Лондон за 3 дни – ден 3

Продължението на разказа за Лондон от новата рубрика в HotelFinder – напътствия за това как да разгледаме интересни градове в различни точки от света, за 3 дни. Рубриката води видната пътешественичка и моя братовчедка Зорница. След интересният ден първи в Лондон, в който видяхме Уиндзор, Биг бен и Пикадили и вълнуващият втори ден , в който виртуално посетихме Лондонската кула, мостът Тауър и Глоуб, ви представяме възможностите за това как да планирате третия си ден.

Лондон Ден 3: от Зорница Лилова

През първите два дни изчерпахме „задължителните“ забележителности, така че за третия ден има няколко алтернативи.

Вариант 1 Кралската обсерватория в Гринуич

По-надолу по продължението на Темза се намира районът Гринуич. Пътувайки до тук ще се насладите на разнообразието от превозни средства в Лондон. Можете да вземете влак от една от многобройните действащи гари, или да се качите на леката железница наречена Докланд Лайт Рейл. Можете да прекарате деня си в парка, след като посетите граничещия с него пазар и си накупите лакомства. Тук има приятна детска площадка, както и много зеленина. Друга забележителност в тази част на града е Кралската обсерватория. Известна е с това, че през нея минава нулевия мередиан и може да се снимате с по един крак във всяко полукълбо.

Гринуич меридиан Лондон Hotelfinder търсене и оценка на хотели

Дори сертификат ще ви дадат за спомен. Обсерваторията е на върха на хълм, а в подножието му е красивата сграда на военно-морското училище. Можете да посетите и корабът Къти Сарк, който наскоро се завърна след ремонт. Ако се чудите какъв е този купол с многото шипове, това е концертната сграда О2. Заедно с Окото на Лондон, беше построена за посрещането на 2000 г. Не е много популярна сред лондончани, основно заради неудобното местоположение. От другата страна на реката е по-наскоро застроения бизнес квартал Канари Уорф. Там няма нищо автентично, само забързани хора и високи сгради. Има доста заведения, където хората спират за по едно след работа. Близо до Къти Сарк спира туристическа лодка, с която може да се върнете до центъра, а и да научите доста неща за историята на града и сградите, които ще видите по пътя.

Вариант 2 Уимбълдън и Кю Гардън

За тази екскурзия трябва да се отдалечите малко от центъра. Тенис феновете ще открият щастието си в комплекса Уимбълдън, или както се го наричат местните, Английският тревен корт за тенис и крокет. Тук може да се потопите в атмосферата на един от четирите турнира на Големия шлем и да видите къде Гришо наби Мъри на собствената му територия.

В близост се намира Кралската ботаническа градина, Кю гардън. Много приятна за разходка и почивка след интензивното гледане на забележителности последните два дни.

Вариант 3 Разходка до Уиндзор и Итън

Двата града са разделени от Уиндзорската река и със сигурност заслужават да бъдат посетени. Уиндзор е местонахождението на един от любимите дворци на кралицата. Известен е както с историчската си значимост, така и с красотата си. Вътре се намира църквата Свети Георги, в която сключиха брак Чарлс и Камила. Градчето Уиндзор също е много приятно за разходки. Стига се лесно с влак от гара Падингтън.

Замъкът Уиндзор Hotelfinder търсене и оценка на хотели

Итън е дом на едноименното училище, в което се обучават децата на най-заможните. За нивото на образованието в училището се говори още от времето на кралица Виктория, когато там са ходили децата на аристократите. От по-скорошните ученици са принцовете Уилям и Хари. В Уиндзорската река ще видите и лебедите, които са броят по специален ритуал всяка година.

Вариант 4 Стоунхендж, Салсбъри и Бат

Ако за вас е важно да включите и този старинен паметник в посещението си, пригответе се да си отделите един ден за него. От Лондонската гара Ватерло с влак се пътува около час и половина до Салсбъри. От там можете да вземете един от автобусите, предназначени за Стоунхендж. Нота бене: честно казано в Стоунхендж няма какво толкова да се гледа. Останките наистина са мистични и много старинни и засега само се спекулира как е бил построен и за какво точно е служил. Но комплексът е доста малък и спокойно се оглежда за половин час, така че ако с екскурзията сте отделили 3 часа да седите там, ще има доста време да убиете в гледане на овце.

Стоун Хендж HotelFinder търсене и оценка на хотели

В самия Салсбъри има известна и красива катедрала. Запазена от средновековието, там векове наред са идвали набожници да търсят вдъхновение. В Салсбъри можете да видите един от четирите запазени оригинала на Магна Карта, документът от който се смята че се е зародила демокрацията. Тази година се навършиха 800 години от подписването й, така че е на още по-голяма почит.

Ако ви остане време и желание, от Салсбъри може да продължите още един час с влак до Бат. Там също има много красива стара средновековна катедрала. Пред нея зимно време се организира достасполучлив коледен базар. Друго интересно в Бат са великолепно запазените Римски бани. Не си носете бански, за съжаление вече не може да се влиза в тях. Ако се чудите от къде ви е познато името на града, сигурно е от романите на Джейн Остин. В родния й Бат, може да посетите къщата й и дори да пиете чай там.

На връщане влакът ще ви отнеме само час и половина обратно до Лондон и ще ви отведе на Падингтън.

Приятни пътешествия и очаквайте следващата ни поредица!


Вашият коментар