Водопад Казаните до село Чавдар

На село Чавдар, археологически парк Тополница и местността и водопад Казаните отделяме една октомврийска събота, през която есента е златна, а слънчевите лъчи – все още топлят – и падат меко и косо. С приятна компания сме, което прави приключението още по-весело и забавно.

До село Чавдар стигаме час и половина от София и паркираме колите до археологическия парк и църквата св. Петка. За да разгледаме комплекса, ни искат символичен вход от 2 лв на възрастен и 1 лв за дете.

За децата е изключително забавно да разглеждат жилищата изградени върху намерените останки от раннонеолитно селище, датирано от преди 7000 години. Качват се върху леглата и си измислят истории за това кой и как е живял тук. Сядат на малките столчета, отпиват въздушен чай и си бъбрят. Жилищата са ползваеми и се отдават под наем за по-авантюристично настроениете, които желаят да нощуват като древните.

На това място се смята, че е съществувала една от най-старите култури в Югоизточна Европа. Изградена е голяма експозиционна зала, в която по увлекателен начин е представена историята за на откритите седем културни пласта в областта. Разглеждаме и работилниците за различни каменни оръдия, керамични съдове и обработване на кожа и се отправяме към крайната си цел.

С колата следваме табелите за местност Казаните и след като преминаваме моста над Тополница, виждаме отбивка с няколко паркирали коли и оставаме и нашите там. Големите жълто-червени табели за водопада задават посоката, а пътят е широк и проходим дори за джипове.

За около час по този път стигаме до следната табела, благодарим мислено на хората, които са я поставили и продължаваме по пътя. След още 10 минути стигаме следващата отбивка – стръмна пътека вляво от пътя, със стабилен дървен парапет, която ни отвежда до реката.

Пресичаме по железен мост и се озоваваме в горната част на водопада. Казаните представляват съвкупност от 5 малки водопада, които образуват еврозионни котли или „казани“.

На пейките за отмора има група местни хора, които ни отказват от опити да слезем по стръмната и опасна пътека и да видим водопадите от долната им страна. За това се наслаждаваме на природната забележителност от птичи поглед, а децата се заиграват във вълшебната гора, която есента е обагрила в златно и топло ръждиво.

Пресичат реката многократно по романтичните дървени мостчета и по камъните, преследват с кораби, преследвани са от пирати, гонят се, ловят въображама риба, която готвят на въображаеми огньове. Накрая, разбира се, Ади си топва и намокря крачето и бързо се отправяме към колите.

Това не ѝ попречва да се катери на въжените предизвикателства изградени до археологическия парк, а всички похапваме вкусно от барбекюто и салатите, които се предлагат в близост.

Поддържаното, чисто и красиво село Чавдар, археологическия парк, въженият парк и ресторантите в близост, в съчетание с водопад Казаните са чудесен начин да изкарате почивен ден в природата със семейство и приятели.


Вашият коментар