7 причини да посетите Матера

Идеята за обиколка на Матера и няколко градчета от областта Пулия отдавна ми се върти в главата и сърцето и този декември – между Коледа и нова година – Wizzair ни помогнаха да осъществим това пътешествие. Има сравнително евтини и много удобни билети с кацане в сряда ранен следобед и връщане в неделя.

Програмата,

която следваме включва Матера, Алберобело, Локоротондо, Мартина Франка, Остуни и Полиняно-а-маре с:

Две нощувки в Матера

Една нощувка в Мартина Франка

  Една нощувка в Полиняно-а-маре

Взимаме кола под наем, която запазвам през букинг за удобство и сигурност, а компанията е Goldcar. За четири дни, с допълнителен шофьор и с допълнителна пълна застраховка ни излиза около 400 лв – по ~ 100 лв на ден. Бензинът, който наливаме в края на пътешествието е за 65 лв.

Във възторг сме от приключението – вълшебните градчета с тесни улици и бели сгради, украсени с милиони трепкащи светлини за празниците, внушителната гледка на историческия център на Матера, сгушените уютни кафенета, в които винаги сервират невероятно кафе и често страхотни сладкиши, вкусната храна, изключителният хляб, слънцето, приказните трули в Алберобело, живописният плаж на Полиняно-а-маре, мелодичният италиански, които се лее от усмихнатите лица на минувачите.

1. От „срамът на Италия“ до световно културно наследство на Юнеско

С пещерни жилища, църкви, стари каменни сгради и живописни улици, Матера е един от най-фотогеничните градове в Италия. Намира се в района на Базиликата в Италия и е едно от най-старите постоянно населени места в Италия и вероятно дори в света. Първите хора тук датират от палеолита, може би още през 10 век пр.н.е.

Теренът в тази част на Италия е изграден от варовити скали, които са много порести и образуват естествени пещери. В тези пещери са живели първите хора тук, пещерни обитатели, наричани още троглодити.

До средата на 20 век много хора в Матера живеят в крайна бедност, с лоши санитарни условия: без ток, канализация и течаща вода, обикновено заедно с животните си. Италианското правителство решава да вземе мерки и ги мести – донякъде насилствено – нов район на града построен специално за целта. Матера е реновирана, пещерите, в които преди са живели големи семейства заедно с животните си, са облагородени до хотели и ресторанти и така градът се превръща в едно от най-бързо развиващите се туристически места в Италия.

2. Саси ди Матера

„Саси ди Матера“ е старият град на Матера и мястото, където прекарваме по-голямата част от времето си. Матера е построена върху хълмове и съответно разходките са стръмни, но от тези улици се откриват красиви гледки към града, както през деня, така и вечер.

Едно от най-приятните преживявания е безцелното скитане по малките стръмни улици, от които често се откриват смайващи гледки и където най-добре може да се усети атмосферата на града.

3. Църквите

Матера изобилства с църкви и Света Мария от Идрис, наричана още Скалната църква е една от най-запомнящите се. Намира на Monterrone, скала в Саси ди Матера и срещу такса от €5 на човек, можете да я разгледате отвътре.

Има интересни възстановки на начина, по който са живели хората преди само 70 години, как са добивали и съхранявали лед, за да ги спасява от летните жеги.

Сан Пиетро Кавеозо се намира до Света Мария от Идрис. Kацналa e на ръба на скала и от площада, който се намира пред нея, Piazza San Pietro Caveoso, се разкрива красива гледка към стария град.

Катедралата в Матера е римокатолическа църква е посветена на Дева Мария. Завършена е през 1270 г. и се намира на най-високата точка на Матера. От целия град се вижда камбанарията на катедралата и това формира централните точки за снимки.

Базиликата Свети Франциск от Асизи. Тази църква е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и е важно място за поклонение за християните.

4. Casa grotto (жилище в пещера)

Срещу вход от €3 на човек, влизаме и в една от пещерите – Casa grotto Narrante, в които се разказва за начина на живот на хората, които са ги обитавали.

Преживяването, до голяма степен с повтаря с това в каменната църква. Различното тук е, че виждаме пособията за събиране и ползване на дъждовна вода – кладенец издълбан в камъка и кофа.

5. Да се загубиш в Матера

Най-добрият начин да усетите града е да се поскитате и изгубите из лабиринта от тесни улички, неравните каменни стълбища, откривайки задънени улици и красиви малки дворчета, пълни с яркозелени кактуси, симпатични миниатюрни площади и къщи, които сякаш са натрупани една върху друга.

Ние изкарваме няколко вълшебни часове в шляене, вдишваме уханията на града – прясно изпечен хляб, ароматно кафе и напечени от слънцето камъни, откриваме съкровища като внезапно открила се гледка, великолепен тунел или фотогенична врата, и се сливаме с Матера.

6. Улично изкуство

Разхождайки се, погледите ни привличат скулптури изобразяващи дървета преплетени с различни символи и послания. Зачитаме се и разбираме, че са дело на талантливия италиански артист Andrea Roggi.

Целта му с изобразяването на дървото на живота е да засвидетелства желанието за прераждане и да държи жива паметта за следващите поколения.

7. Какво хапваме в Матера?

В Италия ресторантите работят само в определени часове: за обяд обикновено са отворени от 12 до 15. За вечеря от 19 до 22. През останалото време можем да хапваме на крак или в туристически капани, които са отворени по цял ден, за да обслужват туристите.

Докато се разхождаме в долната част на Саси ди Матера, усещаме нужда от подкрепа и – за наша радост – се оказва, че има живописен бар в скалите, който се нарича Zipa cafe, въпреки че не предлагат кафе.

Поръчваме смути и изключително семпла и в същото време – превъзходна – брускета. Препечена филия, полята с качествен зехтин, пресни чери домати и хубава сол. Съвършенство с гледка.

В популярните заведения в Матера, при все че сме в сравнително непопулярно време, е необходима резервация.

Ние се спираме на Osteria San Giovanni, ресторант в пещера, препоръчан в гида на Мишлен и предлагащ традиционни местни специалитети. Опитваме плато от локални предястия, типична паста с пържени сушени чушки и хлебни трохи, и талята. Всичко е чудесно.

Имаме и късен обяд (успяваме като по чудо да седнем без ревервация) в Osteria Pignata, популярно място с висок рейтинг. Отново избираме селекцията от местни специалитети и невероятна паста с шам фъстък.

В Osteria Malatesta, място с непретенциозна атмосфера и много желаещи да седнат, се спираме на гратен с тиквички, паста с горгонзола (която на вкус е много по-добра, отколкото на вид) и талята.

В денят преди да тръгнем закусваме на терасата на Veronero с капучино, кроасани и ето тази гледка.

Хлябът на Матера или Pane di Matera е кръгъл хляб с твърда, хрупкава външна част и по-мека, златиста вътрешност. Произвежда се от местно отглеждана пшеница и има дълъг процес на ферментация, така че вкусът му е подобен на квас. Най-доброто място, където да го опитате е Panificio Paoluccio и ще го познаете по дългите опашки, които се вият отпред.

Тръгваме от Матера със сърца и очи пълни с вълшебства, впечатляващи гледки и духът на стръмните улици и изненадващите площади. Отправяме се към следващата дестинация – Алберобело.


Вашият коментар