Приказните джуджета на Вроцлав

Джуджетата на Вроцлав!

Превърнали се в символ на града, според различни източници, те са между 150 и 400 и броят им непрекъснато расте. Джуджетата са наследството на оранжевата алтернатива, протестно движение, което се бори със системата през 80-те години на миналия век, използвайки методи, които се смятат за смешни.

Първото джудже се появило по улиците на Вроцлав през 2001 г. Ловът на джуджета е едно от най-готините неща за правене в града. Позволява да го видим от различна гледна точка и намирането на все повече и повече бързо става основна цел на Пепи. Свалям приложение с карта на телефона си и понякога използваме него, а друг път следваме инстинктите си.

За три дни (един от които изкарваме в зоологическата градина, където има само едно) – намираме (и снимаме!) 108 джуджета.

Повечето от тях са спонсорирани от местен (и не само) бизнес, който по този начин се популяризира.

Има един, който взема пари от банкомат пред банката, друг, който лежи легнал, с огромен корем, след като е ял твърде много Pizza Hut.

В сърцето на живописния градски площад намираме и трио джуджета с увреждания – сляп, глух и инвалидна количка – те са там, за да покажат, че Вроцлав е град без бариери.

Нашите любими са:

Момиченцето, което чете книга

Статуята на свободата

Този, който пази любовта чрез няколко заключени катинара

Работещият на лаптоп

Феминистката

И дамата, която си почива на шезлонг със списание и кафе в ръка

Джуджето, което тегли пари от банкомат

И това, което води диалог с телевизора

Артистите – певецът и балерината

Артистът – художник и театрал

Гномчето, което си прави селфи

И това, което говори по телефон

Пиещото кафе и четящото вестник

Аптекарката

Играещите на карти

Яздещият дракон

И похапващият коминче

Търсенето на джуджета е забавен и приятен начин да опознаете Вроцлав и да поставите цел на децата, с които го разглеждате.

2 коментара

  1. Прекрасно описание на джуджетата във Вроцлав. Чудесно направени снимки и увлекателно описание на едно невероятно пътешествие.

  2. Чуден разказ и подробно описание на Вроцлав и характерните му джуджета. Благодаря, че сподели с нас това вълнуващо преживяване!


Вашият коментар