Равена – какво да видим за един ден

Един от дните от болонското ни приключение посвещаваме на Равена. Влаковете са редовни, на всеки час, билетът струва €9 в посока на човек. Има възможност и с прекачване, което е по-неудобно и по-дълго, така че обърнете внимание като купувате билети. Пътуването с влака отнема около час и двадесет минути; влакът е бърз и комфортен. Пътуваме уикенда и се връщаме с всички плажуващи, в претъпкано купе, правостоящи; при възможност планирайте посещение в делничен ден.

Оказва се, че има изискване за маски в градския транспорт в Италия, на което не съм обърнала внимание (все пак нито в самолета изискваха, нито имаше нужда от сертификат за влизане), правят ни забележка, но не сме подготвени и изобщо не носим маски. Кондукторът вместо да ни свали на следващата спирка – както, сигурна съм, биха направили в Германия например, поиска „маскерини“ от пътниците и ни намери. Въпреки че маските са неприятни, жестът ни прави много приятно впечатление.

Данте

Първата ни спирка е музеят и гробницата на Данте. Гробницата може да се види безплатно, а за музеят има вход – €5 на човек.

„Божествена комедия“ ми беше тежка и трудна за четене в училище, виждах само повърхността с подробното описание на греховете и последствията от тях, и четях с досада и неудоволствие. Като започнах процеса си на себеизследване и себепознание, започнах да попадам на книги, които ми показаха по-дълбоките пластове и символиката на пътуването на Данте и Виргил като път към себе си и истината.

Музеят е организиран като пътешествие през творчеството, живота и паметта на Данте Алигиери, бащата на италианския език. Липсата на сведения и артефакти е компенсирана с мултимедия, звук и цветове и преживяването е изключителна наслада за всички сетива. Магията се случва в няколко тематични стаи.

Стая 1: въображаема времева линия, която ни запознава с живота и творчеството на Данте чрез биографични и исторически събития, четения и срещи.

Стая 2: Бокачо е първият художник, който създава стереотипа на образа на Данте. Интересното е, че Бокачо никога не е виждал лицето на Данте, а извлича начинът, по който изглежда от описанията на познатите му. От това описание произтича уникалното и необикновено богатство на иконографията на поета, която е може би най-известната в света. В стаята има изложени серия от лица на Данте.

Ето и част от описанието на Бокачо: „Лицето му беше дълго, носът му – орлов, а очите му по-скоро големи, отколкото малки. Челюстите му бяха големи, а долната му устна изпъкнала […] и изражението му е винаги меланхолично и замислено.“

Стая 3 е посветена на годишнините от смъртта на поета и даровете по случая.

В Стая 4 е събрана колекция от реликви, която символизира величието на култа към Данте, като най-впечатляваща е кутията, в която монасите са скрили останките на поета, и сандъка, в който са били изложени през 1865 г., след случайното им възстановяване.

Стая 5 е мултимедийна зала посветена на богатството на Данте и успеха, на който неговите произведения все още се радват в наши дни.

Стаи 6-7-8 са може би най-вълшебните от цялото преживяване. Направени са като пътуване през трите песни на Божествената комедия със звучи и образи от стиховете им.

Ние успяваме изцяло да се потопим в света на Данте и правя много малко снимки, така или иначе музеят не е особено фотогеничен – преживяването може да се усети най-добре на място и го препоръчваме горещо.

Продължаваме по очарователните тени калдаръмени улички рамкирани от ниски сгради с плоски покриви боядисани в пастелно жълто, сиво и оранжево.

Минаваме покрай централния площад и влизаме в бюро за туристическа информация, от където купуваме билети за архитектурните забележителности, в които можем да разгледаме типичните за Равена и околността мозайки.

Цената е €10.50 на човек и включва Basilica of St.Vitale, Basilica of St. Apollinare Nuovo, Archiepiscopal Museum (St. Andrew’s Chapel and Ivory Throne); срещу още €2 можем да включим и Neonian Baptistery & Mausoleum of Galla Placidia, но тъй като след няколко часа сме планирали връщане в Болоня, решаваме да се фокусираме върху основните три. Мозайките на Равена са част от световното културно наследство на Юнеско.

Базилика сан Витале (Basilica of St.Vitale)

Тази прекрасна структура има донякъде семпъл външен вид с голям осмоъгълен централен купол.

Екстериорът обаче не е основната атракция, а вътрешността, която приютява някои невероятни мозайки и декорации и смятани за най-добрите примери за византийско изкуство в Италия.

Впечатлени сме от цветовете и сложните елементи, които са на почти всяка повърхност от църквата – на стените, арките, пода са изобразени различни религиозни сцени или хора. Нивото на изтънченост и внимание към детайла е нереално.

Неслучайно Густав Климт след посещенията си в Равена през 1903 г. започва онзи период от живописта си, наречен „ауреус“. Вдъхновен от златото на мозайките, той използва формата и цветовете, но не и богословското съдържание.

Параклис Св. Андрей и архиепископски музей 

Параклисът ни посреща с престолът на Максимиан. Изграден върху дървена рамка, той е изцяло покрит с панели от слонова кост. Богати ленти от лозови свитъци обрамчват множеството фигурални панели.

Както в Сан Витале, и тук мозайките се характеризират с перфектната симбиоза между научното и фантастичното и цветовете на Изтока, наситени и скъпоценни.

Надписът „Aut lux hic nata est Aut capta hic libera regnat“ (Светлината се роди тук или тук царува свободно) вероятно намеква за символичната ортодоксална светлина, майсторски въплътена в яркостта на мозаечните малки плочици.

Базилика Sant’Apollinare Nuovo

Базиликата е в сърцето на стария град на Равена и е разпознаваема по внушителната кула от типичните за района червени тухли.

Още с влизането оставаме без дъх – симетрията, колоните с изящни орнаменти, великолепният таван в старо злато, страничните стени покрити с искрящи малки плочки, наклонени по много различни начини, за да създадат жива светлина.

Прецизната изработка, съчетанието на форми и цветове, и изпипаните детайли създават перфектна цялостна визия  е изключителна.

Равена е съвкупност от толкова много култури, истории, настроения и контрасти, че е трудно да се пресъздаде впечатлението, което оставя – дори само за ден. Камъкът, златото, цветовете и светлината, малките изящни плочки подредени в изумителни мозайки, фантастичните сюжети. Равена е съкровище, което си заслужава времето и вниманието ви, ще обогати душата, разшири мирогледа и придаде плътност и цвят на мечтите.


Вашият коментар