Забележителности в Задар

Откакто видях Плитвичките езера на снимки, автоматично влязоха в челните места на списъка ми с мечтани дестинации. Решаваме да използваме почивния ден в началото на септември, да кацнем в Задар, да вземем кола под наем и да разгледаме езерата и забележителности по път, и да излетим от Загреб. Каним любимо приятелско семейство с нас и приключението започва.

Имаме пет нощувки: две в Задар и три в района на Плитвице и програмата е:

Първи ден – пристигаме рано сутринта в Задар и отделяме целия ден на градчето, морския орган и залеза.

Втори ден – обмисляме национален парк Крка, но в крайна сметка решаваме, че предпочитаме ден сред морето и национален парк Корнати.

Трети ден – взимаме колата под наем от летището и – на път за Плитвице – се разглеждаме каньонът на река Змраня и Кудин мост.

Четвърти и пети ден – купили сме билети за два дни за парка на Плитвичките езера.

Шести ден – по път за Загреб посещаваме живописното градче Растоке, след това спираме за късен обяд и оставяме колата на загребското летище.

В Задар съм запазила City Apartment Marcela с отлична локация в стария град, отделни спални за децата и за нас и изключително мили и гостоприемни стопани, при които оставяме раниците си към 10 след ранна сутрешна разходка и брънч, който е на ръба на посредствеността.

Задар с излаз на Адриатическо море и живописен каменен стар град, тесни улички, красиви катедрали, великолепно джелато и първият (и един от трите в света) – морски орган.

Ето как ние видяхме, усетихме и вкусихме Задар или нашите топ 10 в Задар

1. Разходка в стария град на Задар

Старият град на Задар е очарователна плетеница от тесни калдъръмени улици – лъснати до блясък от милионите пешеходци, украсени с кокетни ресторанти, кафенета и магазини за сувенири и ръчно направени красоти и внушителна градска стена.

Приятно ни е да се пошляем, да попием атмосферата, да се загубим.

2. Архитектура и история: църквата св. Мария

Църквата на бенедиктински манастир, възстановен след съюзническите бомбардировки от първата световна война (когато Задар е бил част от Италия).

Монахините се грижат за съкровищницата в съседство, известна като Златото и среброто на Задар (Zlato i Srebro Zadra). Разположена на два етажа, съкровищницата съхранява най-добрите църковни артефакти на Задар, включително деликатно изработени примери на византийски орнаменти и религиозно венецианско изкуство от 16 век.

3. Архитектура и история: църквата св. Кршеван

Романска църква, бивша манастирска от мъжки бенедиктински манастир. Базилика с богато украсени галерия и аркада с колони от кубични капители.

Главният олтар е построен през 1701 г. като изпълнение на обещанието, поето от хората на Задар при молбите за спасение от средновековната чума. Освен църквата, в околността има останки от бенедиктински манастир разрушен през Втората световна война, както и камбанарията, започната през 1485 г., но никога незавършена.

4. Архитектура и история: църквата св. Донат

Църквата с необичайна цилиндрична форма на Свети Донат е един от символите на Задар. Построена върху останки от римския форум през 9-ти век, църквата първоначално е била посветена на Светата Троица и едва по-късно е получила името на епископа, който ръководи нейното изграждане, епископ Донат.

Интересно от къде епископът е черпил вдъхновение за необичайната цилиндрична форма на църквата, която сякаш съчетава елементи от източната и западната архитектура.

През 805 г. епископ Донат пътува до Аахен, където може да види Палатинския параклис, на който църквата донякъде прилича. Друг дизайнерски братовчед  е базиликата Сан Витале в близката Равена.

В сегашния си вид църквата е структурирана като цилиндър в цилиндър. Външната стена се свързва с вътрешната стена на първия етаж, което създава галерия във вътрешния цилиндър. Интериорът е покрит с коничен покрив, поддържан две колони, които са били част от оригиналния римски форум.

5. Разходка по морската алея

Една от най-приятните активности в Задар е разходката покрай Адриатическо море с кристални изумрудени води, в които се виждат рибки, и с чудесна гледка към отсрещния остров. Изчисляваме че по вода можем да стигнем до италианското крайбрежие от другата страна на Адриатика за около два часа.

