Толедо: еднодневна разходка от Мадрид

Решихме, че сме разгледали и усетили Мадрид за два дни и тъй като не планирахме и музейни посещения, посветихме третия си ден на разходка до Толедо. Толедо се намира на 74 км от Мадрид и най-удобният транспорт е влак. Билетът в едната посока струва 12.90 евро на човек и има влакове на всеки час до обяд, след това стават на всеки два часа. Ако ще пътувате уикенд, купете си билети предварително, защото и за мадридчани това е любима дестинация през почивните дни.

Толедо е обявен за световното културно наследств от ЮНЕСКО през 1986 г. и е известен като градът на трите култури, тъй като християни, мюсюлмани и евреи са живели заедно там в продължение на векове. Известен е също и като мястото, където Ел Греко живял и рисувал в Испания. Картините му са изложени на много места из града, включително и в музея, който носи неговото име.

Пропит с история и истории, градът е свидетелство за разнообразието на средновековния на Испания. Четирите кули на Алказар, крепост, построена през 1085, доминират на хоризонта.

Отново нямахме намерение за посещения на музеи и църкви, целта ни беше да се потопим в атмосферата, да усетим автентичността и да се насладим на красивата средновековна архитектура и впечатляващите гледки.

Разходихме се по тесните улички, напоени с вълшебства, реплики на славни мечове, спомени за велики рицарски дни и аромат на марципан.

Според легендата, в манастира Св. Климент са изобретили марципана по време на глада през 16 в. Бадемовите дървета са в изобилие около Толедо и за да се спасят от глада, монахините смилали бадемите, смесвали ги със захар и така получили ароматния марципан, с който градът става известен и който се продава навсякъде.

И в Толедо предлагат чурос. Беше приготвен доста отдавна и съответно беше студен и леко твърд, което, разбира се, не успя да ни помрачи толедовото вълшебство.

Еднодневната разходка до Толедо определено си заслужава и ви я препоръчваме ако сте отседнали в Мадрид и имате желание за атмосфера и автентичност.

1 коментар

  1. Благодаря ти Теди за прекрасните места и увлекателни обяснения, на които ни правиш съпричастни. Впечатлена съм!


Вашият коментар