Амстердам за 4 дни – ден 1

През юни 2015, с Жоро отидохме за една седмица в Амстердам, без децата, с идеята да разгледаме града и да отидем до Хага да се видим с моите братовчедки, които живят там със семействата си от няколко години.

След като се настанихме в апартамента, който бях запазила през Airbnb, излязохме на разузнаване, подготвени с два големи чадъра, които хазяйката предвидливо ни беше оставила за ползване.

Първият канал, който прекосихме.

Разходка в Амстердам HotelFinder търсене и оценка на хотели

Апартаментът ни беше на около 20-30 минути пеша от центъра. Разходката е много приятна, през квартала Jordaan (Джордан). Първоначално Джордан е бил квартал, в който са живеели работници и в последствие се превърнал в един от най-скъпите и луксозни локации в Амстердам. В Джордан има много художествени галерии, особено за съвременно изкуство, както и специализирани магазини и ресторанти.

Рембранд е прекарал последните години от живота си в Джордан и е погребан в църквата Westerkerk (Западната църква), която се намира на ъгъла на каналите Rozengracht и Prinsengracht. На снимката църквата е в далечината.

Разходка в Амстердам HotelFinder търсене и оценка на хотели

Стигнахме до църквата и влязохме да разгледаме. Westerkerk e построена между 1620 и 1631 в ренесансов стил, от архитект Хендрик де Кайзер (1565-1621), който в последствие е погребан там.

Интересен факт е, че при освещението на църквата, вътре не е имало орган, защото според калвинистите, музиката осквернявала светостта на мястото. След доста перипетии през годините, в момента органът във Westerkerk е един от най-внушителните и разполага с допълнителна трета клавиатура.

Разходка в Амстердам HotelFinder търсене и оценка на хотели

След като разгледахме църквата, седнахме да хапнем в един от ресторантите с места навън, около канал Prinsengracht. Беше приятно и вкусно и за наше учудване, не толкова скъпо, колкото очаквахме заради локацията.

Разходка в Амстердам HotelFinder търсене и оценка на хотели

Като цяло, първият ден посветихме на разходки, без особена цел – искахме да усетим духа и атмосферата на града, да се почувстваме удобно с пътя от апартамента до централната част  и да хапнем нещо типично на място с красива гледка. Духът на Амстердам? Градът е жив и различен, малко луд и в същото време изпълнен с достойнство от богатото си минало, спокоен, уютен и приветлив. Различни хора, различни култури и гледни точки.

Разходка в Амстердам HotelFinder търсене и оценка на хотели

Нямахме търпение да продължим изследователската си дейност – музеят на Ван Гог – очаквайте в следващата част.


Вашият коментар