Топ 10 забележителности във Виена

От Стела Лилова-Додова

За мен Виена е много магичен град. Нещо все ме тегли натам и я посещавам със същата радост и приповдигнато настроение отново и отново. Със съпругът ми си създадохме традиция и всяка година преди Коледа се връщаме в любимата ни Виена. Обожавам уханието на греяно вино, топла супа и печени кестени, усмихнатите хора по улиците, пазаруването, кафенетата, дори студа.

Бих искала да ви представя класацията с моите най-любими места във Виена. Няма да видите стандартните забележителности, а по-скоро места, които свързвам с приятно усещане, хубави спомени и топлина. Атмосферата във Виена е много притегателна, особено ако знаеш някои местенца, които доставят истинска наслада. Ето какво ви предлагам да видите и да опитате –

10. Дворецът Шьонбрун: (Schloss Schönbrunn) е бивша имперска лятна резиденция на Хабсбургите със 1441 стаи (!),  изключителен представител на бароковото изкуство и един от най-важните архитектурни, културни и исторически паметници в Австрия. Историята на двореца и огромните градини се простира над 300 години, което отразява променящите се вкусове, интереси и стремежи на последователни Хабсбургските монарси.

От моя гледна точка, градините са най-красивият компонент от целия комплекс и за това ви препоръчвам да ги посетите през пролеттa/лятото.

9.  Грабен и Кертнер щрасе: при посещението си във Виена не пропускайте да се разходите по пешеходните улици  Грабен и Кертнер. Известни са със скъпите си модни магазини, уютни кафенета и мило обслужване.

8. Сладкарница Герстнер: Разхождайки се по Кертнер шрасе ви препоръчвам да посетите кафене сладкарница Герстнер. Това място не само, че е много уютно и модерно, но и предлага най-вкусните домашно приготвени торти и сладкиши; любимо е, както на местните жители, така и на туристите. През 1847г. Барбара и Антон Герстнер основават първото си заведение, което се намирало във Виенската опера. И до днес сътрудничеството между Герстнер и операта съществува, като изкусните кулинари обгрижват гостите на най-изисканите балове във Виенската опера.

Голямото отличие за Герстнер е златното кафено зърно, което получават през 2008 година от Якобс.

Тук можете да опитате най-вкусният ябълков сладкиш, който е традиционен за Виена. Поръчайте го с ванилов сос.

7. Виенската опера: тъй като вече споменах по-горе операта, тя е естествено продължение на класацията ми. Задължително вижте тази забележителна сграда, която се намира в центъра на Виена и е построена в периода 1861 – 1869г. Изпълнена е в неокласически стил и е била първата опера построена във Виена. Една от най-заетите опери в света, като годишно там се правят около 300 изпълнения.

6. Фиглмюлер: щом сте във Виена, няма как да не опитате известния по цял свят виенски шницел. За целта ви препоръчвам най-популярното и автентично място, Фиглмюлер. Има два ресторанта Фиглмюлер в центъра на Виена, на пешеходно разстояние едно от друго. Легендарният шницел изглежда много голям, дори излиза от чинията, но всъщност е изключително тънък и грамажът му е 250гр. Приготвен е от най-чистото свинско месо, а панировката е патент на Фиглмюлер и се прави от специален натрошен хляб.

Тъй като мястото е много популярно, ви препоръчвам да си направите резервация през сайта им. Става лесно и ви гарантира бързо настаняване, в противен случай рискувате да чакате на опашка от поне 50 човека, особено ако посетите ресторанта вечер. Добър апетит!

6. Захер:  След като сте хапнали виенски шницел е ред на десерта. Препоръчвам оригиналната торта Захер, която се предлага само на едно място във Виена: в сладкарницата на луксозният хотел Захер. Като голям любител на шоколада и конкретно на тази торта мога да ви кажа, че никъде другаде не я приготвят по точно този начин – с плътен шоколад, оригиналното кайсиево сладко и с добре напоени блатове. На всяко парченце има оригинален печат Захер, изцяло направен от шоколад. По желание я сервират с бита сметана. Наистина си заслужава да я опитате! Тъй като мястото е единствено във Виена (другата такава сладкарница се намира в Залцбург) и много често има опашка, има и вариант да си закупите цяла тортичка. Има я в различни размери, опаковат я добре – в дървена кутия, така че не е необходимо да бъде консумирана цялата и на момента.

