Египет – Кайро, пирамидите и сфинкса

След интересното и обогатяващо преживяване в историческия музей в Кайро, се отправяме към местността Гиза, за да откъснем черешката от египетското ни преживяване и да се насладим на едно от чудесата на света – пирамидите!

Кайро

Пътуваме около 40 минути и разглеждаме Кайро от автобуса – по-бедните квартали са мръсни и прашни, блоковете не са достроени, почти нито една сграда няма покрив. Гидът ни обяснява, че за сградите, които не са довършени не се плащат данъци. Изолират се от вятъра и пустинния прах с разнообразни подръчни материали, но най-вече с шарен текстил. Прозорци или няма, или са зазидани, в редки случаи се ползват.

Липсата на покриви и врати ни позволява да надзърнем в ежедневието на бедните египтяни, които живеят в Кайро – домакинстват, хранят се, играят с топка, гледат телевизия. Може да нямат покрив, но антени има навсякъде – дори и на местата, които изглеждат необитаеми.

Част от жилищните пространства са украсени, освен с шарено пране, и с разноцветни гирлянди, които се полюшват от всеки полъх на вятъра. И навсякъде боклуци, боклуци, боклуци. По улицата, в домовете, в общите пространства, по улиците. Жилищата приличат на строителни площадки.

Питам се как ли се чувстват, какво работят, за да изкарват прехраната си, за какво мечтаят, как празнуват, обичат ли се.

Пресичаме Нил и пред нас се откриват други гледки – палми, зеленина, модерни бизнес сгради. Некрасиви жилищни блокове, но поне завършени, климатизирани, прилични. Водата облагородява.

Пътувайки за пирамидите, екскурзоводът ни разказва, че само преди няколко десетки години, Гиза е била зелена и дива. Настъплението на хора от близките – и не толкова – села и градове към Кайро, започва бурно застрояване. Тези хора нямат възможности, но в ислямската култура за младоженците е задължително да има отделен дом от родителите им, за това наблюдаваме всякакви причудливи – винаги недостроени – постройки, надстройки, заграждения, тенти, дъски, ламарини, пластмасово оборудване.

Пирамидите

Пирамидалният комплекс е огромен, като най-голямата пирамида – тази на Хеопс, е отделена от другите две. В нея може да се влиза, срещу допълнително заплащане, но не ни препоръчват, тъй като вътре няма какво да се види – нито саркофази, нито стенописи. Предупреждават ни също и за различните видове – уж безобидни – но и доста неприятни измами.

Предлагат снимка с камила на фона на пирамидите, срещу $1. Качваш се на камилата, снимат те и след това камилата тръгва. Ти, разбира се, не можеш да слезеш сам – високо и опасно е, и изведнъж става ясно, че „разходката“ с камила струва $30 и трябва да ги дадеш, за да можеш да слезеш.

Предлагат да те снимат с пирамидите и след това, за да върнат апарата или телефона, искат пари.

Ако видят, че ползваш от техните шахматни шалове срещу слънце, предлагат да го завържат и искат пари.

Като цяло, всичко се свежда до пари. Може би нормално и очаквано за общности, в които има толкова бедност. И в Тайланд и в Бали имаше подобни трикове.

Въоръжени с това познание, се разхождаме, снимаме и възхищаваме на огромната Хеопсова пирамида, известна още като Великата или Голямата пирамида.

Δ Въпреки че не е намерен нито един погребан фараон, египтолозите смятат, че Хеопсовата пирамида е служила за гробница на египетския фараон от четвъртата династия Хуфу (по-познат с гръцкото си име Хеопс).

Δ Първоначално пирамидата е била висока 146.5 м, с дължина на основата 231 м. В момента е с височина ~139м и дължина 230.4 м.

Δ Външната облицовка се състои от 144 000 кофражни камъка, всички силно полирани и плоски, и с тегло около 15 тона всяка.

Δ Използваният разтвор за спойка между камъните е с неизвестен произход. Химическият му състав е известен и е анализиран, но не може да бъде възпроизведен.

Δ Първоначално пирамидата е била покрита с обков от силно полиран варовик, който е отразявал светлината на слънцето и е придавал изключителен блясък. Изчислено е, че оригиналната пирамида с обкова е била гигантско огледало и е отразявала светлината толкова мощно, че вероятно е изглеждала като ярка звезда, гледана от Космоса. Древните египтяни са наричали пирамидата „икхет“, което е означавало „славна светлина“.

