Топ 10 забележителности в Рим

Roma. Дори само името на италиански неустоимо привлича, гали сетивата и приканва към пътешествия, подсказва за архитектурни класики, вечни гледки и неустоима храна. Звучното „р“ съблазнява, заобленото „о“ опиянява, а леко издълженото „м“изкушава.

След три посещения в Рим в различни конфигурации: първо излизане от страната след първото дете, работен семинар и няколко откраднати часа за разходки, и семейна ваканция с оригиналното ми семейство, натрупах достатъчно впечатления, за да се осмеля да отправям препоръки и да класифицирам гледки и забележителности.

Напълно възможно е да съм пристрастна, защото съм омагьосана от всичко италианско – от класическата архитектура, магичната атмосфера, топлото време, впечатляващите гледки, звукът на езика и вкусът на храната.

10. Испанските стълби.

Място с уникален дизайн и елегантност, популярно сред артисти, художници и поети. Присъствието на художници привличало много красиви жени в района, надявайки се да успеят като модели, което пък, от своя страна, привличало богати римляни и туристи. Тази традиция се е запазила и до днес и испанските стълби са популярно място за срещи, както и отправна точка на улиците приютили луксозни бутици и скъпи кафенета.

Интересна подробност е, че в десният ъгъл на стълбите – точно, когато започвате да се изкачвате, по тях е къщата, в която е живял и починал, през 1821, английският поет Джон Кийтс (вижда се на снимката) Къщата сега е музей посветен на паметта му.

При първата ни екскурзия в Рим много често ги посещавахме, сядахме на стълбите и си почивахме, Жоро даже подремваше.

 9. Пантеонът.

Пантеонът е древноримски храм, посветен на всички богове (деветте божества на седемте планети от официалната религия в Древния Рим), в последствие превърнат в католически храм, посветен на Богородица и вси светии.

Построен е през 118-126 г.сл.Хр. по време на управлението на император Адриан. Представлява ротонда с правоъгълен порта на север.

Интересна подробност е, че в храма е погребан художника Рафаело. Куполът на Пантеона в продължение на векове е най-големият света, а и до днес остава най-големият купол в света от неармиран бетон.

На върха на купола има кръгъл отвор наречен „окулус”, популярен и като „Окото на Пантеона”. Освен че служи за намаляване на тежестта на купола, заедно с вратата се използва и за осветление и вентилация на сградата. Попадащата през отвора вода по време на дъжд се отвежда от изградена под пода дренажна система.

8. Разходка край Тибър

Правила съм тази разходка два пъти: по тъмно и по светло и двата пъти беше изключително приятна и зареждаща: вода, зеленина, красива архитектура и гледки.

7. Колизеумът.

Въпреки мрачните цифри, жестоките подробности и напоените с кръв стени, има някаква магия, която витае около тази разрушена сграда, превърнала се в една от емблемите на Рим. Нещо мистично, притеглящо и необяснимо, нещо, което трябва да се види и усети.

Колизей (на латински: Colosseum) е най-внуншителният амфитеатър в Древен Рим, започнат от Веспасиан между 70 и 72 г. и завършен през 80 г. от Тит. Тит открива Колизеумът през 80 г. с тържествени игри, които продължават сто дни и включват 5 000 диви животни.

С възможност да побере 50 хил. зрители, Колизеумът е бил използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети.

Игрите, които са провеждани в амфитеатъра включвали битки между животни, убиване на затворници от животни и други екзекуции, военноморски войни, чрез наводняване на арената и битки между гладиатори.

Изчислено е, че около 500 000 души са загинали в тези игри.

6. Мостът Сант Анджело.

За мен мостът е по-впечатляващ от замъка, освен заради великолепната гледка към Сан Пиетро и заради статуите на десетте ангела. Всеки един от десетте мраморни ангели държи по един инструмент от Христовите  мъки. Идеята на Бернини била да създаде път на кръста, където човек може да съзерцава страстите, да се покае и да се подготви, докато отива към Св. Петър във Ватикана.

5. Фонтанът ди Треви.

Името му е „Треви“, защото свързва три улици. Построен е през 1762 г. от Николо Салви, а скулптурите са дело на Пиетро Брачи.

В центъра на фонтана е фигурата на Океан (титан от древногръцката митология, който олицетворява безкрайната, дълбока и най-древна река, опасваща земята). Той стои в колесница във формата на черупка, теглена от две морски коня. Единият кон е спокоен, а другият разярен, символизирайки настроенията на морето. От двете му страни има по една женска фигура, символи на изобилието и здравето.

Четирите статуи в горната част символизират изобилието. От ляво на дясно:  плодове, житни класове, чаша и грозде, цветя.

Тълпата!

И две легенди:

Ако хвърлиш монета във фонтана, с дясна ръка, през лявото рамо, ще се върнеш отново в Рим. Две монети са за любов, а три за сватба. Заради това поверие, туристите хвърлят в ди Треви около 3000 евро всеки ден, които нощем се събират от червения кръст и се използват за благотворителни цели.

Вазата в долната час на фонтана е създадена от Салви, за да попречи на гледката на един досаден бръснар, който непрекъснато го критикувал.

4. Ватиканските музеи.

Освен големите опашки, които можете да избегнете като си купите билети онлайн, музеите са впечатляващи с египетските и гръцките си секции, градините, галерията с картите, стаите на Рафаело и Сикстинската капела.

Не съм правила снимки от стаите на Рафаело и от Сикстинската капела едно, защото е забранено и второ – бях с аудио гид и бях заета да разглеждам детайлите, за които разказваха. Преживяването (с аудио гида) си струва и го препоръчвам горещо.

3. Трастевере

Изключително живописен квартал с тесни улички, улично изкуство, вълшебна атмосфера, кокетни ресторантчета с вкусна храна и непретенциозен дух и много зеленина.

Трасте́вере (на италиански: Trastévere, от латински : trans Tiberim — „отвъд Тибър“) е един от районите на историческия център на Рим, разположен на западния бряг на река Тибър и заемащ източната част от хълма Яникул

Трастевере е един от най-старите, а в миналото – и един от най-бедните квартали на Рим. Все още могат да се видят старите занаятчийски работилници, както и съвременно изкуство и ръчно направени бижута, сувенири и дрехи.

2. Площад Навона

Истинска римска хубавица. Всеки път много се вълнувам като площадът се разкрие пред мен –омайващ и наситен с история, култура и древни тайни.

Основната атракция на Пиаца Навона е Fontana die Quattro Fiumi (Фонтанът на четирите реки).  Проектиран е от Бернини за папа Инокентий X, а статуите са дело на неговите ученици. Основата на фонтана е масивна скала, върху, която са изобразени четирите речни богове. Над боговете се извисява древен египетски обелиск.

Четирите речни богове представляват папската власт в целия свят. Нил (Африка), Дунав (Европа), Ганг (Азия), а Рио дел ла Плата (Америка).

Освен с фонтаните, площадът е известен и с кокетните таверни, кафенета, джелатерии и художници.

Надявам се, че виртуалната ни разходка в Рим ви беше приятна и полезна. На първото място ще отделя индивидуално внимание и ще ви разкажа подробно за всичките начини, по които можете да му се насладите.


Вашият коментар