Водопад и екопътека Петренски дол

Един горещ юлски уикенд решаваме да се разходим до водопад и екопътека Петренски дол. Прочели сме, че водопадът е малък и лесно достъпен, но избираме този маршрут, защото сме обходили впечатляващите еднодневни водопади около София.

Петренски дол е на около 65 км или час и половина път от София, отклонението е в ляво, точно преди гара Лъкатник. Ако заложите „The valley of „Petrenski Dol“ в google maps, любезната дама ще ви отведе в началото на пътеката, където е и водопада, който явно е доста популярно място, защото при пристигането ни – вече има голяма група разположила се да лагерува и оборудвана с музика и скара.

Веднага тръгваме по пътеката, която не е особено добре обозначена, но пресичаме мостче и вървим от дясната страна. Стигаме до върха на зеления триъгълник – невероятна алпийска поляна, обозначен на картата и след това се връщаме по същия път.

В началото вървим покрай реката, след това навлизаме във висока и живописна борова гора и в последствие – и в широколистна.

Маршрутът е приятен, живописен, все още – сочно зелен, и на всеки завой се откриват впечатляващи горски гледки, отвесни скали и сгушени планински селца.

Почиваме за кратко на алпийската поляна и се наслаждаваме на меката трева и красивите цветя.

На отиване сме набелязали няколко места за бивак около реката и се спираме на закътано сенчесто малко езерце обрамчено от високи скали и големи плоски камъни.

Горещо е, аз топвам краката, а Жоро и децата са по-смели – събличат се и си правят чудесна баня.

Забавляваме се, измисляме истории за скалистата местност, реката и вировете. Приятно разхладили се, използваме одеалата по предназначение – почиваме, четем, играем, някои подремват. Погледите ни се реят над скалите и пухкавите облаци и мълчаливо мечтаем.

Няколкото часа сред тази красота, спокойствие и прохлада минават неусетно и на връщане имаме водопадчето и вира около него само за нас.

Минаваме през гара Лъкатник за сладолед, хапваме и гледаме влаковете.

Горещо препоръчваме местността за еднодневна разходка от София.


Вашият коментар