Лондон за 3 дни – ден 2

Продължението на разказа за Лондон от новата рубрика в HotelFinder – напътствия за това как да разгледаме интересни градове в различни точки от света, за 3 дни. Рубриката води видната пътешественичка и моя братовчедка Зорница. След интересния ден първи в Лондон, в който видяхме Уиндзор, Биг бен и Пикадили, следват препоръки за втория ден –

Лондон Ден 2: от Зорница Лилова

Разходката ни днес започва от Лондонската Кула. Този паметник на културата датира от средновековието и е може би най-важният символ на Империята. В продължение на векове се е смятало, че ако Кулата падне, това е краят на Англия. Свързана е с много култови исторически моменти, предимно негативни – една от сградите е служила за затвор, там са срещнали края си и няколко от жените на Хенри VIII. Вътре се намира съкровищницата, където са изложени много от кралските бижута, включително короната и скиптъра, които бъдещият монарх носи по време на коронясването. Бифийтърите, облечени в традиционните червени униформи, ще ви разведат из дома си, срещу такса разбира се.

Лондонската кула HotelFinder търсене и оценка на хотели Лондон за три дни

След Кулата, минавате по едноименния мост Тауър до другия бряг. Мостът е невероятно красив, наскоро бе открита и нова атракция – разходка на горното ниво по прозрачно дъно. От другата страна на реката се намира кметството. Една от сградите с интересна архитектура, целяща да поеме всеки лъч слънце и така да намали разходите по отопление и охлаждане. Други екологични сгради с подобна чудата архитектура са така наречените Кисела краставичка, Ренде и Уоки Токи в лондонското Сити. Покрай брега са още няколко интересни обекта – корабът Белфаст и пасажът Хейс галерия. Следващата ни спирка е една сравнително нова дестинация – сградата Шард, парче стъкло в буквален превод. Няма как да я пропуснете, тя е най-високата сграда в Европа и се вижда от далече. Да си призная още не съм я посещавала, но от панорамната площадката се отваря страхотна гледка към целия град.

Лондонската кула HotelFinder търсене и оценка на хотели Лондон за три дни

Ако е пазарен ден, горещо препоръчвам Бъроу маркет. Един от най-известните пазари в света, изпълнен с приятни гледки, миризми и вкусове. През зимата има и греяно вино. След пазара продължете по брега на реката. Ще видите още няколко моста, Лондонският, железопътният и Саутарк. Следващата интересна сграда е театърът Глобус. Макет на някогашен театър от времето на Шекспир, през лятото там има постановки на негови пиеси. Покривът му е отворен като на оригиналните и са се постарали атмосферата вътре да е автентична.

Лондонската кула HotelFinder търсене и оценка на хотели Лондон за три дни

До Глобус е галерията Тейт модърн. Експозицията е богата и интересна, особено за любителите на модерното изкуство. Известен е и с временните си изложби: пред галерията дълго време имаше един огромен метален паяк; на първия етаж съм виждала висока 10 метра надуваема пързалка, както и цепнатина на пода, дълга над 15 метра и широка около 1 метър в единия край.

Точно пред Тейт модърн е пешеходният Мост на хилядолетието – Милениум. Построен за настъпването на 2000 г, след малки проблеми в началото, сега той е много популярен. Води директно към една от най-красивите забележителности на Лондон – катедралата Свети Павел (Сейнт Пол). Описанието ми със сигурност би бледняло пред красотата на бароковата архитектура и известния купол, така че няма и да се опитвам. Вътре се влиза срещу входна такса – това е една от особеностите на Лондон – музеите са безплатни, а църквите не. Може да се качите до върха на купола. Самата катедрала и паркът и площадите около нея са красиви през всички сезони.

Лондонската кула HotelFinder търсене и оценка на хотели Лондон за три дни

Очаквайте и последният, трети ден, от разходката в Лондон. Ще усетим атмосферата на кралската обсерватория, окото на Лондон, Уиндзор и Стоунхедж.


Вашият коментар