Уикенд в приказен Брюж

Брюж. Най-красивият град в Белгия. Северната Венеция. Някога един от най-големите и богати градове в северна Европа. За Брюж има много определения и нямаме търпение да разберем дали отговарят на действителността.

С моята приятелка Ели, която живее и работи в Люксембург, решаваме да се видим на място, което е удобно и за двете ни – аз кацам на Шарлероа, тя шофира до там и след това продължаваме с колата ѝ още около два часа до Martin’s Brugge – хотелът, който сме запазили за 3 нощувки. Към хотела има платен паркинг (€30! за 24 часа), в който няма места, за това паркираме в близост – на 5 минути пеша, паркинг Pandereitje за €14.4 за денонощие.

Хотелът е с перфектната локация; стаите не са големи, но имат удобни легла, чиста баня и нелоша гледка от прозореца.

За един уикенд в Брюж може да се разгледат основните забележителности и да се опитат порядъчно количество гофрети. Ето и нашите топ 15:

1. Главният площад (Market Square или Markt)

Пулсиращото и цветно сърце на града. Обрамчен от едни от най-красивите и емблематични сгради, като камбанарията (Belfry Tower) символът на Брюж и областния съд (Provincial court) – великолепна неоготическа сграда от 19в.

Цветни фасади с триъгълна горна част, ресторанти и кафенета бълбукащи от смях, разговори и висока вибрация, ухания на гофрети и кафе.

Площадът има дълга и интересна история. Започнал е да функционира от 958 (!) година и от тогава на мястото се провеждат седмични пазари.

2. Камбанарията (Belfry Tower)

Доминираща над силуета на Брюж и несъмнен символ на града, тази средновековна кула датира от 13-ти век и е висока 83 метра.

3. Площад Бърг (Burg Square)

Разположен в близост до площад Маркт, площад Бург приютява важни политически и религиозни сгради, украсени със сложни архитектурни детайли.

Основните акценти тук са впечатляващата сграда на кметството (също и музей), базиликата „Светата кръв“, съдебната палата.

4. Кеят на розариума (Rosenhoedkaai)

На ъгъла на улица Rosenhoedkaai и площада Huidenvettersplein се намира най-емблематичната гледка в Брюж. Спокойствието на водата в комбинация с яркото зелено на плачещите върби, ръждиво червеното на околните тухлени сгради и – разбира се – симпатичното и разпознаваемо лице на камбанарията.

Мястото е толкова популярно, че е отбелязано и в Google maps като „Bruges viewpoint”.

5. Разходка в стария град

Старият център е включен в световното културно наследство на ЮНЕСКО изобилства от добре запазени нео-готически архитектурни съкровища.

Оставяме града да ни води и се наслаждаваме на калдъръмени улички, сгради с тухлени и цветни фасади, нео-ренесансови декорации и с типичните за района триъгълни завършеци.

Зад ъглите надничат кокетни кафенета, улично изкуство и магазини за сувенири. Покривките с червено-бели квадратчета създават уют и примамват изгладнели туристи.

6. Вечерна разходка из Брюж

Всичко изглежда още по-красиво и магично, когато слънцето залязва. Емблематичните сгради са осветени и се отразяват в огледалната повърхност на каналите.

7. Мостът Meestraat

В Брюж има много красиви малки мостове над каналите. Един е по-специален с това, че е най-старият каменен мост в града.

Този мост е едно от местата, представени във филма „В Брюж“ и е популярно място за снимки на посетителите на историческия център на Брюж.

Местността има романтично излъчване с вечно зелените бръшляни, поддържани цветя и лебеди. Застояваме се и правим снимки и селфита от различни ъгли.

8. Катедралата Свети Салватор

Св. Салватор, главната катедрала на града, е една от малкото сгради в Брюж, които са оцелели без щети от нашествията през вековете.

Подобната на крепост нео-романска западна кула е висока 99 метра.

9. Църквата на Дева Мария (The Church of Our Lady)

Църквата на Дева Мария е известна със скулптурата на Микеланджело и с най-високата кула в града (115м) и третата най-висока тухлена кула в света (след църквата Св. Мария в Любек и църквата Св. Мартин в Ландсхут, и двете в Германия).

Олтарът на големия параклис създаден през 18 век в бароков стил, съхранява най-известното съкровище на църквата – бяла мраморна скулптура на Мадоната с младенеца, създадена от Микеланджело около 1504 г.

