Водопад Скока Тетевен и екопътека „Под пръските на водопада“

На тетевенския водопад Скока решаваме да отделим една юнска неделя – каним и татко, и той за наша радост се съгласява да ни придружи.

Пътят от София до Тетевен е близо два часа, но в колата е весело и минават неусетно. В Google maps сме заложили „Teteven Skoka Waterfall“, пресичаме реката в града и продължаваме. Любезната дама би ни завела до тази табела.

Прочели сме, че разходката е доста кратка и за това паркираме на удобно място и продължаваме още 2-3 км пеша по зеления и приятен път, който се оказва също е част от пътеката „Под пръските на водопада“. Влизаме в гората и там остават още 600 м, които – със спиранията за снимки – изминаваме за 20тина минути.

Тръгваме покрай река Козница и минаваме по няколко дървени мостчета.

Местността е упойваща! Остри черни скали, на места облечени в пухкав мек мъх, бистра вода, вечнозелена папрат и кристално чист въздух.

Петето използва плетеницата от корени на вековно дърво за трон.

Минаваме покрай два по-малки водоскока по път, единият от които си е пълноправен водопад, прилича малко на водопад Метлата до село Ключ. Реката си проправя път през няколко успоредни улея и накрая се разлива в една широка струя.

Последно пресичане на реката (виждате ли крайната ни цел в дъното?) и сме в подножието на Скока.

Водата пада от 30 м, разстила се като дантела върху тъмната скала и се излива в малко езерце.

Водопадът не е особено пълноводен, но – както всички водопади – е пленителен с естествената си красота, ажурени дипли и прохладни пръски.

Виждате ли малката козичка на скалата?

След снимките в различни конфигурации, решаваме да опънем хамаците близо до мястото за отдих. Настанила се е шумна компания и тъй като не одобряваме музикалните им избори, решаваме да се преместим близо до реката и да слушаме нейния ромон.

Почиваме, четем, гушкаме се и заредени с положителни емоции от красивите гледки, чистия въздух, приятната разходка и компания, се прибираме в София.

Препоръчваме маршрута и за малки деца, тъй като е полегат и кратък, но ако е възможно – избягвайте почивните дни, пътеката е доста популярна и пренаселена.


Вашият коментар