Джерба – перлата на Тунис

За остров Джерба (Тунис) разбирам от страхотна и полезна фейсбук група за пътешествия, имам силен отклик и осъществяваме пътуването покрай почивните дни (за децата) на 24 май. Подхождаме с агенция заради удобния чартърен полет само за 2.5 часа от София. Избираме хотел Иберостар с Odans Travel, които – в последствие се оказва – продават програма на Емералд. Организацията е чудесна – от посрещането на летището, през подготовката и изпълнението на екскурзиите и адресирането на всякакви въпроси, които имаме по време на престоя си.

Джерба ни дари с живописен стар град, бели сгради и сини врати, впечатляваща керамика, най-старата синагога в Африка, пазар и подобаващо пазарене с актьорско майсторство от страна на продавача (катастрофа!) и от моя страна (тръгвам си!), крокодили, костенурки и камили.

Палми, ярки цикламени бугенвилии, хибискус, жасмин и вековни маслинови дръвчета. Ярко слънце и изумрудена вода.

Уханна, щедро подправена храна, прясна риба и изобилие от сладки и сочни плодове.

Имаме една седмица на слънчевия остров и я оползотворяваме по следния начин:

Хотелът – Иберостар Мехари Джерба

Избирам го най-вече заради това, че е част от голяма верига, на първа линия е и има чудесни отзиви за храната. Оказва се отличен избор! Стаите са чисти, просторни, с големи тераси. Има два басейна – един с детски съоръжения за скачане и пързаляне и един с полуолимпийски размери за плуване.

Плажната ивица е широка, пясъкът е чист и фин като пудра захар, водата е с цвят на изумруд.

Има шезлонги с дюшеци пред хотела, сламени чадъри и удобен бар/ресторант, в който можем да обядваме, без да ходим до централния ресторант. Къпем се в морето почти всеки ден, температурата на водата е приятна. Има и доста водорасли, които почистват с машини, така че да не ни развалят преживяването.

На плажа обикалят камили, на които можем да се разходим – срещу 15 евро на човек, но с Жоро сме правили с камилска разходка в Египет, а децата нямат желание. Можем и да нахраним камилско бебе с беберон, както и да си купим плажни рокли и аксесоари. Търговците са симпатични и не се натрапват, а ние – срещу 10 евро –  се сдобиваме с две палмови дръвчета, които да засадим в София.

All inclusive подходът е отличен – тематични вечери, богато разнообразие от плодове и изцедени сокове, плоски питки приготвени на момента, прясна риба, месо, кус кус, ориз и зеленчуци. Сладолед предлагат всеки ден; сладкият бар също е на ниво.

Селекцията от десерти на тунизийската вечер изглежда така

Анимацията е другият компонент, който прави преживянето ни незабравимо. Ежедневни спортни занимания: плажен волейбол, на който Жоро е почетен член, водна гимнастика, зумба, баскетбол, мини голф, тенис на маса и джаги.

Тематични вечери с група великолепни танцьори.

Най-впечатляващият компонент от хотела за мен е градината. Стройни редици от палми и организирано разпръснати жасмин, хибискуси, олеандър, бугенвилии, кактуси с причудливи форми, традиционно ваяни делви и вечно зелени сукуленти цъфнали в ярка циклама. Изключително добре замислена, изпълнена и поддържана. Наслаждавам се на това изкуство по няколко пъти на ден.

Хумт сук – столицата на Джерба

Една от организираните екскурзии, които избираме предлага разходка до столицата на острова, етнографския музей и една от най-старите синагоги в света.

Хумт сук (в превод – пазар) се развива на мястото на древен римски град, наречен Gerba или Girba, който в последствие дава името си на острова. Освен римляните, там са живели и нумидийци, пуници, араби, испанци и турци; градът е бил дом и на  търговци и пирати в продължение на години.

През 1956 г., след като Тунис става независима държа, Хумт Сук е обявен за столица на Джерба.

Старият град е очарователен! Живописни калдъръмени улици, искрящо бели сгради с обли куполи, сини врати украсени с изящни букви и рисунки.

Цикламените бугенвилии блестят огрени от жаркото африканско слънце, във въздуха се носят аромати на цветя, подправки, кафе.