Смята се, че е построена за 20 години – като е завършена ~2580 г. пр.н.е. като няма съгласие за това как точно е построена. Основните теории са, че Хеопс е използвал жива сила от роби да местят камъните, че камъните са пробивани по средата и са търкаляни с помощта на дървен труп, че са ползвани съоръжения подобни на пързалки с вода, за да бъдат придвижени огромните късове.

Анализираме възможностите с нашия екскурзовод и набързо оборваме всички – с груба, жива сила трудно ще се повдигне камък от такъв мащаб, камо ли да се премести, камо ли да се постави толкова прецизно. Дори да може да се пробие дупка в камъните, дърветата е в Египет са палми, които не могат да издържат на такова натоварване. Невероятна е хипотезата Хеопс да е внасял дървета, за да може да строи каменна постройка. Пързалката с вода пък изключва всякаква точност. Как толкова огромни каменни блокове са били докарани в Гиза, за да бъде издигната подобна мащабна структура и то за по-малко от четвърт век също е мистерия. Единодушно решаваме, че пирамидите са дело на друга раса, която е разполагала с методология непозната на човешката.

Пирамидата на Хефрен – синът на Хеопс, подобно на останалите е построена от големи каменни блокове, тежащи средно 2 тона. Била е украсена с розов гранит, който сега вече не съществува.

Дължината на страната на основата на пирамидата е 215,5 m, а височината 136.4 m (оригиналният размер е 143.5 m). Изградена е върху камък, на хълм, висок 10 m затова изглежда по-висока.

Третата и най-малка пирамида – тази на Менкаур или Микерин, син на Хефрен.

Оригиналната ѝ височина е 65,5 м. Сега е висока 61 м, а дължината на страната ѝ в основата е 106 м. Изградена е от варовик и гранит. Както се вижда и на снимката, тя е дълбана от османските турци – първоначално с цел да я разрушат, с последствие са се вразумили и са се ограничили до използването на издълбаните камъни за строителни материали.

Любопитен факт е и че, местоположението на трите пирамиди е точно съобразено със съзвездието Орион.

След обиколката на пирамидите, автобусът ни докарва до това място с гледка към трите пирамиди и Микериновата с трите по-малки до нея, често наричани „пирамиди на цариците“.

Сфинксът

Последната спирка в некропола е при Сфинкса. Сфинксът символизирал фараона като въплъщение на бога на слънцето, затова гледа на изток.

Сфинксът е огромната статуя с човешка глава и тяло на лъв, която пази покоя на фараоните, погребани в пирамидите. Фигурата на Сфинкса датира от 2500 пр.н.е. и според една от теориите първоначално е била изцяло лъвска статуя, в последствие Хефрен извайва главата си върху лъвската. Първите християни или първите мюсюлмани са унищожили носа.

По време на нашето посещение, текат възстановителни дейности, но това не нарушава изключителното въздействие на внушителната статуя, огромните камъни от комплекса около нея, които са редени без никаква спойка и въпреки това – и бръснарско ножче не може да бъде прокарано между тях!

Начетеният ни гид ни разказва, че преди 10,000 години Сахара е била савана, а Европа е била покрита с лед. Древните египтяни са се фокусирали върху изграждане на статуи, развитие на културата и поддръжка на външния си вид, защото, оградени от Нил, нямат естествени врагове.

Вечеряме близо до некропола, храната е типичните вече два вида месо, ориз с фиде, и пресни зеленчуци. Добре подправена и вкусна. Последната спирка преди да се настаним в хотела в Кайро за нощувката преди полета, е фабрика за производство на автентични папируси. Презентацията е интересна – показват ни растението и методологията, купуваме си ръчно рисуван папирус с дървото на живота.

Хотелът ни – Movenpick, е близо до летището, където са и по-богатите квартали на Кайро, и малко съжаляваме, че нямаме повече време там. Плувам на здрачаване и правя вечерна йога на тревата, след което лягам и гледам звездите. Постепенно осмислям и интегрирам всички чудеса от деня.

От Египет в сърцето ми останаха рибите и коралите, бедуините и пирамидите. Планираме да доведем и децата и да се фокусираме върху релакс и шнорхелинг. Препоръчваме екскурзията при условие, че си осигурите опция – Кайро – Хургада, а не обратното, както беше при нас.


Вашият коментар