5. Ратхаус (кметството на Виена): След като сте опитали истинския виенски шницел и оригиналната торта Захер, можете да си направите разходка до красивата сграда на кметството или Rathaus. Тази сграда ще ви направи впечатление отдалеч с изящните си готически кули и часовник. Пищността й напомня на готическа църква, трудно можете да предположите, че това е административна сграда. По коледа тук се намира моето най-любимо място във Виена, което бих поставила под:

4. Коледните базари. Поставям ги на това място само, защото ги няма през цялата година, иначе категорично щяха да бъдат в челната тройка.

Разпръснати са из целия град, но пред кметството е най-големият. В цяла Виена се носи аромат на греяно вино, пунш, топли наденички, печени кестени и бретцели. Обожавам този Виенски аромат на коледа. Колкото и да ти е студено по това време на годината, топлите усмивки на хората, зачервените бузи и любовта, която струи отвсякъде, те стоплят! Виенските коледни базари не са нито най-пищните в Австрия и Германия, нито най-големите, но за мен носят най-истинският коледен дух. Дори и само да се разхождате по улиците, отвсякъде усещате ухание на току що изпечени ядки и всяка къщичка, която предлага коледни стоки и лакомства дейтсва притегателно. Препоръчвам ви да хапнете топла супа от хлебче и най-вече:

3. Виенският гулаш: не съм любител на месото, но тази невероятна супа може да сгрее сърцето на всеки! Приготвена с картофки и чисто, хубаво месце, ще ви накара да се влюбите. Предлага се не само на коледните базари, но и в почти всички заведения. След дълга разходка, особено по коледа, когато е студено, ще ви се отрази чудесно.

2. Парндорф – След като се наситите на центъра на Виена, коледните базари, търговските улици, украси и операта бих ви препоръчала да се отбиете до близкото селце Парндорф, за да посетите аутлет центъра. Това е един от най-големите шопинг центрове и на всеки час от операта можете да вземете автобусче (в случай, че сте пътували със самолет до Виена или просто нямате желание да използвате кола), което за около 30 мин. ще ви заведе до многобройните къщички в Парндорф, всяка от които е на различна модна марка.

Тук можете да намерите всичко и то на доста по-ниски цени. Има дрехи, обувки, луксозни бутикови марки, порцелан, качествените съдове Fissler, WMF, детски стоки и какво ли още не. Пример за прекрасна находка са ножове на Fissler, с много добро качество, 6 броя в дървено кубче, само за 39 евро! За сравнение, в България само единият от тези ножове струва повече. Ползвам ги вече няколко години и съм много доволна. С две думи –  рай за отстъпки. В случай, че се изморите или не обичате да обикаляте дълго, има кафенета и ресторанти, където можете да отдъхнете.

1. Свети Стефан Ето че стигнахме и до най-красивото и емблематично място за мен във Виена. Това е църквата Свети Стефан или Stephansdom. Тази църква е един от символите не само на Виена, но и на цяла Австрия. Издигната е върху останките на две по-ранно съществуващи църкви в периода 1137 – 1147 г. Сегашният си готически изглед придобива около 1511г. Покривът на катедралата, дълъг 111 м, е богато украсен с 230 хиляди цветни керемиди. На северната му страна са изобразени гербовете на Виена и на Австрия.

Качете се и до покрива (Pummerin), асансьорът струва 5.5о евро на човек, а гледката към града е впечатляваща.

Благодаря ви, че се разходихте с мен из любима Виена!

1 коментар

  1. С удоволствие бих посетила Виена отново и бих си припомнила всички тези вълнуващи места!


Вашият коментар