Хаарлем – еднодневна разходка от Амстердам

Вторият ден от престоят ни в Амстердам решихме да посветим на Хаарлем, известен като града на цветята – прелестно малко градче на около 10 минути с влак от централната гара в Амстердам. Влаковете са на всеки 10 минути и еднопосочен билет на човек струва 4 евро; пътешествието за двама излиза 16 евро.

Пътешествието ни започна от Amserdam Centraal (централата гара) – една от любимите ми сгради в Амстердам. Еклектична комбинация от неокласически и готически елементи.

Централна гара в Амстердам HotelFinder търсене и оценка за хотели

Централна гара в Амстердам HotelFinder търсене и оценка за хотели

Пътувахме бързо и удобно, във влаковете има wi-fi!, и ето ни в Хаарлем.

Хаарлем HotelFinder търсене и оценка за хотели

Хаарлем HotelFinder търсене и оценка за хотели

Центърът на градчето е компактен – лабиринт от тесни улички и живописни сгради, пълен с красиви средновековни къщи, исторически обекти, уютен централен площад и примамливи ресторанти и кафенета.

В центъра на стария град са основния пазарен площад Хаарлем (Grote Markt) и църквата Saint Bavo.

 Хаарлем център HotelFinder търсене и оценка за хотели

Saint Bavo – впечатляваща църква в готически стил е в сърцето на града и е неговата основна забележителност в продължение на векове. Намира се точно в средата на Grote Markt. Първоначално е била построена като католическа църква и между 1320 и 1520 е функционирала като такава, но около 20 години по-късно е била конфискувана в името на протестантската реформация. В момента е протестантска. Голяма част от антиките са запазени, включително и великият орган, на който са свирили Хендел, Моцарт, Менделсон и други известни музиканти. Когато е бил построен, този орган е бил най-големият в света и е използван от Херман Мелвил в Моби Дик за сравнение с вътрешната страна на устата на кита.

Хаарлем църквата Saint Bavo HotelFinder търсене и оценка за хотели

Любимата ми сграда в Хаарлем. Освен, че е красива е и лилава сладкарница за чай и шоколад. Какво повече? Всъщност, като се замисля, можеха и книги да продават.

Хаарлем HotelFinder търсене и оценка за хотели

Другите ми две любими сгради.

Хаарлем HotelFinder търсене и оценка на хотели

Най-уникалното колело, което видяхме в Холандия. А в Амстердам има какви ли не разновидности.

Уникално колело в Хаарлем HotelFinder търсене и оценка на хотели

Хаарлем е популярна шопинг дестинация в региона и много пъти е бил гласуван за най-добър град за шопинг в Холандия. Градът предлага пъстра смесица от популярни марки, специализирани магазини, бутици и художествени галерии. Аз се уредих с няколко покупки, между които и този красив шал с рози.

Шопинг в Хаарлем HotelFinder търсене и оценка на хотели

След живописната разходка и удовлетворяващия пазар, обядвахме в приятен ресторант, където пих чай от истинска мента – едно от най-хубавите неща в Холандия.

Чай от мента в Хаарлем HotelFinder търсене и оценка на хотели

Ако сте в Амстердам и обмисляте еднодневно пътешествие, или имате нужда от още един повод да си купите нещо, горещо ви препоръчваме да се потопите във вълшебната атмосфера на Хаарлем.

1 коментар

  1. Много ми харесаха и снимките и коментара! Благодаря ти, Теди. Иска ми се да отида до там и да видя всички тези неща.


Вашият коментар