В църквата можете да влезете безплатно, но за да видите Микеланджеловия шедьовър, има вход от €8 на човек.

9. Болницата на Свети Йоан (Oud Sint-Janshospitaal)

Средновековна болница в Брюж основана в средата на 12 век.

Разположена до църквата на Дева Мария и е една от най-старите оцелели болнични сгради в Европа. Болницата се разраства през Средновековието и е място, където са се грижили за болни поклонници и пътници.

10. Разходка с корабче по каналите

Едно от най-популярните туристически забавления в Брюж и има защо – разходката е прекрасен и ефикасен начин да добием представа за града, да видим емблематични сгради от друга перспектива и да разберем от първа ръка защо наричат Брюж „Венецията на севера“.

Лодките са сравнително малки – събират около 25 човека, обиколката продължава 30 минути и струва €12 на човек. Има няколко места, от които тръгват и всички са лесно видими и достъпни от Rosenhoedkaai. Ние чакаме 5-6 минути, за да се качим (в началото на май), вероятно през лятото времето за чакане се увеличава, но си заслужава да почакате – преживяването е незабравимо.

Църквата Дева Мария

Minnewaterpark

Прекрасно място за разходка или пикник под сянката на дърветата и плаж за лебеди, както го нарече капитанът на нашата лодка. През лятото тук се провежда фестивалът на кактусите.

Мостът Бегийнхоф (Beguinage Bridge)

Местността бегинаж е основана през 1245 г. Мостът (Begijnhofbrug) свързва бегинаж с останалата част на града. До 1926 г. комплексът е бил дом на бегините – еманципирани мирянки, които са водили благочестив и безбрачен живот в тази религиозна общност.

Rosenhoedkaai по вода

Най-малкият прозорец в града

Традиционни къщи на каналите

11. Площад Jan van Eyck

Площадът е кръстен на известния художник от Северния Ренесанс Ян ван Ейк. Местността толкова ни харесва по вода, че отиваме да я разгледаме и по суша.

12. Брънч!

Проучили сме кое е най-популярното място за брънч в Брюж – That’s toast, и още първата сутрин изкарваме няколко часа там с вкусна храна и сладки приказки. Чакаме на опашка! въпреки, че вали.

Поръчваме „Take a bao” и „The Triple Madame” и опитваме капучиното и горещият им шоколад. Всичко е ароматно и свежо и дъждът спира, докато се наслаждаваме на компанията си.

13.  Белгийски гофрети

Откакто откриваме House of waffles сме редовни посетители – за следобедно кафе и за брънч. Любимото ни място в Брюж!

Опитваме и сладки и солени варианти, и двата типа вафли – брюкселски и лиежски. Брюкселските са по-подходящи в солен вариант, лиежските – в сладък. Ние предпочитаме лиежските заради дъвчащата им консистенция и аромата. Прясно изцеден сок, афе, капучино, чай са перфектното допълнение.

14. Шоколад

В Брюж шоколадът е навсякъде! Привлича визуално, омайва обонянието и примамва от витрините.

Ние избираме няколко вида трюфели – класически, с малина, с кафе, и всички се топят в устата. Взимаме пакетчета и за вкъщи.

15. Пържени картофи

Още една емблематична храна за региона. Спираме се версията с няколко соса (има и чисти) и ги хапваме с гледка към Rosenhoedkaai. Идилия.

Отговори ли Брюж на всички определения и описания?

С Ели се влюбихме в Брюж – в емблематичните цветни сгради, каналите и корабчетата, кафенетата и ресторантите, ароматите на гофрети и шоколад, цветята и непринудената атмосфера. Брюж е като излязъл от нечие въображение, приказно място, в което водата е част от очарованието, кулите разказват истории, а мостовете пазят тайни. Дългият ни уикенд там е още по-специален и за това, че сме заедно. Капучиното е по-ароматно, а гофретите по-сладки, когато са споделени и гарнирани с истории, анализи и автентични разговори.

Не казваме „сбогом“, а „до скоро“

1 коментар

  1. Впечатляващ и много вълнуващ разказ за Брюж. Емблематични, цветни сгради, канали и корабчета! Благодаря ти, мила Теди, че ни заведе и на това вълшебно място! С удоволствие бих дошла и аз с теб, следващия път!


Вашият коментар