Септември е все още горещ в тази част на света и няколко по-подготвени от нас мацки се събличат по бански и се потапят в прохладните води. Носят си и хавлии, явно не им е за първи път. Ние топваме краката и се наслаждаваме на гледката и компанията си.

По залез слънце алеята се обагря в златно и заблестява с особено меко сияние. Всичко изглежда вълшебно – и снежнобелият кей, по който са накацали двойки и групи приятели, и игрището за водна топка в близост, и отсрещния остров.

6. Морският орган

Наред с цилиндричната църква, един от символите на Задар. Първият (и един от трите в света) – морски орган.

Под кея има музикално настроени тръби с отвори към морето. Движението на водата избутва въздух и – в зависимост от размера и скоростта на вълната – се чуват различни музикални акорди.

Както морските енергии са непредвидими по отношение на приливите, отливите и дължината на вълната, така и органът предлага безкрайни музикални вариации, композирани и изсвирени от морето.

Там е и най-доброто място за наблюдение на залеза.

7. Залезът в Задар

Прочутия Задарски залез, за който Хичкок, казва, че е един от най-красивите в света. Любувахме му се след безцелна разходка в стария град.

Да наблюдаваме как слънцето бавно се придвижва към отсрещните острови и – по пътя си – обагря небето и морето с наситено червено, оранжево и жълто, укротява вълните, и рисува златната си пътека, мами погледите и увлича мечтите, разперва криле и разширява съзнания, на фона на мелодията създадена от морето само за нас и само този път, е наистина магично.

8. Поздрав към слънцето (на хърватски Pozdrav Suncu)

Триста многослойни слънчеви панела, оформени като кръг с диаметър 22 метра, променящи произволно цветове и форми. Смисълът на този набор от ярко оцветени светлини е да симулира комуникация с природата.

Проектиран от архитектът създал и другия съвременен символ на Задар – морския орган, Никола Башич, той също предлага красива гледка към островите на Задар и залеза.

Представлява слънчевата система в пропорционални фигури, а всяка планета, включително Слънцето, е направена от слънчеви панели. Именно заради слънчевите панели този комплекс, известен още като Паметника на слънцето, е толкова специален.

Слънчевите панели поглъщат слънчевите лъчи и при залез слънце, когато се стъмни, започват да светят в различни цветове отправяйки своят поздрав към слънцето.

9. Къде да ядем в Задар: джелато и храна

Google ни подсказва за най-доброто джелато в града Bock Rock’s ice cream shop и при всяка възможност се разхождаме до там. Сладоледът е плътен, мазен, не много сладък, приготвен с качествени продукти, имат разнообразие от вкусове и специални фунийки. Последният ден, двете топки на Ади падат малко след като сме ги поръчали, връщаме, за да ги възстановим и ни казват, че са комплимент от тях – заедно с извиненията им. Очаровани сме.

С ресторантите нямаме такъв късмет. И двете вечери попадаме в туристически капани, в които – въпреки че има и добри попадения – съотношението цена/качество изобщо не е на ниво.

Първата вечер (петък, без резервация) сядаме в La Cucina, в която точно пред нас се освобождава голяма маса идеална за нашата седемчленна компания, и решаваме да се възползваме. Вече поръчали, проверявам рейтинга – 2.8. Лазанята със сирена е чудесна, бургерът и пастата със скампи (по-точно една скампа, но на стойност €17!) не са особено подходящи за ядене, а морското плато, което струва €70 е средно към посредствено.

Втората вечер (събота, с резервация) сме в Zlatni vrt (златната градина). Уж по-висок рейтинт – 3.9 в google, но пак – освен приятната градина – няма много с какво да се похвали като вкус и съотношение цена/качество. Децата поръчват паста със скариди и сьомга, която освен че е приказно скъпа, им харесва. Моето ризото със скариди (на снимката) е потресаващо.

За брънч на последния си ден правим най-добрия избор – Salsa Rossa, на минута от апартамента ни, и с вкусна, ароматна храна на нормални цени. Поръчваме почти цялото брънч меню им и няколко пинси (пинса е като мини пица, с малко по-различно тесто и форма) и всичко е превъзходно.

10. Еднодневна екскурзия до национален парк Корнати

За нашия избор на кораб и активности, разказвам в отделен пътепис.

1 коментар

  1. Чудни снимки и прекрасни описания на забележителностите, Тедичка, благодаря ти, че сподели


Вашият коментар