Испания. Преди Севиля съм била в Барселона и Валенсия. След Севиля – в Мадрид. Барселона е колоритна и има море, Ла Рамбла и пеещи фонтани, но и Гауди, който, както се оказа – не ми е по вкуса. Валенсия е прекрасна с красивия си парк, впечатляващия аквариум, атмосфертата на стария град, и паеля валенсиана със заешко месо и зелен боб. Мадрид е паркове и невероятната кухня в Ла Латина.
Севиля ми завладя сърцето. Намести се удобно между Рим, Атина, Тоскана, Валенсия, Париж и Лондон. И остана.
Имаме 4 дни в града и четирите много наситени и емоционални.
Кацаме рано в Мадрид и след това за 2.5 часа с този влак стрела пристигаме, бързо и удобно. Настаняваме се в апартамента и веднага излизаме на опознавателна разходка в старата част на града, която е на 10-15 минути пеша.
Старият е град е плетеница от малки, живописни улици, красиви сгради и колоритни магазинчета. Атмосферата е много подобна на атинската Плака.
Шалове и блузи от 100% коприна. Аз се сдобивам и с шал, и с блуза. Купени в различни дни, за да не става прекалено.
Хиралда или La Giralda. Кулата на Севилската катедрала. Първоначално е била минаре и когато испанците превзели Севиля през 1248, джамията била преобразувана в катедрала, а минарето – в кула. La Giralda е регистрирана като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКO.
Малко се обсебих от Хиралда, подобно на Айфеловата кула.
♦ Ще я виждате доста често по снимките
♦ Качихме се до върха й
♦ Купих мини сувенирно копие, което сега гордо ми краси спалнята
Катедралата на Севия и кулата.
Разхождайки се, набелязваме места за хапване и почивка. Като това, например, където вечеряме втората вечер.
А за първата, избираме доста туристическо място, в центъра на всичко случващо се. Ресторант Las Escobas. Централна локация и като цяло – вкусно. Тортията и каламарите бяха чудни, оризът го върнахме. Сангрията ставаше.
Очаквайте втория ни пълен ден в Севиля – ще ви покажа и разкажа за Plaza de Espana, Torre del Oro, какво е тапас и защо са задължителни, както и осветената La Giralda.
Последни коментари