Пиза с деца

Обичаме да пътуваме и пътуваме много и с децата – основно в България и Гърция. Петър за първи път отиде в Гърция на море, когато беше на 3 месеца. Решихме да забавим излизането им в чужбина, докато станат на възраст, в която да имат съзнателни спомени.

В края на юни 2017 направихме първото ни пътешествие със самолет заедно – те току що бяха навършили съответно 5 и 7 години. Избрахме Пиза по няколко причини – Ryan Air летят до там на нормални цени, топло е, компактно, има забележителност, която децата ще запомнят и любимата храна на Ади и Пете съвпада с основната храна на италианците.

Самолетът беше огромна забава. Седяхме аз и децата на една седалка заедно, те пляскаха на излитане и на кацане. Жоро се беше подготвил с вкусна храна, а аз със забави за рисуване и четене и се получи екстра.

Апартаментът ни в Пиза беше чудесен – централно място, отделни спални за нас и децата, кухня с трапезария. Обзаведен с много вкус и внимание към детайла.

Ето и нашите десет предложения за това как да си оползотворите времето в Пиза с малки деца. Не сме ги класирали по определени критерии, така че номерът не съответства на това колко препоръчваме дадено занимание – всички те ни бяха любими.

1. Пиаца Мираколи (площадът на чудесата) или пиаца Дуомо

Piazza dei Miracoli, официално известна като Piazza del Duomo (площадът на катедралата) е признат за важен център на европейското средновековно изкуство и един от най-добрите архитектурни комплекси в света. Считан за свещен от католическата църква, нейният собственик, площадът е доминиран от четири велики религиозни сгради: Катедралата в Пиза, Писта Батисти, Campanile и Camposanto Monumentale (Монументално гробище).

Името „Пиаца деи Мираколи“ е измислено от италианския писател и поет Габриеле д’Анюнцо, който в един от романите си описва площада като поляната на чудесата. През 1987 г. целият площад е обявен за обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Виждате ли римската вълчица на долната снимка?

2. Влезте в катедралата 

Ще имате няколко минути на хлад, потопени в мистика, както и тихи и запленени деца. Влизането в катедралата е безплатно, но трябва да си вземете билети, на които има часови диапазон, в който можете да влезете. Това се прави с цел да не се препълва Duomo с туристи. Средновековната катедрала на архиепископа на Пиза, посветена на Света Мария Асунта (Света Мария на Успение Богородично).

Предполага се, че Галилео (който е родом от Пиза, не знам дали знаехте) е формулирал теорията си за движението на махалото, като наблюдавал люлеенето на тамянната лампа (не сегашната), висяща от тавана на катедралата.

Главният олтар

Ади и Пете пред св. Богородица

3. Направете си пикник привечер

В околността около наклонената кула наистина има някаква магия – неслучайно го наричат площад на чудесата. Отидете привечер, когато тълпите от туристи са поразредени и можете да седнете на тревата и да се насладите спокойно на гледката и на цветовете на залязващото слънце. Можете да си вземете и малки закуски и да си направите пикник, както ние не направихме, или пък карти – както ние направихме.

Допълнителен бонус е, че снимките стават най-сполучливи на тази светлина.

4. Купете си сувенири

И ги купете още в началото на екскурзията. Така децата ще са щастливи и няма да мрънкат и искат всичко, което видят, ще играят с тях, после – ако не ги счупят или развалят, ще си имате хубав спомен. Котето на снимката не е сувенир, а съседче по апартамент.

5. Разходка покрай реката 

Река Арно пресича Пиза и разходката по бреговете й е много приятна. Искахме да се повозим и на корабче, но не видяхме такава възможност и останахме с разходката.

6. Главната търговска улица 

Сенчесто през следобедите, гладки плочки подходящи и за количка, с приятни занаятчийски магазини, магазин посветен на шоколада, дрехи, сувенири и, разбира се, сладолед на всяка крачка.

7. Наслаждавайте се на храната 

Често любимата храна на децата е пица, спагети и сладолед – и за късмет в Италия, особено Тоскана, храната е прясна, приготвена с хубави местни продукти, ароматна и вкусна.

Една от най-сполучливите пици, pomodoro e mozzarella или домати с моцарела, намерихме в пряка на главната улица.

И най-вкусните спагети с доматен сос, които сме яли в заведение. Ади ги избра за вечеря и като ги опитахме – поръчахме още една порция за споделяне от всички. Намерихме ги в заведение в близост до пиаца Мираколи.

Капучино и каноли с гледка

Джелато – италианският сладолед, е винаги добра идея.

8. Разходете се в Giardino Scotto

Открихме свежия зелен парк, докато се разхождахме покрай реката. Прохладно и приятно за разходка, с детска площадка за децата и красиви сгради.

Цитадела Нуова – наречена „nuova“ (нова), за да я разграничи от по-старата Cittadella Vecchia в страна на града, която гледа към морето. В укрепленията на Цитадела Нуова има обширна градина, създадена в началото на деветнадесети век от архитекта Джовани Калъри за ливарския корабен магнат Доменико Скот – от там ѝ името на градината.

През 30-те години на миналия век районът става обществена градина и се използва за представления, театрални представления, концерти и като лятно кино през лятото – роля, която се запазва и до днес.

9. Направете еднодневна разходка с влак 

Ние избрахме близкото градче Лука (Lucca). Гарата е в края на търговската улица – поне от перспективата на нашия апартамент, пътуването е кратко – 30 минути, точно колкото еуфорията на децата от това, че пътуват с влак да намалее и да искат да слизат. Влакчета има на всеки час (в пиковите часове сутрин до обяд са и на половин час) от 08:00 сутринта до 22:00 – и в двете посоки. Билетите струват около 10 евро на човек.

Лука се намира в плодородна равнина близо до Тиренско море и е столицата на провинция Лука. Известен е със своите непокътнати градски стени от епохата на Ренесанса.

Дуомо ди Сан Мартино.

Типична улица в градчето.

Красив коридор с изненада.

Piazza dell’Anfiteatro – площадът на амфитеатъра. Кръгът от сгради около площада следва елиптичната форма на бившия Римски амфитеатър в Лука от втори век. До площада може да се стигне през четири входа, разположени в четирите върха на елипсата.

Торе Гуини или кулата Гуини е най-важната кула в Лука и типичен пример за местна романо-готическа архитектура.

Тази кула е една от малкото останали в стените на града. Основната й характеристика е градината на покрива:  дървета са дъбове, символизиращи прераждането и обновяването. Кулата датира от 1300 година, когато известен брой богати семейства изграждали камбанарии в стените на Лука като символи на статус и богатство.

Стените, обграждащи стария град, остават непокътнати, дори когато градът се разширява и модернизира, което е необичайно за градовете в региона. Първоначално построени като защитно укрепление, в последствие губят военното си значение и се превръщат в пешеходна алея.

Нямахме време, а децата – и желание, да се разходим по стените на града, и го оставихме за следващия път. Няколко месеца, след като се върнахме от Пиза реших да проверя къде е роден един от любимите ми композитори – Бочерини, и се оказа, че родното му място е в Лука. С децата, така или иначе, едва ли щяхме да можем да влезем и да разгледаме къщата, както ми се иска и както подобава, така че и нея оставихме за следващия път.

10. Наслаждавайте се на компанията си 

Италия предразполага към спокойно съществуване, бавно придвиждване и живот за момента. Използвайте го и си подарете качествено време заедно, забавлявайте се, разхождайте се, говорете си за истински неща. По-вероятно е децата да запомнят усещането от приятното изкарване, отколкото забележителностите, които сте посетили.


Вашият коментар