Бали – морски истории

Гледката на златния пясък и безбрежния океан добави и последната капка към моята балийска любов. Всичко си има този остров – богата растителност, красива природа, храмове, история, творчество, религия и кулура, вкусна и прясна храна, топлина и синева, добронамерени и гостоприемни балийции, океан, солена вода и плажове. Сякаш се върнах у дома.

Плажът между двата носа на Нуса Дуа.

Статуя в парка Water Blow – забележителност в края на нашия плаж, където водата се разбива силно и впечатляващо в носа на полуострова. Районът е много приятен за разходка – залесен е с дървета от различни места по света, вкл. и България. Местните хора, особено в неделя, който е определен за семеен ден, и туристите се разхождат и спортуват. Скулптурата изобразява двама души със стрели, които въплъщават Махабхарата и Арджуна от индуисткия фолклор.

Водата в действие на Water blow.

Прелестното франджипани, което расте в района на водната атракция. Както може би сте видяли по снимките, аз си слагах франджипани цветчета в косата всеки ден – толкова са красиви и ароматни. Също така си купих всякаква козметика с франджипани и шноли за коса от едно балийско момиченце. Преди да тръгнем, Путу ми даде две пръчки франджипани, които засадихме в големи саксии и сега си имаме палмички в София. Обгрижваме ги и ги даряваме с толкова любов, че се надявам и да цъфнат. Леко се вманиячих, но наистина са вълшебни тези цветове и много типични за балийската култура.

Сенчестата морска алея, която минава пред хотелите на първа линия. Много приятна разходка.

Няколко дни ставахме в 6 сутринта, за да гледаме изгрева – слънцето изгрява в 6:27 гледано от нашия хотел. Вече влюбени, ранното ставане не ни затрудни изобщо, а гледката си заслужаваше. Като видя слънцето да се появява се изпълвам с оптимизъм, благодарност и умиление.

За имения ден на Жоро посетихме впечатляващото Девдан шоу в театъра на Nusa Dua. Шоуто представя типични танци и ритуали представляващи различни региони от Индонезия.

28 танцови представления – всяко, от които по-впечатляващо. Костюми, декори, лодки, музика, балет, акробатика, пластичност, история. Невероятно преживяване! Препоръчваме го горещо.

Ние си купихме билети на място, отидохме пеша от хотела, въпреки че имат и бусче, което можеш да заявиш и да те вземе от хотела. Билетите, които ние купихме не бяха от най-скъпите, клас Б – имаше и VIP и клас А, струваха ~115 лв на човек и се виждаше чудесно.

В деня преди да тръгнем, Путу ми договори двучасова спа процедура включваща масаж на цяло тяло, пилинг, масаж на лице и арома масаж за $35 в селището Нуса Дуа (нашият хотел беше в курорта) В тази цена се включва и това, че той дойде да ме вземе от хотела, закара ме до там, изчака ме и след това ме върна.

Толкова ми хареса, че на следващия ден отидохме пак, този път заедно с Жоро, за 1.5 часов масаж.

Последната вечеря в Бали – стек от риба тон. Ще ми липсва изобилието от прясна, добре приготвена и евтина морска храна. Ще ми липсват гледките и разходките. Ще ми липсва и топлината на въздуха, морската вода и балийците. Ще ми липсва сърдечното им отношение.

Първото ни екзотично пътуване, за което се подготвяхме задълбочено, прочетохме информация по форуми и говорихме с приятели, които са били в Бали, за да почерпим опит от първа ръка. Подготовката, разбира се, е важна особено за категории като валута, език, обичаи и средства за придвижване. Колкото и да си подготвен, духът и магията на мястото не подлежат на осмисляне, а на усет. Усещаш ги и или се влюбваш или си тръгваш с леко разочарование, че не си успял да преживееш това, което другите описват. Бали е магия. Както и Рим и Виена и Ню Йорк. Пожелавам ви ако решите – да случите Бали по най-добрия начин за вашите предпочитания, а на нас – да почувстваме магията и на следващата ни дестинация.

1 коментар

  1. Благодаря, Теди за увлекателния разказ и чудните картини, Толкова много ми харесаха плажовете им, че бих останала там завинаги! Омайващо красиво е! Представям си да се види на живо. Радвам се за вас, че бяхте там и преживяхте всичко това!


Вашият коментар