Минаваме по стъпките на всички хора живели, създавали и умирали на това малко парче земя и вдъхваме културата, обичаите и мечтите им. Взимаме ги с нас – неуловими и неподлежащи на описание, но насложили се в умовете и душите ни. Обогатили ни по начин, по който може да направи само пътуването до далечни и непознати земи.

Влизаме в голям магазин и бързо се приземяваме в действителността.

Избираме чисти масла от кактус и арган, козметика, подправки и сувенири и започвам с пазаренето. Актьорското майсторство на продавача е на ниво, но и аз не отстъпвам, казвам цена на половина от поисканата, правя се на обидена, мръщя се, консултирам се, тръгвам си. Споразумяваме се, стискаме си ръцете и доволни – продължаваме разходката си.

Златарските магазини предлагат качествени ювелирни изделия, които се търсят основно за сватби и тържества.

Синагогата Ел Гриба

Древната синагога Ел Гриба е най-старата в Тунис и вероятно в цяла Африка. Освен че е център на еврейския живот на острова, тя е и място за поклонение. Въпреки че са били основно реновирани през 19-ти век, сградите вероятно датират от 6-ти век пр.н.е. като една от легендите твърди, че камък или врата от храма на Соломон са вложени в строежа на синагогата.

Традиционни занаяти: керамика

Сред занаятите на Джерба са ръчно тъкани килими, бродирани възглавници, плетени кошници, керамика и бижута. Занаятчиите на острова са известни и с уменията си в дървообработването.

Автобусът ни спира до занаятчийска работилница за керамика и получаваме нагледна илюстрация за производствения процес от майстора.

Един от петте (до скоро са били около 30) традиционни майстори на керамика на острова. Изкуството се предава от поколение на поколение, но младите хора нямат интерес, а предпочитат – както каза екскурзоводът ни, работа в офиса до климатика.

Гледаме като омагьосани фините движения на ръцете и краката му с глината и нямаме търпение да отнесем частица от тази магия с нас в България. Избирам две сини купички, в които сега с удоволствие хапваме плодовете си за закуска.

Етнографският музей

Музеят на традиционното джербско наследство е разположен в типична искрящо бяла сграда с великолепна градина изобилстваща от палми, бугенвилии, хибискус и олеандър.

Посветен е на автентични обичаи за региона – седемдневна сватба с приготовленията, обичаите и символиката, обрязване, танци. Възстановките на различните сцени са направени с прецизност и внимание към детайла, използвани са традиционни облекла, обзавеждане и инструменти.

Разглеждаме, слушаме обясненията на екскурзовода и се потапяме в преживяването.

Седемдневната сватба

Подготовка за сватбеното тържество – премахване на окосмяването по тялото на булката със смес от захар и лимон.

На рибената церемония, на която присъстват само най-близките на семейството, булката с помощта на художничката, която нанася рисунките с къна, пробожда рибата седем пъти. Пробожданията са символ на плодородие, щедрост и късмет. Церемонията предпазва от зли очи и неприятни изненади на съдбата.

В традиционните изображения, рибите винаги са представени като двойка – символ на съюз, разбирателство и щастлив семеен живот.

Свалянето на воала. Булката разбулва лицето си за първи път и брат ѝ или друг близък роднина от мъжки пол поставя банкноти по главата ѝ – символичен жест за богатство, късмет, благословия, лекота и благополучие. (Напомня ми на българската традиция за закичване на булката с банкноти. Дали нямат общи корени?)

Освен сватбата, са представени и няколко други обичаи.

Обрязването

Този ритуал има същата важност като брака и започва със счупването на буркан пълен с монети и сладки. Този жест има няколко значения – отвлича вниманието на малкото момченце от предстоящата болезнена процедура, дава знак на жените да започнат радостни напеви и прогонва злите духове.

Дервишките танци

Суфи сектата е известна с колективни трансове, ритми, танци, тамян и акробатични номера, които изглеждат като чудеса. Под въздействието на ярки цветове, силна музика и опияняващата миризма на тамян се достига високо състояние на възбуда.

Достигайки до състояние на екстаз, дервишите убят контрол над сетивата си и започват да изпълняват впечатляващи акробатични номера, доведени до опасни крайности – един яде живи скорпиони, друг забива пирон в гърлото си, трети, гол до кръста, притиска трънлив кактус в гърдите си.

