Вроцлав – цветното сърце на Полша

За годишното си пътуване мама и момченце, през 2023 избираме Вроцлав – сравнително нова дестинация на Райънеър с евтини, кратки (под 2 часа) и удобни полети. Миналата година се спряхме на Братислава и си изкарахме страхотно.

Вроцлав е красиви цветни къщи, живописен стар град, малки улички, река и остров, мостове, впечатляващи катедрали. Възможност за гледки от птичи поглед и по вода, вкусна храна и дружелюбни поляци, които говорят идеален английски.

Симпатични джуджета пръснати из целия град, които с наслада търсим и снимаме.

Богата и добре уредена зоологическа градина, в която изкарваме цял ден сред зеленина, забавни животни и 3D подводни преживявания.

Вроцлав е един от най-старите градове в Полша, споменат е за първи път през 1000 г., но районът е бил населен и преди.

През вековете градът се развива бързо, включително и поради факта, че тук се пресичат два важни търговски пътя (Via Regia и Amber Road). През последните векове – както ще видите и от архикектурата, най-голямо влияние върху града и сегашния му облик оказват германските влияния – градът е бил под пруско и германско управление от началото на 19 век до края на Втората световна война. Тогава са построени и основните сгради в стария център.

Какво да правим във Вроцлав? Какво да опитаме във Вроцлав?

Нашите топ 13

1. Разходка в стария град

Средновековният пазарен площад, един от най-красивите в Европа, е пешеходна зона и сърцето на града. Около площада се наслаждаваме на множество цветни готически или ренесансови къщи, коя от коя по впечатляващи.

Старото кметство е като илюстрация на приказка, построено в късен готически стил, между края на 13 век и 16 век. След това е било възстановявано, разширявано и реновирано многократно, за да се превърне в бижуто, на което се възхищаваме днес.

2. В търсене на джуджета

Още с първата разходка в града, бързо забелязваме малките джуджета (или гномчета), с които Вроцлав е известен. Повече за тяхната история, смисъл, брой и за това колко открихме и кои харесахме ние, можете да прочетете в пътеписа ми посветен на вроцлавските джуджета.

3. Гледка от високо

Ние избираме два начина да видим Вроцлав от птичи поглед мостът на покаянието и катедралата Свети Йоан Кръстител.

Мостът на покаянието

Мостът на покаянието предлага един от най-великолепните ракурси към града. Плащаме 25 злоти (15 за мен, 10 за Пепчо), което е около 12 лв, изкачваме 200 стъпала (няма асансьор) и се оказваме на 45 метра над земята, на моста на покаянието свързващ две кули на църквата Мария Магдалена.

Гледката към цветните фасади на сградите, кулите и приказното лице на кметството си заслужава всяка крачка. А гномчетата кацнали на моста добавят допълнителен колорит на мястото.

Катедралата св. Йоан Кръстител

Катедралата е разположена на остров Тумски на река Одра. Билетите отново струват 25 злоти (15 за мен, 10 за Пепчо), което е около 12 лв, тук вече има асансьор и няколко стъпала, които изкачваме до върха.

4. Разходка покрай реката

След моста на покаянието се отправяме към река Одра минавайки покрай привличащата погледа готическа тухлена църква св. Матей

и красивата червена сграда на Осолинеума: националния институт „Осолински“, в който е културна фондация, издателство, архивен институт и изследователски център с национално значение.

Разходката покрай вода винаги е приятна и освежаваща. Преди да я пресечем сядаме на сенчеста пейка за кратка почивка и гледка към живописния мост Тумски, който е известен още и като мостът на влюбените, мостът на катедралата или зеления мост.

Мостът и околностите пазят заключена в катинар не една любов, а важна част от ритуала е изхвърлянето на ключа във водата.

От Тумски се открива чудесна гледка към Млински – един от 100-те живописни моста във Вроцлав, заради, които градът е наричан Венецията на Полша, Свещеният цвят на Европа и Перлата на Долна Силезия.

5. Остров Тумски

Стъпваме на най-старата част от Вроцлав, остров Тумски, което означава „остров на катедралата“. Минаваме покрай църквата на светия кръст и св. Вартоломей. Исторически паметник на Полша и място за погребение на полски монарси.

Катедралата св. Йоан Кръстител е великолепна готическа сграда с неоготически добавки. Седалище е на римокатолическата архиепископия на Вроцлав и предлага неповторима гледка към реката и стария град.

6. Разходка с корабче по реката

Освежаваме се с фреш, капучино и десерти в кафене на брега и след това си купуваме билети за разходката по вода – 90 злоти или 42 лв. Избираме по-малка лодка, с която да можем да минаваме под по-ниските мостове и да разгледаме максимално много.

Капитанът е симпатичен млад украинец, който живее и учи в университета във Вроцлав. Показва ни емблематични сгради и ни разказва интересни факти.

