Амстердам за 4 дни – ден 2

След първи ден и приятната опознавателна разходка на Амстердам, продължихме с музея на Ван Гог, за който предварително си бяхме купили билети онлайн, за да избегнем опашките.

С Жоро не сме музейни хора, предпочитаме да се потопим в атмосферата на новите места, които посещаваме, да се смесим с тълпата, да намерим интересни места за хапване, вместо да прекарваме време с разглеждане на изкуство, което – в по-голямата част от случаите, не разбираме. Аз разбрах това за себе си, след като изкарах близо 7 часа в Лувъра; първите 2-3, от които гледайки гръцка и египетска класика, от които имах някакво понятие и след това безцелно обикаляне с празен поглед и изморени крака взирайки се в огромни платна, от които нищо не разбрах и нищо не запомних.

Решихме, че Ван Гог ще си заслужава и си купихме и аудио тур с билетите, за да получим контекст и напътствия. Музеят се намира в много приятна част от града, до която стигнахме с метро. Минахме покрай табелата I Amsterdam, но понеже билетите ни бяха с точен час, решихме че ще оставим снимките за обратния път.

Всичко беше чудесно организирано – не сме чакали на опашка, получихме си аудио принадлежностите бързо и екипирани с тях се гмурнахме в света на Ван Гог.

Амстердам музей на Ван Гог HotelFinder търсене и оценка на хотели

От менюто на гида могат да се изберат три опции  – да разглеждаш произведенията на изкуството по предварително начертан план (от хора, които разбират Ван Гог), ако нямаш време – да избереш едночасов тур с най-знаковите произведения, или да разгледаш по собствена програма като слушаш историята зад всяка картина. Ние, като едни лаици с достатъчно време, избрахме предварително начертания план и останахме очаровани.

Планът следва творбите на Ван Гог хронологично, групирани по периоди, разказва живота на Винсент, поставя контекст и споделя любопитни факти съпътстващи различните произведения. Без да бързаме, разгледахме всичко за около 2.5-3 часа. Перфектното посещение на музей – стегнато, съдържателно, описателно, вдъхновяващо и разчувстващо. Нищо общо със седемте часа в Лувъра.

От богатия магазин към музея се сдобихме с календар, звънец за колело (за ужас на Жоро) за 15 евро с мотив от картината цъфналите бадеми и още няколко сувенира.

След това обядвахме в квартала с музеите в много приятно ресторантче. Това е моето меню – яйца Бенедикт с пушена сьомга. Популярно в Амстердам и изключително вкусно.

Амстердам музей на Ван Гог HotelFinder търсене и оценка на хотели

После си починахме до изкуствено езерце с гледка към I amsterdam и Rijks museum

I Amsterdam HotelFinder търсене и оценка на хотели

На връщане походихме пеша до спирка на метрото и се насладихме на ето тези гледки.

Каналът преди Rijks museum

Амстердам HotelFinder търсене и оценка на хотели

Сувенири на любимите къщички

Амстердам HotelFinder търсене и оценка на хотели

Амстердам HotelFinder търсене и оценка на хотели

Площад Dam – централният площад на Амстердам

Амстердам HotelFinder търсене и оценка на хотели

Амстердам HotelFinder търсене и оценка на хотели

Малка уличка с колела и атмосфера

Амстердам HotelFinder търсене и оценка на хотели

Очаквайте ден трети, в който разгледахме града по вода.


Вашият коментар