През последните години науката показва, че след като вярващите достигнат състояние на изключителен екстаз чрез участие в колективни трансове, тяхната нервна система отделя анестезиращи хормони, които вцепеняват цялото тяло и хората не усещат болка.

Градината

След пътуването през автентичните обичаи на местните хора, продължаваме разходката в градината и се наслаждаваме на палми, ярки цветове и образци на традиционни занаяти вплетени в цялостната картина.

Фермата за крокодили

Друга организирана екскурзия, от която се възползваме е разходката до фермата за крокодили.

Приключението започва с външен музей, проектиран по образа на традиционно село. Смесване на различните архитектури на острова, наследство на множество народи, които, подобно на Одисей, са омагьосани от това парче земя в Средиземно море.

Представени са традиционните дейности, които все още се извършват в Джерба: тъкачество, грънчарство и производство на зехтин. Покана да открием обичаите, занаятите и местообитанието на острова.

Стигаме и до най-голямата ферма за крокодили в средиземноморския басейн.

400 нилски крокодила мързелуват на слънце и в езерата. Някои не помръдват, други леко се раздвижват, за да се потопят или излязат от водата. Нилският крокодил е един от най-големите видове крокодили, може да достигне до 7 метра дължина и тегло от почти един тон.

Няколко пешеходни моста позволяват да разгледаме отблизо средата и начина на живот на крокодилите. Бреговете са богато засадени с палми, папируси и други растения, които допълват екзотичната атмосфера.

Наблюдаваме, следим за движения, децата тичат и се забавляват. Страхотно преживяване!

Разходка с пиратски кораб до острова на фламингото

Екскурзията е полудневна и включва разходка с кораб, пиратско представление, обяд и време за плаж и почивка на ивица, която при прилив е достъпна само по вода. От октомври до февруари там може да се наблюдава и розово фламинго – прелетна птица, която зимува на острова.

За нас тази екскурзия не се състои поради силния вятър и неподходящите условия и въпреки, че сме разочаровани, екскурзоводите ни успокояват и връщат парите. Следващият път ще опитаме отново.

В заключение

Имаме седем пълноценни дни на слънчевия тунизийски средиземноморски остров и се наслаждаваме на екзотична растителност, смарагдово море и прясна и вкусна храна. Научаваме повече за традиционните обичаи и занаяти, потапяме се в различната култура и си тръгваме обогатени, заредени и жадни за още пътешествия.

10 коментара

 1. Един от най-хубавите пътеписи, които съм чела. Авторката пише увлекателно и добивам представа за преживяването й. Снимките са с отлично качество. Прекрасен пътепис!

 2. Чудни снимки, увлекателен, талантлив коментар ! Благодаря Ви.

 3. Благодаря Ви за прекрасния пътепис!
  Чудесно и подробно сте описали престоя си на остров Джерба.
  Снимките са страхотни!
  Пожелавам Ви още много вълнуващи пътешествия!

  • Много много ви благодаря! Радвам се, че са ви харесали и снимките, и разказа. И на вас още много вълнуващи пътешествия.

 4. Здравей , уникалн си го описала . Благодаря 😍
  Може ли само информация , дали този хотел беше на пешеходно разстояние д някаква търговска улица или някъде за разходки , освен плажа и платените екскурзии . Благодаря 😍

  • Привет, Йоана – много благодаря! Хотелът (и всички хотели, доколкото видях от автобуса по време на екскурзиите) е отдалечен от населени места, така че освен градината и плажа, няма други места за разходки. Такситата обаче са евтини и достъпни, така че това е вариант. Приятно изкарване ако се решите!

 5. Сърдечно благодаря за увлекателно разказ. Вече съм организирала пътуване по тази дестинация, но Вие затвърдихте представата ми за място интересно, мистично и магнетично. Очаквам с нетърпение пътуването в края на юни.
  На Вас желая нови, споделени дестинации!

 6. Сърдечно благодаря за увлекателния разказ. Вече съм организирала пътуване по тази дестинация, но Вие затвърдихте представата ми за място интересно, мистично и магнетично. Очаквам с нетърпение пътуването в края на юни.
  На Вас желая нови, споделени дестинации!


Вашият коментар