Загреб топ 10 – какво да видим и опитаме

Избираме Загреб за традиционното ни пътуване между Коледа и нова година. По този начин сме посетили Солун, Прага, Братислава и Белград. Има сравнително евтини и удобни полети с Ryan Air и запазвам апартамент с хубава локация и висок рейтинг.

Имаме три пълни дни в Загреб и единият посвещаваме на Вараждин – градче на около 2 часа път с автобус, което ни е на сърце заради любима оперета.

От летището се придвижваме безплатно с кола – booking са страхотни! – и ми е много приятно да ме чакат с табела с името ми. До автогарата и обратно до летището, с Bolt – приложение за споделено пътуване като Uber, но с по-ниски цени, което открих в Братислава и продължавам да ползвам с удоволствие.

Ето какво видяхме и как вкусихме Загреб през зимата:

1. Горният (или старият) град: Каптол

Интересен е начинът, по който старият град се е развил като две отделни селища на съседни хълмове и отношенията им не винаги са били приятелски. Каптол и Градец не са се интегрирали в продължение на стотици години. Каптол е мястото, където е базирано духовенството, епархията на Загреб е основана тук през 1094 г.

Основната забележителност в Каптол е Загребската катедрала, която е в процес на реновация и не можем да я видим отблизо, както и да влезем да разгледаме вътрешността. Името на е римокатолическата катедрала е „Възнесение Богородично и св. св. Стефан и Владислав“ и е най-високата сграда в Хърватия, но и най-монументалната храмова сграда на югоизток от Алпите. Построена е в типичен готически стил и кулите ѝ се смятат за местна забележителност, тъй като се виждат от почти всички части на града.

2. Горният (или старият) град: Градец

Това е светската част на средновековния център на Загреб, дом на занаятчии и търговци. Днес е чаровен стар квартал, идеален за разходки, тъй като повечето калдъръмени улици са пешеходни.

Центърът е площад Св. Марк, където се намират хърватският парламент и Конституционният съд. Църквата „Свети Марк“ е дала името на площада и запазва много от оригиналната си романска архитектура, обогатена с по-късни готически добавки. Св. Марк също е в ремонт и не успяваме да ѝ се насладим подобаващо.

В горната част на улица Radićeva е последната останала градска порта на Градец, която се е превърнала в светилище на Дева Мария, след като пожар от 18-ти век унищожава цялата структура, с изключение – според легендата – на картина на Девата.

3. Долният град

Изисканият Долен град на Загреб е построен през 1800 г. и е приютява по-престижните хотели в града, гарата, няколко музея, голяма част от зелените площи, и нашия апартамент.

При всяка разходка се дивим на красивите класически сгради, голяма част, от които се реновират. От една страна, това ни разваля удоволствието като туристи, от друга – сме наясно, че е необходимо, за да се запази облика на града и поздравяваме хърватите за грижата и вниманието, с които поддържат хубостта на столицата си.

Изключителната сграда на народния театър.

Тази част ми напомня на Париж с широките си тротоари и грандиозните неокласически сгради, често увенчани с интересен архитектурен символ на покрива.

4. Площад Йелачич (Jelačić)

Сърцето на Загреб, площадът е събирателна точка и пулсира с ритъма на добре облечени работещи, групи приятели, двойки, туристи и семейства. За празниците има и коледен базар – прекрасно украсен и оживен, който допълва цветния и шумен облик на площада.

Площадът е кръстен на владетеля от 19-ти век, граф Йосип Йелачич, който е смятан за опитен военен стратег. Статуята му е издигната на площада през 1800 г., но тъй като Йелачич започва да символизира хърватския национализъм, тя е премахната по време на комунизма, преди да бъде възстановена през 1990 г.

5. Улица Ткалчичева (Tkalčićeva) – улицата на ресторантите и кафенетата

Закуска, традиционни специалитети и екзотична кухня, барове, музика на живо, хубаво кафе – тази градска отсечка предлага всичко. През деня Tkalčićeva е очарователна улица с ниски боядисани къщи с балкони и тенти за романтична разходка.

А когато слънцето залезе, се превръща в the place to be – за хапка и греяно вино на крак или по-елегантна вечеря.

Ние избираме Ноктурно, където аз опитвам традиционни за Хърватска домашно приготвени ньоки със сос от сирена, а Жоро залага на класически ребра. Препълнено е, бавно, но в крайна сметка сме доволни и от вкуса, и от големината на порциите.

В Батак отиваме за ранна вечеря – за класическите часове, всичко е резервирано. Шницелът по загребски (или загребачки шницел) е хрупкав и сочен, пълен с шунка и кашкавал и много вкусен. Гарнитурата от сладки картофи чудесно го допълва. Обслужването е добро и обстановката е приятна.

И двете вечери са около 70-80 лв на човек, като Жоро пие бира, аз – вода и не поръчваме десерт.

