Един ден (и няколко вечери) в Рим

Четвърти път в Рим. Защо избраха Рим за работното обучение? Можеха да се спрат на място, което не съм посещавала, за да имам възможност да разгледам нов град. Пак Рим. И то през февруари.

Така или иначе, изборът на град не беше в мой контрол и реших да се настроя максимално позитивно. Нямаше да има задължителна програма, тъй като вече бях виждала основните забележителности, повечето по няколко пъти, и можех просто да се разходя и да усетя града. В Рим винаги е топло, дори през февруари.

Полетът с колегите ни беше рано сутринта, настанихме се в хотела и в 10 часа вече бяхме в центъра. Хотелският шатъл ни спря на Piazza dei Tribunali, от където продължихме към моста Sant’Agelo.

Имахме на разположение цял ден, тъй като пристигнахме в неделя, а работното мероприятие започваше в понеделник, и направихме 17 километрова разходка! Маршрутът ни включваше – Piazza dei Tribunali, мостът Sant’Angelo, Навона, Пантеонът, църквата „Свети Игнатий“ от Лойола, ди Треви, испанските стълби, пиаца дел Пополо, виа дел Корсо, пиаца Венеция, театър Марчело, Isola Tiberina – или островчето в Тибър, Трастевере, разходка покрай Тибър и обратно до Piazza dei Tribunali, от където се прибрахме в хотела.

В момента, в който видях св. Петър от моста Сант‘Анджело, сърцето ми се изпълни с чиста радост, всичките ми желания за нов град се изпариха и мислено благодарих за избора на Рим. Нямах търпение да се потопя в атмосферата, да изпитам вълнението при вида на любимата Навона, да видя светлината на Пантеона, да се разходя в Трастевере, да хапна от най-вкусното джелато и да се насладя на февруарското римско слънце от някоя пейка или фонтан. Рим ми предложи всичко това и много повече.

Разказвала съм за римските забележителности подробно в статията Топ 10 забележителности в Рим, както и в първият ми Рим за един ден, за това ще се спра по-подробно само на църквата Св. Игнатий, пиаца Венеция – която съм виждала и преди, но не намери място в класацията ми, театъра Марчело и острова Тибър.

Мостът Сант‘Анджело, замъкът и гледката

Навона

Римската ми хубавица, където закусихме на слънце сред произведенията на Бернини

Пантеонът

Църквата Св. Игнатий Лойола 

Църквата посветена на Св. Игнатий от Лойола е в бароков стил и е построена в периода: 1626 и 1650 г.

Андреа Позцо, йезуит от братството, рисува грандиозната фреска, която се простира през целия купол. Фреската изобразява работата на Свети Игнатий и обществото на Исус в света, представяйки светеца, приветстван в рая от Христос и Дева Мария и заобиколен от алегорични представителства на четирите континента.

Фонтанът ди Треви

Испанските стълби

Площад Венеция

Пиаца Венеция е централната точка на Рим, в която се пресичат няколко пътни артерии, включително Via dei Fori Imperiali (до Колизеума) и Via del Corso (до piazza del Popolo). Площадът се намира в подножието на Капитолийския хълм.

Италианският диктатор Мусолини използва съчетанието на модерна и древна символика, както и голямото открито пространство и използва площад Венеция за публичните си изказвания пред тълпите от поддръжниците през 20-те и 40-те години.

Ако се загледате, между двата коня на върха на конструкцията, ще видите мястото, до което води асансьор и се открива красива гледка към града.

Театър Марчело

Древен открит театър в Рим построен през последните години на Римската република. В театъра местните жители и посетителите са гледали изпълнения на драма и песни.

Isola Tiberina или островчето в река Тибър

Остров Тибър е единственият остров в частта на река Тибър, която минава през Рим. Островът е с форма на лодка и е свързан с мостове от двете страни на реката още от древността. Като седалище на древния храм на Асклепий и по-късно на болница, островът е свързан с медицината и лечението.  В  момента на острова има болница, основана през 16 век и базилика – „Св. Вартоломей на острова“ датираща от 10-ти век.

Следващите вечери имахме възможност за късни разходки в Рим. В малките улички около Навона, в невзрачна малка тратория – се насладихме на вкусна и семпла храна и след това в една от най-добрите джелатерии в Рим според TripAdvisor – на сладолед в топла зимна вечер. За да бъде преживяването още по-пълноценно, минавайки през Навона уличен музикант свиреше Perfect на Ed Sheeran. Пълно блаженство.

Четвъртото ми посещение в Рим. Със сигурност няма да е последно.


Вашият коментар