Оксфорд топ 10 – какво да разгледаме за един ден

След чудесния ден в Лондон, Зорница е направила план да разгледаме Оксфорд. Времето е мрачно и дъждовно, така че се подготвяме с чадъри и потегляме.

Оксфорд ни посреща със слънце (!), атмосфера и красиви стари сгради. Подлъгана от слънчевите лъчи, оставям чадъра и шапката в колата, което – разбира се – се оказва грешка, защото след половин час отново започва да вали. Ние се крием, но гледаме че студентите игнорират дъжда и продължават с разходките и колелата. Дъждът се превръща в роса и ние последваме техния пример.

С повече от 30 колежа, които съставят Оксфордския университет, е трудно да решим кои да посетим за един ден, така че се оставяме на града да ни води.

Какво да видим в Оксфорд за един ден?

1. Christ College Church

Ако обичате класическата литература или сте почитател на Хари Потър, Christ College Church е важна отбивка. Тук са снимани доста сцени от филма, и колежът е родното място на Алиса и нейната чудна страна. Луис Карол учи в Крайст Чърч, където среща момиче на име Алис Лидел. Те бързо се сближават и той започва да измисля за нея очарователни истории, които ѝ разказва по време на разходките им с лодка. По нейна молба той започва да записва историите и така се ражда „Приключенията на Алиса в страната на чудесата“.

2. Corpus Christi College

Следващата ни спирка е Corpus Christi College, основан през 1517 г., той е 12-ият най-стар колеж в Оксфорд и един от най-малките в Оксфорд по брой студенти: около 250 студенти и 90 дипломанти. Той е академичен по стандартите на Оксфорд, средно в горната половина на неофициалната система за класиране на университета.

3. Университетската църква „Св. Богородица“

В края на 15-ти и началото на 16-ти век основното тяло на църквата е значително преустроено в перпендикулярен стил, като най-старата част от сегашната църква е кулата, украсена с гаргойли и статуи, която датира от около 1270 г.

4. Радклиф

Минаваме и покрай, една от най-емблематичните сгради в Оксфорд – камерата Radcliffe (разговорно известна като „Rad Cam“ или „The Camera“; от латински camera, което означава „стая“) Проектирана в неокласически стил и построена в началото на 18 в, за да приюти научната библиотека Радклиф. Изграждането и поддръжката на библиотеката са финансирани от Джон Радклиф, лекар, който оставя £40 000 при смъртта си за тази цел.

5. Мостът на въздишките

Венеция не е единствената, която може да се похвали с мост на въздишките. Мостът Хертфорд, известен като „Мостът на въздишките“ (заради визуалното си сходство с по-известния си венециански събрат) свързва двете части на Хертфорд Колидж.

Неговият отличителен дизайн го прави градска забележителност и място за задължително селфи.

6. Шелдънският театър (The Sheldonian theater)

Великолепната сграда е построена в периода 1664-1669 г. по проект на Кристофър Рен. Същият Кристофър Рен, който е проектирал и великолепната катедрала св. Павел в Лондон и който спи вечния си сън в криптата ѝ. Театърът е кръстен на Гилбърт Шелдън, ректор на университета по това време и основният финансов спонсор на проекта.

Разположен в средновековния център на Оксфорд, Sheldonian е основната заседателна зала на университета и мястото за срещи на конгрегацията, органът, който контролира делата на университета. Всички публични церемонии на университета се провеждат тук.

Младият Кристофър Рен, тогава професор по астрономия в Оксфорд, с все още малък практически опит в строителството. За формата и фасадата се вдъхновява от скици на римски театри.

7. Главната търговска улица

На път за музея, минаваме по главната търговска улица и се сдобиваме със сериозен брой Хари Потър и Оксфорд артикули – тефтери, шалове, шишета за вода, нежно колие във формата на снич. За всичко са помислили.

8. Природонаучният музей

Музеят е безплатен, но нямаме време (аз – и желание) за музеи и за това се наслаждаваме на фасадата преди да продължим разходката.

Помещаващ се в сграда с изключителна неоготическа архитектура, основан през 1860 г. като център за научни изследвания в Оксфордския университет, музеят сега притежава международно значимите колекции на университета от геоложки и зоологически образци.

9. Oxford Martin School

Оксфорд Мартин е изследователски и политически колеж, базиран в отдела по социални науки на Оксфордския университет. Основан през юни 2005 г., намира се в оригиналната сграда на Индийския институт.

Харесва им смелата му мисия – да намерят решения за най-неотложните световни проблеми.

10. Oxford retreat – какво избираме за хапване

Oxford Retreat е исторически пъб кацнал на брега на реката и помещаващ се в сграда от началото на деветнадесети век, с плачещи върби и течаща вода от двете страни.

Избирам бургер и батати и се поздравявам с избора си – бургерът е сочен и ароматен, а картофките – хрупкави и сладки.

Оксфорд е чудесна идея за еднодневна разходка от Лондон и очарова с история, архитектура, атмосфера и култура.


Вашият коментар