Св. Йоан Кръстител по вода

Тази великолепна барокова сграда е музеят на университета във Вроцлав, където се съхраняват  артефактите и сувенирите, свързани с дейностите на университета. Колекциите се състоят от ~1500 предмета, които включват научни инструменти и апарати, занаяти, скулптури, картини, щампи и снимки, датиращи от 15-ти до 20-ти век.

Още един впечатляващ мост! Грюнвалдският мост е висящ мост и първоначално се е наричал императорски, след това – мостът на свободата.

Националният музей във Вроцлав, който притежава една от най-големите колекции от съвременно изкуство в страната, тясно свързани с историята на Централна Европа след Втората световна война и промените на границите, последвали войната.

7. Вечерен Вроцлав

Имаме три нощувки и правим три вечерни разходки. Светлините на емблематичните сгради допълнително обогатяват приказната атмосфера и създават вълшебно усещане.

Цветовете на сградите блестят с мека светлина, а фенерите допълват магията.

8. Зоологическата градина

Отделяме цял ден на потъналата в зеленина и пролетни ухания зоологическа градина.

Повече информация за това как да стигнем, колко струват билетите и на кои животни се любувахме ние, съм добавила в отделен разказ.

9. Вроцлавският Бродуей или улицата с театрите

Красивата неокласическа сграда на операта.

Необароковият куклен театър – в профил и в анфас.

10. Скулптурата „Пасаж“ или „Преход“

е известна и като Паметника на анонимните минувачи или анонимните пешеходци. Създадена от Йежи Калина, смразяваща та творба изобразява група от 14 обикновени хора (по 7 от всяка страна), които потъват в земята от едната страна на улица Свидницка и се появяват отново от другата.

Най-често се тълкува като паметник на гражданите, които са били убити или изчезнали по време на периода на военно положение в Полша през 80-те години на миналия век.

11. Брънч!

Ако следите пътешествията ни, знаете, че сме любители на брънча и Вроцлав ни печели с кокетни градини, смели комбинации от вкусове и ароматно кафе. Опитваме топ 3 брънч местата в града и сме очаровани. Сметките ни са рамките на 40-55 лв, в които освен по една брънч опция, включваме и фреш, капучино и горещ шоколад.

В Jolie Brasserie cafe се спираме на класически яйца бенедикт и палачинки с бекон и кленов сироп.

Приятната изненадата на бенедикта е, че е върху козуначени филийки, чиято сладост перфектно се допълва от копринения холандез и острия свеж вкус на пушената сьомга.

Следващата сутрин се наслаждаваме на брънча си в приказното дворче на Czarna Magia Cafe & Bistro. Пепчо отново се спира на сладко-солена комбинация от кленов сироп и хрупкав бекон, а аз избирам бейгъл.

Третият ни избор е Dinette café deli. Крок мадамът е сочен и богат, а жълтъкът на пошираните яйца върху изборът на Пепчо се разтича примамливо.

12. Вечери

Аз съм опитвала полска кухня във Варшава и като разказвам на Пепи за съставките и подхода, решаваме да пропуснем пирогите, а вместо това да заложим на класики, както и да опитаме нещо екзотично.

Първата вечер сме в La Vita e bella където пастата с морски дарове е невероятна!

След това успяваме да седнем в Oliwa i ogien в близост до апартамента ни, където никога няма места и се дивим с доволно ммм на нежния и – в същото време наситен – вкус на пастата с песто от шам фъстък.

Последната вечер е азиатска и опитваме сандвичи с пилешко от бао хлебчета, както и свежа купа с манго и кокосови скариди.

Храната във Вроцлав е изключителна! От обслужването има какво да се желае, но избираме да не бъдем максималисти, а да се наслаждаваме на това, че не попадаме на туристически капани и на компанията си.

13. Коминче

В края на една от вечерните си разходки, опитваме популярните в централна Европа коминчета. Хапвала съм ги в Прага и са много примамливи с пухкавото си и хрупкаво тесто, ароматът на канела и различните добавки.

Ние избираме (разбира се) шоколад и сладолед.

Приказна атмосфера, впечатляващи сгради в разнообразни архитектурни стилове, река и превъзходна храна. Влюбени сме във Вроцлав и горещо го препоръчваме.

3 коментара

  1. Приказно написан пътепис. Отново цветни и прекрасни снимки. Този чудесен разказ ме пренася в прекрасния град Вроцлав, който Теодора Лилова-Стоянова описва толкова добре. Със сигурност един от най-любимите ми пътеписи, които съм чела.

  2. Днес съвсем спонтанно купих билети за Вроцлав и търсейки информация, попаднах на Вашия пътепис. Вдъхнови ме и Ви благодаря! Надявам се да си прекараме един хубав великденски уикенд там. Още не съм запазила място за нощувки, но търся. Ще вървим по Вашите стъпки.

    • Много се радвам! Вроцлав е чудесно, цветно и гостоприемно градче и ви пожелавам да си изкарате страхотно!


Вашият коментар