж на Албена. Един от хубавите български. Ивицата е дълга 6 км, пясъкът е фин и златист, морето е плитко в началото и съответно подходящо за деца. Цената на шезлонг е левче, а за чадър – 2 лв. Ние взимаме чадър и три шезлонга за 5 лв, което ни се струва приемливо.

В Албена има и аквапарк – „Аквамания“, на който Жоро, Ади и Пепчо посвещават цял ден. Цената е 35 лв на човек за цял ден – за децата също. Има различни видове пързалки – бързи, бавни, с надуваеми рингове, няколко басейна.

Къде хапваме?

Първата вечер сме в ресторант Печката до аквариума, който – въпреки че ни е препоръчан от местни приятели – освен с масите на плажа, не ни впечатлява нито с храна, нито с отношение.

За две от следващите вечери избираме морската гара. Старият чинар е класика. Хайверът, пиците и калмарите им са чудесни.

Немо е рибен ресторант и залагаме на черноморски варианти, които са добре приготвени. Това е моят пресен чернокоп, който е дребен в началото на сезона, но изключително сочен и крехък.

Отиваме и до Рапонги – най-вече заради доброто старо време. Вече не е модерно и съответно полу-празно и леко подтискащо. Сушито е все така добро. Гледките също.

Кубо от своя страна е все така на мода и все така приятно.

Брънчът в Кафе 43.12 е превъзходен! Ароматно кремообразно капучино, качествени съставки и свежи салатки.

Любима Варна през топъл и цветен септември. Какво повече.


Вашият коментар