6. Музеят на прекъснатите връзки

Загреб изобилства от музеи – от музей посветен на града, на наивното изкуство, през археоложки и музей на махмурлука! Макар да не сме музейни хора, избираме Музеят на прекъснатите връзки (Museum of broken relationships)

А в него няма нищо типично. Музеят е физическо и виртуално (ако последвате линка по-горе, можете да разгледате) обществено пространство, създадено да съхранява и споделя истории за раздяла от всички точки на света. Място посветено на начините, по които обичаме и губим, с непрекъснато нарастваща колекция от предмети, всеки спомен от минала връзка, придружен от лична съпътстваща история.

Започнал като пътуваща колекция през 2006, с постоянно местожителство в Загреб, през 2010 г. той печели наградата EMYA Kenneth Hudson за най-иновативен и смел музеен проект в Европа.

Пътешествието през спомените и предметите на непознати хора, които разказват за прекъснатите си връзки – интимни, семейни, приятелски, е забавно и трогателно. Експонатите и историите, дарени на музея от влюбени и обичащи хора от цял свят, имат терапевтична цел. Например, тези дървени фигурки изработвали партньори, които мечтаели как ще изглежда общия им дом, но се разделят преди да имат възможност да живят заедно.

Бавно се наслаждаваме на колекцията от привидно произволни предмети, всеки придружен от панел, обясняващ значението им за връзка, която не е проработила или е завършила по трагичен начин. Ефектът често е хумористичен, но и ние – и всички около нас, си поплакваме на някои от историите. Като тази например: на двойка, която е насрочила сватбата си за лятото на втората годишнина на връзката си, направили са фотосесия преди сватбата и младоженецът е убит в терористична атака няколко дни преди да сключи брак. Всичко това се случва в Истанбул.

Както и да ви подейства този нестандартен музей, можете да сте сигурни, че няма да сте преживявали нещо подобно. Можете да се снабдите и с интересни сувенири.

7. Лицитар – загребското червено сърце

За няколко минути разходка в града, ще забележите, че Загреб обича червените си сърца. Ще ги видите като сувенири, на листовки, табели на магазини.

Лицитарите са вид сладки изработени от медено тесто, чието приготвяне отнема няколко седмици. След като бисквитките във формата на сърце са изпечени и охладени, те се боядисват с лъскав червен емайл и сложно декорирани с шарки и послания.

Историята им е интригуваща и трогателна. Майстор сладкар се влюбил в девойка и за да ѝ засвидетелства любовта си, изпекъл курабийка във формата на сърце, която боядисал с ядлива червена боя. Добавил малко огледалце в центъра и я поднесъл на своята любима с думите „Всеки път, когато погледнеш подаръка ми, ще виждаш кого обичам“

От тогава, занаятът е толкова дълбоко вкоренен, че лицитарите са признати от ЮНЕСКО за представител на културата на Северна Хърватия!

Ние купуваме орнаменти за елха, магнити и разделител за книга, както класическите от тесто, които изглеждат доста издръжливи, така и от дърво.

8. Брънч

Брънчът е любимата ни семейна традиция и когато пътуваме – едно от предпочитаните ни удоволствия. Обичаме да открием и опитаме местата, които предлагат късна закуска и да изследваме брънч културата. В Загреб се спираме на:

Eggspress. Малко, закътано място, извън типичните туристически райони в долната част на града, което – както е видно от името му – предлага яйца приготвени по различни начини, чудесно кафе и задушевна атмосфера. Изчакваме около 15-20 минути навън, за да ни настанят и се поздравяваме за търпението.

Споделяме бенедикт със сьомга и авокадо тост, които са приготвени със свежи продукти, и са вкусни и ароматни.

Otto & Frank. Локацията е Талкчичева и очакваме отново да ни настанят със закъснение, но за късмет сядаме веднага. За сметка на това, храната се бави около 40 минути.

Жоро се спира на модерната версия на Загребската закуска (или загребачки доручак), поантата, на която са панираните рохки яйца.

Аз избирам тост с яйца на очи.

Вкусно е, но нищо особено, кафето също не е на ниво.

9. Коледни базари

В Загреб сме между Коледа и нова година и украсата и базарите са впечатляващи с размаха и творческия си заряд. В повечето европейски градове, включително Виена, Будапеща и Братислава развалят базарите в деня преди Коледа.

Има карта с всички коледни базари, която можете да вземете от туристически офис – повече от 20 са в целия град! Ние разглеждаме пет.

Долният град. Изключителна украса от безброй светещи дървета и къщички, музикална сцена и топли и ароматни кестени.

Един по-малък в съседство само за хапване, където опитваме къри вурст.

Площад Йелачич е превърнат в коледна приказка. Там се наслаждаваме (два пъти) на фритуле – горещи, хрупкави отвън и сочни отвътре, бухтички поляти с шоколад.

До гарата е и един от най-хубавите коледни базари, на който освен типичното греяно вино и наденички, можете да намерите и ледена пързалка.

Горният град – покрай крепостната стена.

10. Еднодневна разходка от Загреб

Нашият избор е Вараждин, за който съм подготвила отделен пътепис.


Вашият коментар